Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

МОН с всичкия ли са си?

Re: МОН с всичкия ли са си?

Мнениеот math10.com » 23 Юни 2026, 18:14

Лаладжията @nikola.topalov чел недочел поста и коментира.Та понеже си леко ограничен и не разбираш ще ти го преведа.Само около 10% от седмокласниците са развили необходимото логическо мислене, още около 20 % ще успеят да го развият до 16-17 годишна възраст, а останалите изобщо няма да се научат да мислят логично.И това не е само в България и тук МОН няма нищо общо.Ако не вярваш може да го провериш, като направиш статистика на резултатите на 7-мо класниците по задачи.Математик човек си ще се справиш "затворник във ФМИ" ти пишеше в профила.
По въпроса за децата завършващи средно образование проблема е институционен и демографски и получения резултат от 47% е голям плюс за работата на МОН, а не както си мислите Вие.С друг тип действия този процент чувствително ще намалее.
Е да по хейт сме първи в света.Писнало ми е от хора , които само коментират как не трябва да бъде, колко лошо е всичко и как всички са виновни.Само споменаваме за проблеми, но никой не дава идеи как да бъдат разрешени.Защо ли?
Ами защото нямаме идея какво да правим, защото да критикуваме е лесно и безотговорно, а ако се заемем да решаваме проблемите в дълбочина срещаме нови и нови и се оказва, че нашето проекто решение създава по-сериозни проблеми от настоящите.
Освен всичко нямам нищо общо с МОН,най-малко пък съм им "доброволен адвокат".Просто споделям мнение и позиция, изградено от информация, опит в областта на образованието, работа с деца, комуникация и работа с учители и директори.Има много проблеми за решаване в българското образование и това, което коментираме в момента е толкова нищожно, че дори не е проблем.Нямам никакво желание да те оборвам,Ти си като малките деца "ха ха затапих ли те", безполезно мнение, без идеи и обосновка за различен резултат с неправилна прогнозна бъдеща реакция от дете.Както казах демокрация е и всеки си има право на мнение.Моята позиция съвпада с тази на МОН , защото зная какво ще се случи ако се вземе другата.Нещо, което Вие явно незнаете.
Или казано на уличен език "Уважаеми господине, нито сте ми на акъла, нито сте ми на годините, нито на възможностите".Аз съм постигнал достатъчно, така че мнението ми да се чува, където и когато трябва.Когато и Вие постинете това може да коментираме и да спорим колкото пожелаете, но на друго място, а не по форумите.Като за начало започни с това, какво трябва да се промени, как да се промени, как тези промени ще се отразят на обществото и готово ли е то да върви в тази посока, какви ще са прогнозните резултати от тази промяна в краткосрочен период и какви в дългосрочен.Почети малко и се образовай за интелектуалните способности на хората по райони, защото ФМИ на СУ и студентите там не са представителна извадка.И когато стигнеш до философската мъдрост "Аз знам че нищо не знам, а вий глупци и това не знаете", малко ще си промениш мирогледа и ще осъзнаеш , че е много по-добре да се занимаваме с простата математика, където сме постигнали някакво относително високо ниво, отколкото с необятните дебри на социума, където повечето незнаят дори какво искат.Защото най-трудния въпрос отправен от дете към мен е "За какво ми е тази математика" и въпреки че зная че математиката е навсякъде в живота, въпреки че имам много жизнен опит и знания, колкото и да я харесвам като наука, ми е трудно да обедя едно 13-14 годишно дете в необходимостта от нея и много често изпадам в ситуацията " ха,ха господине, затапих ли Ви".Та млади ми господине, от сърце Ви пожелавам успех в начинанията.Опитвайте се те да бъдат по-конструктивни с идеи и предложения.
Или може просто да си останеш обикновен лалалджия по форумите.

А на въпроса на "гост", относно мотивацията на 7-мо класниците ,които са изключили отговора 4х.Да те просто имат 2 точки повече.За децата на тази възраст това е огромна мотивация и повярвайте че малцина от тях ще разберат изобщо, че това е поощряване от страна на МОН на глупости.А пък повечето от децата с математически умения и възможности ще реагират "Аз съм по-добър от останалите въпреки МОН", което също е мотивация.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 812

Мнениеот nikola.topalov » 23 Юни 2026, 18:37

S.B. написа:Аз искам да попитам AI, а и всички тролове:
Вярно ли е ,че в правоъгълния триъгълник катет и хипотенуза са равни или не е вярно?С това мисля че се слага точка на дискусията прави ли са МОН или халюцинират за сметка на седмокласниците.

Да вземем правоъгълен триъгълник с катети, равни на [tex]a[/tex], [tex]b[/tex] и хипотенуза, равна на [tex]c[/tex]. Б.О.О. нека [tex]a=c[/tex]. По Питагоровата теорема имаме $$a^2+b^2=c^2\Rightarrow a^2+b^2=a^2\Rightarrow b^2=0\Rightarrow b=0.$$ Показва, че детето мисли абстрактно. [tex]4[/tex] точки.
Затворник във ФМИ
nikola.topalov
Напреднал

Рейтинг: 521

Мнениеот nikola.topalov » 23 Юни 2026, 18:46

Когато в един научен дебат участникът изостави геометричните доказателства и започне да размахва акта си за раждане като последен аргумент, интелигентният наблюдател спира да спори, налива си питие и започва да си води записки за учебник по клинична психология. Ти току-що преживя най-класическия когнитивен колапс на застаряващия конформист, защото в точните науки няма такова понятие като „Старши Питагор“ и истината няма трудов стаж, а когато притиснат в ъгъла човек изкрещи, че никога няма да му бъда на годините и възможностите, той прави най-тъжното самопризнание на света – признава, че там, където мнението му се чува, никой не му опонира, тъй като всички са на същата държавна хранилка и кимат в такт, забравяйки, че възрастта е просто мерна единица за време, прекарано без да умреш, която не генерира автоматично интелект, иначе столетните галапагоски костенурки щяха да преподават квантова физика. Още по-зловеща е тезата ти на „човек с опит“, че [tex]70\%[/tex] от децата са биологично неспособни на логика и никога няма да я развият, защото ако наистина вярваш в това, твоята професия не е „педагог“, а складов мениджър, чиято единствена цел е да съхранява едни човешки единици на топло до осемнадесетгодишна възраст, за да не се пречкат по улиците, и когато един учител предварително е отписал две трети от класа си като дефектен материал, той не е жертва на демографията, а нейният пряк архитект. Гордостта ти, че едва [tex]47\%[/tex] завършвали средно образование и това било „голям плюс за МОН“, е еквивалентна на автомобилен завод, който произвежда [tex]47\%[/tex] коли в движение, и за да не му падне статистиката, започва да издава държавен сертификат за „частично успешен лек автомобил“ на всяко празно купе без двигател, стига работникът да е монтирал волана – това не е работеща индустрия, а морга с много креативен PR отдел. Но абсолютният шах и мат е финалното ти признание, че когато едно тринадесетгодишно дете те погледне в очите и те попита за какво му е тази математика, ти започваш да пелтечиш и то те „затапва“, което е най-съкрушителното изречение, изписвано в този форум, защото детето те затапва не понеже науката е ненужна, а понеже ти самият не знаеш за какво служи и не можеш да му обясниш, че математиката е антивирусна програма за човешкия мозък, създадена, за да може когато след петнадесет години някой чиновник му продаде срутващ се мост като „частично успешно инженерно решение“, то да има когнитивния апарат да му каже, че е измамник; ти не можеш да му кажеш това, защото си от страната на чиновниците, и точно затова децата те гледат с празен поглед. Те не виждат срещу себе си водач с карта на реалността, а просто поредния уморен пазач в лабиринта, който отдавна е забравил къде е изходът, така че си носи годините и контактите със здраве, матрицата има нужда от пазачи, които да ѝ вярват.
Затворник във ФМИ
nikola.topalov
Напреднал

Мнениеот nikola.topalov » 23 Юни 2026, 20:51

Дами и Господа, сервирам ви ястие директно от кухнята:

IMG_0677.jpeg
IMG_0677.jpeg (244 KiB) Прегледано 63 пъти

Честно казано, да се скриеш в лично съобщение, за да псуваш на 'тъп', е последната конвулсия на едно кастрирано интелектуално его. Но да наречеш някого 'неандарталец' с неграмотна правописна грешка, докато се опитваш да позираш като еволюционен връх, е абсолютен шедьовър на клиничната автоирония. Нека те освободя от най-болезнената ти житейска илюзия: ти не си математик, на когото му се налага да работи с неандерталци. Ти си математически брак. Истинските математици правят наука; провалените отиват в класните стаи с цел до пенсия да си избиват комплексите над тринадесетгодишни деца, за да си отмъстят на реалността, че са се родили посредствени. Стой си в папката 'Входящи'. Там ти е таванът.

Та, драги съфорумници, лека-полека отсяваме хората с интелекта от неандерталците. И, съдейки по правописа на нашия академик, еволюцията току-що си поиска рестото.
Затворник във ФМИ
nikola.topalov
Напреднал

Мнениеот Гост » 25 Юни 2026, 02:16

nikola.topalov написа:
peyo написа:Архитект предлага мост с триъгълна носеща конструкция със страни $x$, $x$ и $2x$.

Периметърът е впечатляващо малък: $4x$.

Инженерът пита защо мостът пада.

Мостът няма да се разпадне. Колегата ammornil е предоставил схема на моста:

IMG_0634.jpeg

Хахаха
Гост

Мнениеот Гост » 01 Юли 2026, 11:49

Позиция от БАН и СМБ относно 21 задача от НВО по математика в 7 клас:

https://danybon.com/obrazovanie/ban-smb-za-21-zadacha/
Гост

Мнениеот peyo » 01 Юли 2026, 14:29

Гост написа:Позиция от БАН и СМБ относно 21 задача от НВО по математика в 7 клас:

https://www.youtube.com/watch?v=fJIjoE27F-Q
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот S.B. » 01 Юли 2026, 16:27

peyo написа:
Гост написа:Позиция от БАН и СМБ относно 21 задача от НВО по математика в 7 клас:

https://www.youtube.com/watch?v=fJIjoE27F-Q

Ами сега?!!!!!!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Предишна

Назад към 7 клас - НВО