Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

СУ 6

СУ 6

Мнениеот martin123456 » 25 Яну 2010, 20:17

Нека [tex]p(x)=x^2-\frac{a^2(b+c)+b^2(c+a)+c^2(a+b)}{a+b+c}x+\frac{(a^2+b^2+c^2)abc}{a+b+c}[/tex] има корени [tex]x_1[/tex] и [tex]x_2[/tex]. Ако [tex]1 \leq a < b < c \leq 2[/tex], докажете че [tex]1 < x_1 < x_2 < 4[/tex].
martin123456
Математик

Рейтинг: 92

Re: СУ 6

Мнениеот martosss » 25 Яну 2010, 20:54

И кое и е трудното на тази задача? :shock: Просто трябва да съобразим, че трябва да е в сила системата
[tex]\begin{tabular}{|l}f(1)>0\\f(4)>0\\1<-\frac{b}{2a}<4\end{tabular}[/tex]
Това е еквивалентно на
[tex]\begin{tabular}{|l}\frac{\sum_{cyc} a(ac-1)(ab-1)}{a+b+c}>0\\\frac{\sum_{cyc}a(ab-4)(ac-4)}{a+b+c}>0\\\sum_{cyc}a(ab-1)+a(ac-1)>0\\\sum_{cyc}a(ab-4)+a(ac-4)<0\end{tabular}[/tex]
Тази система е в сила от дадените зависимости - [tex]1\le a<b<c\le 2[/tex], откъдето задачата е решена.
Принципно е добре и дискриминантата да се разгледа положителна, но в случая е казано, че има корени х1 и х2, така че не е нужно(евентуално Д различно от нула може да се види, ама това само ако много ви се занимава :mrgreen: ).
Единственото противно в тази задача са буквите и многото писане, които ние, разбира се, сме в състояние да избегнем. :P
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот martin123456 » 25 Яну 2010, 20:59

сигурно трудното е да се избегне многото писане
упътване за малко писане: намерете [tex]p(ab), p(ac), p(bc)[/tex]
martin123456
Математик

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 21:22

martosss написа:Принципно е добре и дискриминантата да се разгледа положителна, но в случая е казано, че има корени х1 и х2, така че не е нужно

Абсолютно необходимо е да се покаже, че дискриминантата е положителна!!! :shock: :shock: :shock:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Рейтинг: 5

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 21:25

В задача с параметър ако е казано, че уравнението има корени, то това е завоалиран начин да се каже, че параметърът приема еди какви си стойности!!! И ти ако не отчетеш това отиваш на кино!!! Аватар или нещо такова. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот martosss » 25 Яну 2010, 22:06

Еми те ми казват нека еди кво си има корени... значи казват нека D>0, за кво ми е да гледам дискриминанта?? Трябва да се съмнявам в условието, за да тръгна да я смятам
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот martin123456 » 25 Яну 2010, 22:31

[tex]p(ab)=abc\frac{ab-bc-ac+c^{2}}{a+b+c}[/tex]
[tex]p(bc)=abc\frac{-ab+bc-ac+a^{2}}{a+b+c}[/tex]
[tex]p(ac)=abc\frac{-ab-bc+ac+b^{2}}{a+b+c}[/tex]

[tex]P(ab)>0, P(ac)<0, P(bc)>0[/tex] и [tex]ab<ac<bc[/tex]=>?
martin123456
Математик

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 22:37

martosss написа:Еми те ми казват нека еди кво си има корени... значи казват нека D>0, за кво ми е да гледам дискриминанта?? Трябва да се съмнявам в условието, за да тръгна да я смятам

Еми те ти казват по този начин, примерно, че а>3, но тебе кво ти дреме?! Ти си решаваш задачата и получаваш отговор a<2! Ма много ти е зор!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот martosss » 25 Яну 2010, 22:42

Еми при положение, че в условието ми е дадено условие 1<a<b<c<2, то не ми трябва да си усложнявам живота и да смятам нещо допълнително, което в крайна сметка не ми помага никак, а даже напротив - стъжнява ми живота.
Мен не ми дреме, че от Д>0 може да следва a<1.1, защото ми стига да ми кажат 1<a<2, за да си реша задачата ;) А в условието са споменати и двете неща.

estoyanovvd написа:В задача с параметър ако е казано, че уравнението има корени, то това е завоалиран начин да се каже, че параметърът приема еди какви си стойности!!!

Да, но в случая дори без това ограничение ние имаме поставени ограничения за параметрите а, б и с, които са ни достатъчни. ;)
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 23:18

Бъркаш се много, Мартине! Трябва да докажеш, че при така дадените ограничения за параметрите уравнението наистина има корени! Хайде да не спорим за глупости! :twisted:
Примерно, може да се окаже, че от дискриминантата се получава a>[tex]\frac{3}{ 2}[/tex] и ако не го използваш това нещо няма да можеш да докажеш това, което се търси! Защо си мислиш, че няма такива задачи?! И каква е тази логика просто не мога да разбера??? Влудявате ме понякога!!! :evil: :evil: :evil:
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 23:23

Има следните задачи. Дадено е някакво равенство в което участват а и в и се казва, че те принадлежат на някакъв интервал. Иска се да се докаже, че принадлежат на част от този интервал! Според теб тази задача е грешна, нали?!След като е даден интервал защо да си усложняваш живота?
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот martosss » 25 Яну 2010, 23:27

estoyanovvd написа: Примерно, може да се окаже, че от дискриминантата се получава a>[tex]\frac{3}{ 2}[/tex] и ако не го използваш това нещо няма да можеш да докажеш това, което се търси!

Добре, в случая аз без да използвам дискриминантата го доказах, а те още в условието казват, че се предполага, че уравнението има корени. Това, доколкото аз си го обяснявам, не ме задължава да проверявам дали дискриминантата е неотрицателна(тоест може и да го направя, ама не е задължително). Това, което не съм сигурен, е, дали тези корени са равни. В случая май съм задължен да покажа, че корените са различни(така пише, трябва да се докаже, че [tex]x_1<x_2[/tex], тоест трябва да съм сигурен, че [tex]D\ne 0[/tex], но за [tex]D> 0[/tex] мога да не споменавам и думичка. :roll:
estoyanovvd написа:Има следните задачи. Дадено е някакво равенство в което участват а и в и се казва, че те принадлежат на някакъв интервал. Иска се да се докаже, че принадлежат на част от този интервал! Според теб тази задача е грешна, нали?!След като е даден интервал защо да си усложняваш живота?

Знам, че има много задачи, но просто в тази конкретно това не се използва. ;) Както не се използваше там за острия ъгъл нещо в една друга задача, за която така добре спорихте :mrgreen:
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 25 Яну 2010, 23:30

Отказвам се да споря повече по въпроса!!! :evil: :evil: :evil: С теб!
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот martosss » 25 Яну 2010, 23:37

Ок, ще се опитам да изясня още малко положението.
"Нека Р(х)=... има корени х1 и х2. Ако 1<a<b<с<2, то докажете, че 1<x1<x2<4".
В условието е направено допускане, че у-ето има корени. Тъй като допускането е направено още в условието, то мисля, че може да използваме това допускане без да го доказваме. Все едно да кажат "Нека ни е дадено положителното число x?. Ние знаем, че x? може принципно да е отрицателно, но в случая те казват, че е положително. Това наистина ни дава известни ограничения(х>0). Но в случая аз решавам задачата без да имам нужда от каквито и да е други ограничения. наистина проверката за положителна дискриминанта можеше и да ми даде някакво ограничение. Но аз решавам задачата и без него! И затова си мисля, че щом е направено допускане, не е нужно да се доказва верността на твърдението, по-точно че у-ето има корени.

Пак казвам, абсолютно съгласен съм с вас, че в някои други задачи това може да ни даде допълнително условие( в тази също, но даже нямам люботиството да намеря какво е това условие), а в случая това допълнително условие не ми е трябва, защото всичко си пасва дори и без него.
Аватар
martosss
Напреднал

Мнениеот estoyanovvd » 26 Яну 2010, 00:43

Ами ако се окаже, че при така дадените условия уравнението няма реални корени?! Какво си доказал тогава? Не допускаш ли, че задачата може да е сбъркана? Но това не е важно, нали?
Аватар
estoyanovvd
Напреднал

Мнениеот martosss » 26 Яну 2010, 01:18

Всъщност сега като ми задавате този въпрос наистина се замислям не е ли смислено... ако пък D<0, то веднага няма решнеие и цялата задача губи смисъл, което е... някак си тъпо за самата задача. Ама принципно се доверявам на авторите на задачата. :P
Аватар
martosss
Напреднал

Назад към Кандидат-студенти