Може ли някой да ми обясни как се разлага в тази задача? (без формули за квадратно уравнение от по-горните класове)
Благодаря!
Гост написа:Благодаря, а може ли да ми обясните откъде може да се получи отговора, който са дали в учебника?
Гост написа:Оказа се, че нищо не съм решила. Така че, ако има кой, моля да ми напише как се решават и последните две.
Гост написа:Може ли някой да ми обясни как се разлага в тази задача? (без формули за квадратно уравнение от по-горните класове)
Благодаря!
Гост написа:Оказа се, че нищо не съм решила. Така че, ако има кой, моля да ми напише как се решават и последните две.
ptj написа:За разлагането на квдратен тричлен на множители има универсален метод : отделяне на точен квадрат.
Когато той се запише с параметри за коефициентите, се получават точно теорията, която се учи в 8-ми клас относно квадратните уравнения (кога имат решения и кои са техните корени).
Пример: Дa разложим
[tex]9x^2+15x-14=[/tex]
Първо искаме коефициента пред [tex]x^2[/tex] да е 1. Затова записваме горния квадратен тричлен като:
[tex]=9(x^2+ \frac{15}{9}x- \frac{14}{9})=[/tex]
Регистрирани потребители: Google [Bot]