Гост написа:Да, и аз ги имам тях. Но това как ми помага? Имам три равнобедрени триъгълника - MKT, KTN, KLN, съответно знам ъглите във всеки от тях, изразени чрез алфа. Но и това не знам с какво ми помага за намирането на стойността на [tex]\alpha[/tex]. Как? Моля за обяснение.

- Без заглавие - 2024-11-14T143317.805.png (308.7 KiB) Прегледано 522 пъти
До тук добре сте се справили!Браво!
Разглеждам триъгълниците ,за които се иска да са еднакви.Единственият линеен елемент който е еднакъв и за двата триъгълника е общата права $ML$.Това ме навежда на мисълта,че тези триъгълници ще бъдат еднакви само по втори признак.
Имаме ,че [tex]\angle TML = \angle PML = 2 \alpha[/tex]
Трябва ни още една двойка равни ъгли,за това ще приравним [tex]\angle MLP[/tex] с [tex]\angle MLT[/tex]
[tex]\angle MLP = 6 \alpha[/tex] (като външен ъгъл за [tex]\triangle KNL[/tex])
[tex]\angle KLT = 90 ^\circ - 3 \alpha[/tex] (от правоъгълния [tex]\triangle KQL[/tex])
[tex]\angle MLP = \angle KLT \Leftrightarrow 6 \alpha = 90 ^\circ - 3 \alpha \Leftrightarrow 9 \alpha = 90 ^\circ \Rightarrow \alpha = 10 ^\circ[/tex]
[tex]\angle MKT = 180 ^\circ - 4 \alpha \Leftrightarrow \angle MKT = 180 ^\circ - 40 ^\circ[/tex]
$$\Rightarrow \angle MKT = 140 ^\circ $$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика