от S.B. » 02 Сеп 2024, 10:31
Чаках реакция от "Гост",но не получих,за това аз ще му отговоря.
Според условието:[tex]\triangle ABC[/tex] е равнобедрен,
[tex]\angle ABC = 150 ^\circ,AB = BC ,CH \bot AB,CH = 5 , HM \bot AC ,HM = 4[/tex]
Задачата е за 7 клас и се предполага ,че ще бъде решена със знанията придобити в 7 клас и тогава начинът на решение е този,който аз предложих и отговорът е 36.
Ако обаче се използва тригонометрия или метрични зависимости в правоъгълния триъгълник нещата не стоят така, въпреки,че би било нормално незвисимо от начините отговорът да еднакъв,а той не е.
[tex]\begin{cases} \angle ABC = 150 ^\circ \\ AB = BC \end{cases} \Rightarrow \angle CAB = 15 ^\circ[/tex]
За правоъгълния [tex]\triangle AHC \rightarrow \angle CAH = 15 ^\circ \Rightarrow \angle ACH = 75 ^\circ[/tex]
[tex]\triangle MCH[/tex] е правоъгълен по условие ,$MH = 4, CH = 5$ , [tex]\angle MCH = \angle ACH = 75 ^\circ[/tex]
[tex]\sin \angle MCH = \frac{MH}{CH} = \frac{4}{5} \Rightarrow \sin 75 ^\circ = \frac{4}{5}[/tex]
[tex]\sin 75 ^\circ = \sqrt{ \displaystyle\frac{1 - \cos 150 ^\circ }{2} } = \sqrt{\displaystyle \frac{1 + \displaystyle \frac{ \sqrt{3} }{2} }{2} } = \sqrt{\displaystyle \frac{2 + \sqrt{3} }{4} } = \displaystyle \frac{ \sqrt{2 + \sqrt{3} } }{2} \ne \displaystyle \frac{4}{5}[/tex]
[tex]\Rightarrow HM \ne 4, CH \ne 5[/tex]
Според мен , меко казано ,условието е некоректно зададено.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика