Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

УАСГ - 1993

УАСГ - 1993

Мнениеот 0xdeadbeef » 27 Апр 2011, 13:28

Дадена е функцията [tex]f(x) = x - 3 -2\sqrt{x-2}[/tex]. Намерете координатите на точка от графиката на [tex]f(x)[/tex], в която допирателната е успоредна на правата, минаваща през точките от графиката с абциси [tex]x=2[/tex] и [tex]x=6[/tex].
0xdeadbeef
Фен на форума

Рейтинг: 27

Re: УАСГ - 1993

Мнениеот martosss » 27 Апр 2011, 14:39

тези точки са с координати (2,-1) и (6,-1). Тъй като ординатите им са равни, то точките образуват права, успоредна на абсцисата(просто си го начертай и ще видиш, че получената права е успоредна на оста Х).
Оттук ти търсиш такива точки, в които допирателната е успоредна на оста Х.
Тези точки, са точно точките, в които f`(x)=0 и просто трябва да решиш уравнението....
Получава се [tex]1-\frac{1}{\sqrt{x-2}}=0 => x=3[/tex].
Тоест точката е с координати (3,-2).
:)
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот 0xdeadbeef » 27 Апр 2011, 16:27

Добре де, защо всички се обръщате към мен, как аз да реша задачите които поствам? Не съм написал "не мога да се справя", "pls help" или "Спешно ми трябва" да речем :?. Специално тази я постнах, защото реших, че е полезна за кандидат-студенти, а други защото ми са се сторили интересни.
0xdeadbeef
Фен на форума

Рейтинг: 27

Мнениеот ganka simeonova » 27 Апр 2011, 17:35

tautochrone написа:Добре де, защо всички се обръщате към мен, как аз да реша задачите които поствам? Не съм написал "не мога да се справя", "pls help" или "Спешно ми трябва" да речем :?. Специално тази я постнах, защото реших, че е полезна за кандидат-студенти, а други защото ми са се сторили интересни.

tautochrone, защото въпреки че това е мат. форум, нормално е да става някакъв диалог.
Никой не е казал, че не можеш да си решиш задачата. Давай го по- кротко!
Мартос винаги така си пише и аз много се радвам, че е надникнал във форума:)
ganka simeonova

Назад към Кандидат-студенти