Лаладжията @nikola.topalov чел недочел поста и коментира.Та понеже си леко ограничен и не разбираш ще ти го преведа.Само около 10% от седмокласниците са развили необходимото логическо мислене, още около 20 % ще успеят да го развият до 16-17 годишна възраст, а останалите изобщо няма да се научат да мислят логично.И това не е само в България и тук МОН няма нищо общо.Ако не вярваш може да го провериш, като направиш статистика на резултатите на 7-мо класниците по задачи.Математик човек си ще се справиш "затворник във ФМИ" ти пишеше в профила.
По въпроса за децата завършващи средно образование проблема е институционен и демографски и получения резултат от 47% е голям плюс за работата на МОН, а не както си мислите Вие.С друг тип действия този процент чувствително ще намалее.
Е да по хейт сме първи в света.Писнало ми е от хора , които само коментират как не трябва да бъде, колко лошо е всичко и как всички са виновни.Само споменаваме за проблеми, но никой не дава идеи как да бъдат разрешени.Защо ли?
Ами защото нямаме идея какво да правим, защото да критикуваме е лесно и безотговорно, а ако се заемем да решаваме проблемите в дълбочина срещаме нови и нови и се оказва, че нашето проекто решение създава по-сериозни проблеми от настоящите.
Освен всичко нямам нищо общо с МОН,най-малко пък съм им "доброволен адвокат".Просто споделям мнение и позиция, изградено от информация, опит в областта на образованието, работа с деца, комуникация и работа с учители и директори.Има много проблеми за решаване в българското образование и това, което коментираме в момента е толкова нищожно, че дори не е проблем.Нямам никакво желание да те оборвам,Ти си като малките деца "ха ха затапих ли те", безполезно мнение, без идеи и обосновка за различен резултат с неправилна прогнозна бъдеща реакция от дете.Както казах демокрация е и всеки си има право на мнение.Моята позиция съвпада с тази на МОН , защото зная какво ще се случи ако се вземе другата.Нещо, което Вие явно незнаете.
Или казано на уличен език "Уважаеми господине, нито сте ми на акъла, нито сте ми на годините, нито на възможностите".Аз съм постигнал достатъчно, така че мнението ми да се чува, където и когато трябва.Когато и Вие постинете това може да коментираме и да спорим колкото пожелаете, но на друго място, а не по форумите.Като за начало започни с това, какво трябва да се промени, как да се промени, как тези промени ще се отразят на обществото и готово ли е то да върви в тази посока, какви ще са прогнозните резултати от тази промяна в краткосрочен период и какви в дългосрочен.Почети малко и се образовай за интелектуалните способности на хората по райони, защото ФМИ на СУ и студентите там не са представителна извадка.И когато стигнеш до философската мъдрост "Аз знам че нищо не знам, а вий глупци и това не знаете", малко ще си промениш мирогледа и ще осъзнаеш , че е много по-добре да се занимаваме с простата математика, където сме постигнали някакво относително високо ниво, отколкото с необятните дебри на социума, където повечето незнаят дори какво искат.Защото най-трудния въпрос отправен от дете към мен е "За какво ми е тази математика" и въпреки че зная че математиката е навсякъде в живота, въпреки че имам много жизнен опит и знания, колкото и да я харесвам като наука, ми е трудно да обедя едно 13-14 годишно дете в необходимостта от нея и много често изпадам в ситуацията " ха,ха господине, затапих ли Ви".Та млади ми господине, от сърце Ви пожелавам успех в начинанията.Опитвайте се те да бъдат по-конструктивни с идеи и предложения.
Или може просто да си останеш обикновен лалалджия по форумите.
А на въпроса на "гост", относно мотивацията на 7-мо класниците ,които са изключили отговора 4х.Да те просто имат 2 точки повече.За децата на тази възраст това е огромна мотивация и повярвайте че малцина от тях ще разберат изобщо, че това е поощряване от страна на МОН на глупости.А пък повечето от децата с математически умения и възможности ще реагират "Аз съм по-добър от останалите въпреки МОН", което също е мотивация.

Меню