Гост написа:a kakvo tochno oznachava tova neshto?
Гост написа:aha, mersi...znachi osven taja matura ima i standarten izpit sled 7-mi klas za drugite uchilishta?
Гост написа:znachi njama drug izpit sled 7-mi klas...samo tazi HBO matura?
Гост написа:znachi njama drug izpit sled 7-mi klas...samo tazi HBO matura?
math10.com написа:Сега е момента за подготовка за НВО.Ето една хубава задача от 2-ри модул.
Пожелавам успех на предстоящите изпити на всички седмкласници.
Даден е успоредник ABCD, за който AC ⊥ BD , ∢ BAD > 90 , DH ⊥ AB (Н лежи на
правата АВ) и AH = 2 AC . Точките M и N лежат съответно на страните DC и BC и са
такива, че CM + CN = AC. Да се намери мярката на ∢AMN
Jack написа:Получавам, че $\angle AMN = 60 ^\circ$. Как го получавам? Накратко доказвам, че $ABCD$ е ромб (заради $AC \bot BD$). Ползвам, че диагоналите в успоредник се разполовяват. Намирам, че $\angle ADH=30^\circ$. След това доказваме едни равнобедрени триъгълници, като $AM$ и $AN$ са височини в равнобедрените триъгълници $ADC$ и $BAC$. Съответно $CM = CN$. Получавам равнобедрен тригълник $AMN$ с ъгъл, равен на $60^\circ$. Тоест е равностранен. Моля да ме поправите, ако някъде греша. След известно време ще публикувам цялото си решение (стига да е вярно).
Гост написа:Вярно е до момента [tex]CM=CN[/tex].
Помисли малко за да я довършиш правилно и напиши цялото си решение
math10.com написа:Сега е момента за подготовка за НВО.Ето една хубава задача от 2-ри модул.
Пожелавам успех на предстоящите изпити на всички седмкласници.
правата АВ) и AH = 2 AC . Точките M и N лежат съответно на страните DC и BC и са
Евва написа:Така зад. става много по-приятна .
Използвах Питагорова теорема и с малко повечко писане доказах ,че AM=MN=AN [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\angle[/tex]AMN=60[tex]^\circ[/tex]
Все още не зная ползва ли се тази теорема в 7 клас .
math10.com написа:Задачата е от примерен тест НВО втори модул 2012г.Извинявам се за допуснатата грешка.Коректното условие е това.
правата АВ) и 2AH = AC . Точките M и N лежат съответно на страните DC и BC и са
math10.com написа:Задачата е от примерен тест НВО втори модул 2012г.Извинявам се за допуснатата грешка.Коректното условие е това.
правата АВ) и 2AH = AC . Точките M и N лежат съответно на страните DC и BC и са
Регистрирани потребители: Google [Bot]