Първото е излишно.S.B. написа:ако скоростите на моторната лодка в спокойна вода и на течението на реката са съответно 12 км/ч. и 3 км/ч.?
pal702004 написа:Първото е излишно.S.B. написа:ако скоростите на моторната лодка в спокойна вода и на течението на реката са съответно 12 км/ч. и 3 км/ч.?
pal702004 написа:Скоростта на лодката в спокойна вода ми се вижда излишна (отговора не зависи от нея).
Ако тя е $V$, то лодката се отдалечава от шапката със скорост $V$ ( в продължение на 10 мин.) и след тва се приближава към шапката също със скорост $V$ (следователно, също 10 мин.) Значи шапката се е движела 20 мин. по течението на реката, докато лодкаря си я прибере.
Че кой говори за дървото??? Думичка не съм обелил за дърво. Времето, през което лодката се отдалечава от шапката е равно на времетето, през което се приближава към шапката (тоест, също 10 мин.) Май не си ме разбрал. Разгледай задачата от гледната точка на муха, кацнала на шапката. За нея шапката е неподвижна, лодката се отдалечава в продължение на 10 мин. със скорост 12 км/ч (от дървото се отдалечава със скорост 12-3=9 км./ч, но от шапката се отдалечава с 12 км./ч) , след което се приближава, също със скорост 12 км./ч, а значи също 10 мин. По твоя чертеж 10 мин. е времето, за което лодката ще измине EF, не BA .S.B. написа:Искам да отбележа, времето от $A$ до $B$ е $10$ минути,но времето от $B$ до $A$ е $6$ минути, защото срещу течението скоростта на лодката е $9$ км/ч , но по течението е $15$ км/ч. ,така,че докато лодкаря стигне до дървото са изминали не $20$ ,а $16$ минути ,през които е плувала шапката.
pal702004 написа:S.B. написа:
Ако искаш, реши задачата и при скорост на лодката в спокойна вода 60 км/ч.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]