nikola.topalov написа:Здравейте! Пиша относно специалността "Софтуерно инженерство", която за момчета е с минимален бал [tex]24.44[/tex], което надвишава максималния бал ([tex]24[/tex]) за хората, които не са били профил математика/информатика. Какво мислите по въпроса?
nikola.topalov написа:1) [tex]3×[/tex]оценката от конкурсния изпит по математика [tex]+[/tex] оценката по математика от дипломата;
2) [tex]3,25×[/tex]оценката от ДЗИ по математика (която по новата учебна програма обхваща целия материал от профилираната подготовка) [tex]+[/tex] оценката по математика от дипломата.
Wiktor написа:Демотивиращо е. От 7 клас си мечтая за ФМИ на СУ. От 9 клас започнах усилено да уча по предмет (математика), който не харесвам, само защото копнея да вляза със специалност СИ. От години следя минималните балове, но тази година, след като ги видях, бях на ръба да се откажа от СУ. Защото на първо място аз не идвам от МГ, а от Професионална гимназия. Това означава, че единствения начин да кандидатствам е чрез полагане на ДЗИ по математика (по желание, който се умножава с коефициент 2,5 при балообразуването), защото кандидат-студентския изпит не е посилен за мен. За там трябват частни уроци, които не мога да си позволя след като вдигнаха цените им толкова рязко. Може и да се подготвя сам, но надали подготовката ми ще бъде провъзгласена за успешна, щом изпита включва материал, който се преподава само в МГ.
В професионалните гимназии, естествено, няма как да те подготвят за ДЗИ, на което да можеш да изкараш 100 от 100 точки. В моя случай, за да изкараш 6.00 на ДЗИ, трябва да си добре подготвен - говоря за частни уроци, които доста родители не могат да си позволят, или усилено учене от началото на гимназиалните години. Истината за ДЗИ-то е тази, че задачите не са трудни, ако имаш подготовка. Всичко е базирано върху това един ученик да си разпредели времето така, че да му стигне за всички задачи. Но е лесно човек да се поддаде на стреса и паниката, което да доведе до провал. Затова не трябва само подготовка, а и силна психика, която не всеки притежава. Не е като в училищата да ни учат на това как да развием такава.
Намекът е този, че ако искам да вляза във ФМИ със специалност СИ, няма значение колко се трудя - даже и 6.00 да имам на ДЗИ, даже и дипломата ми да е 6.00, вероятността да ме приемат от първо класиране е нулева. Подразбира се защо - ако да кажем имам бал 24, но ако изискуемия бал е повече над това, тогава защо съм се готвил толкова години? Целта е да бъда приет от първо класиране и да не се безпокоя...
Дано минималния бал до 2024 г. да падне до 24 поне, за да знам поне за какво се трудя и за какво харча пари за сборници.
А и жалко, че махнаха Математика I. Докато го имаше поне знаех, че имах и други алтернативи, освен ДЗИ.
grav написа:Wiktor написа:Демотивиращо е. От 7 клас си мечтая за ФМИ на СУ. От 9 клас започнах усилено да уча по предмет (математика), който не харесвам, само защото копнея да вляза със специалност СИ. От години следя минималните балове, но тази година, след като ги видях, бях на ръба да се откажа от СУ. Защото на първо място аз не идвам от МГ, а от Професионална гимназия. Това означава, че единствения начин да кандидатствам е чрез полагане на ДЗИ по математика (по желание, който се умножава с коефициент 2,5 при балообразуването), защото кандидат-студентския изпит не е посилен за мен. За там трябват частни уроци, които не мога да си позволя след като вдигнаха цените им толкова рязко. Може и да се подготвя сам, но надали подготовката ми ще бъде провъзгласена за успешна, щом изпита включва материал, който се преподава само в МГ.
В професионалните гимназии, естествено, няма как да те подготвят за ДЗИ, на което да можеш да изкараш 100 от 100 точки. В моя случай, за да изкараш 6.00 на ДЗИ, трябва да си добре подготвен - говоря за частни уроци, които доста родители не могат да си позволят, или усилено учене от началото на гимназиалните години. Истината за ДЗИ-то е тази, че задачите не са трудни, ако имаш подготовка. Всичко е базирано върху това един ученик да си разпредели времето така, че да му стигне за всички задачи. Но е лесно човек да се поддаде на стреса и паниката, което да доведе до провал. Затова не трябва само подготовка, а и силна психика, която не всеки притежава. Не е като в училищата да ни учат на това как да развием такава.
Намекът е този, че ако искам да вляза във ФМИ със специалност СИ, няма значение колко се трудя - даже и 6.00 да имам на ДЗИ, даже и дипломата ми да е 6.00, вероятността да ме приемат от първо класиране е нулева. Подразбира се защо - ако да кажем имам бал 24, но ако изискуемия бал е повече над това, тогава защо съм се готвил толкова години? Целта е да бъда приет от първо класиране и да не се безпокоя...
Дано минималния бал до 2024 г. да падне до 24 поне, за да знам поне за какво се трудя и за какво харча пари за сборници.
А и жалко, че махнаха Математика I. Докато го имаше поне знаех, че имах и други алтернативи, освен ДЗИ.
Странно е да искаш да учиш в даден факултет при условие, че не харесваш предмета. Ако бъдеш приет желаната специалност СИ, мислиш ли, че ще се справиш с математическите предмети?
Wiktor написа:...
Ще се справя, с упоритост. Все пак защо уча толкова време? За да не се оправя? За всичко се намира начин. А и негативното ми отношение към предмета не определя нищо. Има достатъчно ресурси и книги, които биха ми помогнали за математическите предмети. Щом изучаването на математическите предмети в университета означава, че съм по-близо към целта си, тогава нищо няма да може да ме спре. Важно е човек да реализира потенциала си.
Гост написа:...
Аз самия бях в тази ситуация. Преди над 25 години кандидатствах във ФМИ Приложна математика, но ме приеха Математика и се записах там. Изкарах първи курс и след това се прехвърлих в Приложна математика, която и завърших успешно:)
...
Гост написа:Какво е положението на второ класиране?
nikola.topalov написа:Гост написа:Какво е положението на второ класиране?
Балът за СИ падна от [tex]24.44[/tex] на [tex]24.40[/tex]. Балът за приложната математика пък от [tex]19.93[/tex] стана на [tex]12.57[/tex]... Разликата е от земята до небето.
nikola.topalov написа:Гост написа:Какво е положението на второ класиране?
Балът за СИ падна от [tex]24.44[/tex] на [tex]24.40[/tex]. Балът за приложната математика пък от [tex]19.93[/tex] стана на [tex]12.57[/tex]... Разликата е от земята до небето.
peyo написа:Wiktor написа:...
Ще се справя, с упоритост. Все пак защо уча толкова време? За да не се оправя? За всичко се намира начин. А и негативното ми отношение към предмета не определя нищо. Има достатъчно ресурси и книги, които биха ми помогнали за математическите предмети. Щом изучаването на математическите предмети в университета означава, че съм по-близо към целта си, тогава нищо няма да може да ме спре. Важно е човек да реализира потенциала си.
Ха! Докато на пръв поглед похвално, начина ти на изразяване е много фалшив. Лозинги: "Ще се справя, с упоритост", неверни твърдения: "За всичко се намира начин", глупаво геройство: "нищо няма да може да ме спре". А пък това последното: "Важно е човек да реализира потенциала си" направо ме хвърля в тъча! Остава само да напишеш нещо за синерджи и ще падна от смях!
Гост написа:Здравейте, искам само да вметна като сегашен ученик в профил математика в МГ. Като цяло бих казал, че тази година системата е изключително честна имайки предвид разликата в материала. Аз като човек, който в момента учи математика задължителна подготовка и математика профилирана подготовка мога да кажа, че задължителната подготовка (за която толкова се реве и се говори, че е нечестно) е пуканка в сравнение с това, което се учи за 0.25 коефициент повече в профилираната подготовка. Не може някой да ми каже, че пред мен ще има шанс ученик, който не се е срещал с бих казал истинската математиката. Мисля, че всички можем да сметнем две на трета? Освен това, на всички е даден шанс да се преместят в друго училище след 10 клас, така че не намирам за адекватно оправданието с професионалната гимназия. Аз самият бях в професионална гимназия до 10-ти клас, но от 11-ти съм в математическа. Профилираната подготовка почва в 11 клас без друго.
Гост написа:Здравейте, искам само да вметна като сегашен ученик в профил математика в МГ. Като цяло бих казал, че тази година системата е изключително честна имайки предвид разликата в материала. Аз като човек, който в момента учи математика задължителна подготовка и математика профилирана подготовка мога да кажа, че задължителната подготовка (за която толкова се реве и се говори, че е нечестно) е пуканка в сравнение с това, което се учи за 0.25 коефициент повече в профилираната подготовка. Не може някой да ми каже, че пред мен ще има шанс ученик, който не се е срещал с бих казал истинската математиката. Мисля, че всички можем да сметнем две на трета? Освен това, на всички е даден шанс да се преместят в друго училище след 10 клас, така че не намирам за адекватно оправданието с професионалната гимназия. Аз самият бях в професионална гимназия до 10-ти клас, но от 11-ти съм в математическа. Профилираната подготовка почва в 11 клас без друго.
Регистрирани потребители: Google [Bot]