ammornil написа:Румен Симеонов написа:Обаче, като отида на кандидат-студентския изпит, няма да смея да я използвам тази ,,основна задача", защото не знам в кой учебник за кой клас е решена, а и дали е решена и дали въобще се преподава в училище. Всъщност дали според справочниците за кандидат-студенти тази задача може да се използва наготово, някой знае ли?
За Ваше сведение, Националното Външно Оценяване след седми клас е матура. Доколкото ми е известно, в България няма кандидат-студентски изпити след седми клас.
Румен Симеонов написа:Считам, че моето решение е по-икономично отколкото прилагането на разсъжденията от помощната задача, при които се цитират 3 различни теореми, а при моето решение 2 пъти една и съща теорема - на Питагор, плюс - теоремата за катет срещу ъгъл от 30 градуса. Освен това, в моето решение няма никакви хитроумни допълнителни построения, които изискват досещане, а и то се записва много по-кратко, предвид липсата на необходимост от доказване на помощно твърдение.
Можете да се тупате сам по рамото колкото искате, един чертеж от Ваша страна към решението, ще е от полза за четящите. Решението Ви е интерсно, но като баща на седмокласник- не е за нивото на общо-образователните училища.
Е добре де, единият път съм объркал наименованието на мероприятието (оценяване или конкурс). Това, че така верижно учениците няма да го запишат е вярно. Аз го научих от първите страници на учебника на Грауерт, Либ и Фишер по ДИС. Но има и друг начин на записвате на същото. А именно. Записвате питагоровата теорема за двата правоъгълни триъгълника. Наистина получавате 2 равенства за двете неизвестни $x,y$ които ви се виждат трудни за решаване. Решавате все пак да използвате по-лесното $y^2=3x^2$ за някокво опростяване на по-сложното, в което замествате $y^2=3x^2$ и получавате известно опростяване и на по-сложното:
(1) $2x^2+xy=144$.
В този вомент решавате и да запишете изразено чрез същите букви и това, което се търси като и предвиждате, че след като го запишете ще опитате от известното да изразите търсеното. Оказва се, че търсеното лице се изразява така:;
(2) $S=(1/2)(2x+y)x$.
Поглеждате към изведеното от питагоровите теореми раненство (1) и подскачате от радост. Записвате текст от решението:
От (1) и (2) следва:
(3) $S=144/2=72$.
Вярно е, че повечето ученици няма да използват следната идея :
I:
1. Обозначете с няколко букви (в случая 2) отсечки или ъгли и т.н., с които ще можете за изразите търсените величини.
2. Потърсете зависимости между тези букви - например, като запишете питагорови теореми за 1 или повече правоъгълни триъгълника или изразите други дадени по условие неща.
3. Опитайте от наличните зависимости, чрез преработка на ирази да получите израза, за търсената/ите величини.
Тази схема не е моя. Научил съм я от моите учители. Това е логическа принципна схема с много конкретни реализации в различни задачи. Конкретните реализации изискват конкретни съображения във всяка конкретна задача. Изискват и смелост/надежда, че след съответните изразявания ще успеете да преработите даденото и от него да достигнете до търсеното.
Вместо това, съвременните учители обучават учениците на много по-прости и по-всеобщи, но затова пък не винаги работещи схеми, като например от типа:
II:
1. Въведете обозначения за няколко неизвестни измерения, с които да изразите всичко, включително и търсените величини.
2.. Потърсете зависимости/уравнения между неизвестните, които да Ви дадат възможност да намерите стойностите на всяка от тях.
3. Заместете намерените стойности на неизвестните в израза/ите за търсените величини (в случая едно лице).
Успехът на корепетиторите не се дължи на развиване на самостоятелното аналитично мислене на учениците, а на поддържане информация за всички типове давани досега задачи и обучаване на учениците на конкретни стандартни схеми за решаване на вкяка от тях. Нормално, този е печелившия подход при даване на уроци, защото масовият ученик колкото и да му развиваш способностите не успяваш да ги развиеш. Напротив, в общия случай, учениците предпочитат да наизустят готови схеми и да ги прилагат без да мислят много-много, а даже и без да разбират какво точно правят, важното е, че накрая по тези схеми получават верния отговор, много често, макар и обикновено недостатъчно доказан, а понякога и неизчерпващ всички възможни отговори и всички необходими доказателства.
По отношение съвета Ви да направя чертеж. Не разбрахте ли, че аз използвам чертежа от условието и не се нуждая от НИКАКВИ допълнителни построения? Не ми е необходимо и да свързвам $P$ с $N$ за да ,,видя" триъгълника $PON$ и да видя, че неговият ъгъл $O$ е прав. Същото се отнасся и за отсечките $PC$ и $NC$ - не съм длъжен да ги начертая, а. си ги представям и без да са начертани.
Ако сте все още на вълна една предишна задача на седмицата, там направих най-реалистичния и най-прецизен и достоверен чертеж.