Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Докажете равнобедрен триъгълник

Докажете равнобедрен триъгълник

Мнениеот ganka simeonova » 07 Фев 2013, 20:37

В успоредника ABCD точката Е е среда на AD и [tex]BF\bot EC; F\in CE[/tex]
Да се док, че [tex]\Delta ABF[/tex] е равнобедрен.
ganka simeonova

Re: Равнообедрен триъгълник

Мнениеот ganka simeonova » 07 Фев 2013, 20:49

Xixibg написа:Твърде лесна :)

Хихи, тази задача не е за теб, а за седмокласниците! Знам, че за теб е лесна. Бъди добър, както и останалите, които не са 7 клас, да пишат решение след ден поне!
ganka simeonova

Re: Докажете равнобедрен триъгълник

Мнениеот Гост » 05 Мар 2013, 15:50

Ганис, дай някакъв хинт тука, нещо снощи я дадох на седмокласничката но нито тя, нито аз успяхме да пробием....
Вярно, че успоредник не са взимали, но би следвало може би със знанията по геометрия дотук да успее..
Благодаря предварително!
Гост

Мнениеот Xixibg » 05 Мар 2013, 17:14

Гост написа:Ганис, дай някакъв хинт тука, нещо снощи я дадох на седмокласничката но нито тя, нито аз успяхме да пробием....
Вярно, че успоредник не са взимали, но би следвало може би със знанията по геометрия дотук да успее..
Благодаря предварително!

Лесна е.
Мислете за допълнително построение и става на 3 реда ;)
Xixibg

Мнениеот loving_math » 05 Мар 2013, 17:28

Гост написа:Ганис, дай някакъв хинт тука, нещо снощи я дадох на седмокласничката но нито тя, нито аз успяхме да пробием....
Благодаря предварително!

Хаха, с това обръщение Ганис - гарантирано гостът е от бг мама. :mrgreen:
Не знам с какво я е решил Хихи, но на мен поне на първо четене ми дойде наум медиана FP за доп. построение - в триъгълник BFC => PFB -равнобедрен.APCE -успоредник, [tex]\angle[/tex]FOP=90° [tex](FB x AP= O)[/tex]
AP- симетрала на FB =>AB=AF, ABF равнобедрен.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот Xixibg » 05 Мар 2013, 17:41

loving_math написа:
Благодаря предварително!

Хаха, с това обръщение Ганис - гарантирано гостът е от бг мама. :mrgreen:
Не знам с какво я е решил Хихи, но на мен поне на първо четене ми дойде наум медиана FP за доп. построение - в триъгълник BFC => PFB -равнобедрен.APCE -успоредник, [tex]\angle[/tex]FOP=90° [tex](FB x AP= O)[/tex]
AP- симетрала на FB =>AB=AF, ABF равнобедрен.

твърде сложно..... пробвайте друго, много лесно е ;)
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 05 Мар 2013, 17:56

Хич не е сложно:) Дай и твоето си решение, Хихи. Ще е хубаво да има повече идеи:)
ganka simeonova

Мнениеот Xixibg » 05 Мар 2013, 18:29

[tex]CE\cap AB=P[/tex]
[tex]\triangle PAE,\triangle CDE[/tex] са еднакви по 2-ри признак
[tex]=>AP=CD[/tex] СЕЕТ [tex]=>A[/tex] е среда на [tex]BP[/tex]
[tex]=>AP=AB=AF[/tex] (Медиана към хипотенузата в правоъгълен триъгълник).
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 05 Мар 2013, 19:16

Xixibg написа:[tex]CE\cap AB=P[/tex]
[tex]\triangle PAE,\triangle CDE[/tex] са еднакви по 2-ри признак
[tex]=>AP=CD[/tex] СЕЕТ [tex]=>A[/tex] е среда на [tex]BP[/tex]
[tex]=>AP=AB=AF[/tex] (Медиана към хипотенузата в правоъгълен триъгълник).

Страхотно решение. Все пак си има доп. построение, с продължението.. Много ми хареса, благодаря ти..
ganka simeonova

Мнениеот loving_math » 05 Мар 2013, 19:24

Наистина много елегантно. :D Но ако на изпита случайно има геометрична с допълнително построение (което малко ме съмнява), по-важното е детето да се сети да направи някакво и да реши задачата, без значение кратко ли е или малко по-дълго, елегантно ли е или не. А това става все пак с малко тренинг, за да го "видят" построението - нещо, за което покрай цялото натоварване в 7 клас не им остава достатъчно време.
loving_math
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 05 Мар 2013, 19:27

loving_math написа:Наистина много елегантно. :D Но ако на изпита случайно има геометрична с допълнително построение (което малко ме съмнява), по-важното е детето да се сети да направи някакво и да реши задачата, без значение кратко ли е или малко по-дълго, елегантно ли е или не. А това става все пак с малко тренинг, за да го "видят" построението - нещо, за което покрай цялото натоварване в 7 клас не им остава достатъчно време.

Теди, ще цитирам Иван Симеонов:))

"Ако имате правоъгълен триъгълник и нищо не се сещате, постройте медианата към хипотенузата. Все ще свърши работа" :)))
ganka simeonova

Мнениеот loving_math » 05 Мар 2013, 19:30

Знам го лафа, но какво става, ако нямаме.. ;) Все пак не всички построения се свеждат до това. Има спускане на перпендикуляри, има допълвания до успоредник, има продължаване на прави, има допълване до равностранен триъгълник и т.н..Не става от раз тази работа, иска си упражнение.
loving_math
Напреднал

Мнениеот ganka simeonova » 05 Мар 2013, 19:36

loving_math написа:Знам го лафа, но какво става, ако нямаме.. ;) Все пак не всички построения се свеждат до това. Има спускане на перпендикуляри, има допълвания до успоредник, има продължаване на прави, има допълване до равностранен триъгълник и т.н..Не става от раз тази работа, иска си упражнение.

Говорим, ако иамаме, нали:) Ти все пак построи медианата:))
ganka simeonova

Назад към 7 клас - НВО