Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

ДЗИ 2017

ДЗИ 2017

Мнениеот admin » 22 Май 2017, 20:44

Коментари по темата.
Задачите са качени на https://www.matematika.bg/izpiti/vanshn ... -klas.html
Аватар
admin
Site Admin

Рейтинг: 204

Re: ДЗИ 2017

Мнениеот admin » 29 Май 2017, 12:07

На изпита по математика от Националното външно оценяване седмокласниците са решавали задача с грешно условие. Тя е в геометричната задача номер 24, която носи 10 точки. В условието й е записано, че става дума за остроъгълен триъгълник. В подусловие „б“ обаче е посочено, че трябва да се намери лицето на триъгълника, ако AB=14 см, което означава, че триъгълникът става тъпоъгълен.

https://trud.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B ... %B4%D0%BC/
Аватар
admin
Site Admin

Мнениеот admin » 29 Май 2017, 16:38

Поредната сензация в медиите там, където липсва такава.
Аватар
admin
Site Admin

Мнениеот S.B. » 01 Юни 2017, 18:10

Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Мнениеот loving_math » 01 Юни 2017, 21:48

S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?

С косинусова теорема сe намира третата страна, после от неравенството [tex]AB^2>AC^2+BC^2[/tex] => че [tex]\angle C>90^\circ[/tex]
Това обаче не може да се докаже със знанията на седмокласник.

Всъщност защо темата носи името ДЗИ? Задачата е от изпита за 7 клас, не от матурата за 12-ти.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот S.B. » 02 Юни 2017, 08:10

:)
loving_math написа:
S.B. написа:Интересно ми е как от това,че АB=14 следва,че <АCB > 90 градуса (т. е. ,че триъгълникът е тъпоъгълен?!!!!) Как го доказахте?

С косинусова теорема сe намира третата страна, после от неравенството [tex]AB^2>AC^2+BC^2[/tex] => че [tex]\angle C>90^\circ[/tex]

Всъщност защо темата носи името ДЗИ? Задачата е от изпита за 7 клас, не от матурата за 12-ти.

S.B.:
Колега,аз също знам Косинусова теорема,но децата в 7 клас не са я учили.Ето защо питам как този който прави връзка между това ,че АB =14 и че срещуполжният ъгъл е тъп как го е доказал.И всъщност за да се намери лицето на триъгълника в случая няма значение какъв вид е триъгълника.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Мнениеот loving_math » 02 Юни 2017, 08:18

loving_math написа:

...

Нали точно това съм написала? А от питането Ви не стана ясно, че сте учител и че сте наясно с доказването. Слагането на много препинателни знаци в постове обикновено е патент на нетърпеливи ученици, искащи да получат решение на момента, така че просто предположих, че седмокласник иска да знае как се доказва това. Показах му, след което изрично уточних, че не е по силите му със седмокласни знания.

И само за протокола, не съм учител, та в този смисъл съм Ви колега само по форум. :D

И още нещо: Да, намирането на лицето няма общо с вида на триъгълника и тази неточност не е попречила да се реши здачата. Но все пак въпросът е принципен, математиката е точна наука и здачите, в изпит особено, трябва да са формулирани прецизно, без значение дали седмокласникът може или не може да установи противоречието. Иначе е малко в стил да дадем на първокласника да намери обиколката на равнобедрен триъгълник със страни 3,6 и 8. Той ще намери периметъра и последният ще е верен, но ще си остане фактът, че въпросният триъгълник не е равнобедрен, както пише по условие. И няма значение, че първокласникът няма да е уловил противоречието, задачата ще си е непрецизно зададена. МОН разполага с достатъчно време за изготвяне на изпита и с достатъчно ресурс в лицето на експерти по мат, да да се понапъне да пусне задачи без противоречие.
Последна промяна loving_math на 02 Юни 2017, 08:29, променена общо 1 път
loving_math
Напреднал

Мнениеот Knowledge Greedy » 02 Юни 2017, 08:29

loving_math написа:
С косинусова теорема сe намира третата страна, после от неравенството ...

При наличието на ъгъл [tex]30^\circ[/tex], да "наливаме " паника с косинусова теорема е пресилено. Става и с питагорова теорема.
Проблемът който аз виждам е, че в оценяването на решението това е пропуснато, независимо че става дума за 1 точка.
Последна промяна Knowledge Greedy на 02 Юни 2017, 08:40, променена общо 1 път
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот loving_math » 02 Юни 2017, 08:32

Става и с Питагор, да, което не променя с нищо горенаписаното. Питагорова теорема също не се учи в 7 клас, така че кандидатстващите не могат да се облегнат и на нея. Поне тези в обикновените училища, понеже това, че някой ученик в МГ я знае и умее да я прилага, не е валидно за всички.
loving_math
Напреднал

Мнениеот admin » 09 Юни 2017, 17:22

Публикувани са най-добрите училища според резултатите от НВО.
На първо място е МГ-Варна
https://www.matematika.bg/izpiti/vanshn ... -klas.html
Аватар
admin
Site Admin

Назад към 7 клас - НВО