Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Нужен ли е точен чертеж при геометрична задача?

Нужен ли е точен чертеж при геометрична задача?

Мнениеот Гост » 09 Яну 2024, 21:37

Имам намерение да кандидатсвам с конкурсен изпит по математика в СУ и за целта се самоподготвям, обаче така и не намерих отговор на следния въпрос относно геометричните задачи - изобщо необходим ли е чертеж в беловата и ако да, тогава трябва ли да бъде спазено отношението на величинте?
Гост

Re: Нужен ли е точен чертеж при геометрична задача?

Мнениеот ammornil » 10 Яну 2024, 11:28

Гост написа:Имам намерение да кандидатсвам с конкурсен изпит по математика в СУ и за целта се самоподготвям, обаче така и не намерих отговор на следния въпрос относно геометричните задачи - изобщо необходим ли е чертеж в беловата и ако да, тогава трябва ли да бъде спазено отношението на величинте?

Прочетете критериите за оценка на съответния изпит за указания за какво се дават и за какво се отнемат точки при оценяване на решенията, това ще Ви даде отговор на въпроса. По мое време оценителите разглеждаха само беловата на изпитната работа, тоест ако се отнемат точки за липса на чертеж и Вие нямате чертеж на беловата, ще бъдете наказан.

Генерално, чертежът трябва максимално вярно (не е задължително максимално точно) да изобразява обекта на изследване (решението на проблема). Например, ако е казано че даден ъгъл е остър, то на чертежа той трябва да е изобразен като остър. Ако в процесът на решение се окаже, че елемент от дадена фигура или тяло е начертан в различна природа от получетната, може да се наложи пречертаване. Например ако един елемент на фигура е по-голям от друг според анализа в решенито, добре е и на чертежа да се вижда така, не само за точност на визуализацията но и защото така разсъждаването над чертежа е по- лесно (не искате да объркате нещо само защото не го виждате вярно начертано). Все пак поменете, че в стереометрията за постигане на по-добра перспектива правите ъгли може да се виждат на чертежа като остри. На проложения чертеж, основата на пирамидата е квадрат, но е изобразена като успоредник, защото така работи визуалната перспектива (но все така успоредните помежду си трани са успоредни помежду си, не се бъркайте с перспективата в изобразителното изкуство).
[tex][/tex]
Screenshot 2023-11-24 085806.png
Screenshot 2023-11-24 085806.png (41.28 KiB) Прегледано 1500 пъти
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот Гост » 10 Яну 2024, 12:22

Всъщонст аз съм прочел критериите за оценка, но точно поради тази причина задавам и въпроса ми. В програмата за провеждане на изпита се споменава единствено, че решенията на последните четири задачи трябва да са изложени пълно, кратко и ясно, използвайки въведената символика в училище. Проверява се само беловата, освен ако не е изрично посочено от кандидат-студента, че определено решение е написано в черновата. Направих справка също така и с качените от СУ примерни решения на конкурсни изпити от миналите години, където на повечето задачи естествено е приложен точен компютърен чертеж, но това не ми дава отговор относно изискванията.
Гост

Мнениеот ptj » 11 Яну 2024, 00:00

Чертежа даже и да е с химикал и правите да не са идеално "прави" пак ще ти го признаят. Идеята е четящите решението да могат да разберат твоите идеи за решения с помощта на чертежа. Ако ти си на тяхно място и би разбрал собственат си работа, то вероятно и те ще са на същото мнение. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Назад към Кандидат-студенти