Коментари по темата.
Задачите са качени на https://www.matematika.bg/izpiti/vanshn ... -klas.html
На изпита по математика от Националното външно оценяване седмокласниците са решавали задача с грешно условие. Тя е в геометричната задача номер 24, която носи 10 точки. В условието й е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие „б“ обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен.
S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?
loving_math написа:S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?
С косинусова теорема сe намира третата страна, после от неравенството [tex]AB^2>AC^2+BC^2[/tex] => че [tex]\angle C>90^\circ[/tex]
Това обаче не може да се докаже със знанията на седмокласник.
Всъщност защо темата носи името ДЗИ? Задачата е от изпита за 7 клас, не от матурата за 12-ти.
loving_math написа:S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?
Това обаче не може да се докаже със знанията на седмокласник.
...
loving_math написа:С косинусова теорема сe намира третата страна, после от неравенството ...S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?
Регистрирани потребители: Google [Bot]