Гост написа:Даден е правоъгълен триъгълник ABC (прав ъгъл при C). Пусната е медиана, която пресича АB в точка M. Търсим AB?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Благодаря предварително!!!!!
Първа задача:
Не са дадени никакви числа. Предполагам, че трябва да изразим $AB$. Сещам се за теорема, която гласи, че в правоъгълен триъгълник, медианата към хипотенузата е два пъти по-малка от нея. Тоест, че $2 \times CM = AB$. Не знам дали условието е сгрешено или аз съм глупав?
Гост написа:Да се докаже, че ъглополовящите на два съседни ъгъла за взаимно перпендикуляри.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Втора задача:
Ще се опитам да направя някакъв чертеж на GeoGebra.

- geogebra-export(1).png (159.01 KiB) Прегледано 832 пъти
Перпендикулярни, тоест трябва да докажем, че образуват ъгъл $90^\circ$.
Очевидно е, че $2 \times \alpha + 2 \times \beta = 180^\circ$. [tex]\Rightarrow[/tex] $\alpha + \beta = 90^\circ$
Разяснения по чертежа: Червените линии на чертежа са ъглополовящите на $ABC$ и $CBD$
Надявам се да си разбрал/а втората задача и чертежът ми да ти е ясен.
След малко ще ти обясня трета задача (или някой друг, който има желание да помогне).