Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Матура по математика - 2011

Re: Матура по математика - 2011

Мнениеот prodanov » 20 Май 2011, 14:43

Нищо не ти разбрах пич. Ем се оплакваш, ем ги хвалиш, ем си от смг. wtf? :lol:
Мен лично ме прееба смяната в оценяването, щото ми се очертават 94 точки, ама не се оплаквам. Правилно го направиха, не е логично 3 задачи да ти дават половината точки.

deather, sinTh и намираш cos на по-малкия ъгъл, след тва cosTh. Решаваш ква-ното у-е с корени 4 и 5 и щото е разностранен е 5.
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот mkmarinov » 20 Май 2011, 19:41

kickboxer написа:Е chак 5 - 5.50 няма да изкара някой дето и бъкел не знае ;)

68 точки са за 5,00. В повечето стаи отговорите на теста (затворен и отворен) без малко да се озоват на дъската.
prodanov, ако говориш на мен, нито ги хваля, нито се оплаквам, нито съм от СМГ ;) .

Ето едно друго решение на 25 задача. От синусова теорема (означаваме третата страна с х)
[tex]\frac{4}{sin\alpha}=\frac{6}{sin2\alpha}=\frac{3}{sin\alpha cos\alpha} => 4cos\alpha=3 => 16cos^2\alpha=9[/tex]
[tex]\frac{4}{sin\alpha}=\frac{x}{sin3\alpha}=\frac{x}{sin\alpha(3-4sin^2\alpha)}[/tex]
[tex]x=12-16sin^2\alpha = 12-16+16cos^2\alpha=12-16+9=5[/tex]
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот kickboxer » 20 Май 2011, 19:49

На мене говореше,защото аз тръгнах отнаchало да ти кажа ,che не е тоchно така всеки който и бъкел не знае да изкарва петици и проchie...68 пак не са малко,това са първите 25 задаchи без грешка,което пак не е малко.Не знам за тебе,от къде си ,сигурно математиcheска си завършил,ама за хора от обикновени паралелки и 5.00 е добре,да не говорим за 5.50.Така che за някои хора това си е много и не е много голяма вероятноstta всеки втори да изкара толкова дори и с последните три...Дадох примери по рано с това ,che в първите 25 задаchи имаше доста свойства на равнинните фигура,на всяка задаcha по две-три и казах che трябва да се гледа реално като се направи извод che не може всеки втори на матурата да изкара 5.00 и повеche .И е нормално на последните три като си решил до момента 25 задаchu da има леки грешки изchислителни и проchие и да ти вземат от там..Донякъде е добре така,che дават по 10 тоchки,а не по 15 както беше досега.Примерно тая задаchа с Иван от миналата година можеше да бъде с 10,понеже е кофти и беше ясно,che ще ореже доста хора и така..
kickboxer
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2011, 21:24

prodanov написа:Нищо не ти разбрах пич. Ем се оплакваш, ем ги хвалиш, ем си от смг. wtf? :lol:
Мен лично ме прееба смяната в оценяването, щото ми се очертават 94 точки, ама не се оплаквам. Правилно го направиха, не е логично 3 задачи да ти дават половината точки.

Не е правилно, да намаляват точките на последните 3 задачи, а в същото време на малоумната задача със средна заплата да праснат 4 т.
Така се подбиват хубавите изпитнми работи и се толерират не толкова можещите. Защо?
Защото всеки трвба да изкара матурата и после да отчитаме в медиите, колко са супер децата.
Една матура трябва да има различни по сложност задачи и сложните и интересни задачи, които провокират и показват мислене да се толерират!
Ще има да чакаме с такава матура ВУЗ-овете да я приемат като вход.
ganka simeonova

Мнениеот mkmarinov » 20 Май 2011, 22:01

kickboxer написа:68 пак не са малко,това са първите 25 задаchи без грешка,което пак не е малко.

Не е малко - трябва да има един в стаята, който да може да ги реши :lol: . Самите задачи бяха лесни (дори за матура), всеки, който може да изкара 4.50 в СУ/УАСГ, може да си вземе матурата с 6.00. Предполагаме, че се пада един такъв на всеки 13... И какво става - 95% от оценките са "Много Добър" или по-високи. С тези оценки децата кандидатстват, влизат в "елитните" ни университети (в които трудно е влизането - веднъж влезеш ли, лесно завършваш), отиват в чужбина и после изниква въпросът "Защо българската диплома е равносилна на тоалетна хартия?"
Нека бъде лесна матурата, нека си я взимат всички - само да не се вземаше толкова насериозно. Сравнете матурата с изпит във ВУЗ (СУ/УАСГ) и кажете защо аджеба да ходя на този изпит - 6.00 на матурата се изкарва много по-лесно от 4.50 на изпита.
Може и да звучи грубо, но да се дават значещи оценки за задачи от рода на "Диаметърът на една окръжност е [tex]3\sqrt{3}[/tex], колко е радиусът й?" (измежду "трудните" геометрични на матурата) и после да се бием по гърдите колко сме умни не говори добре за нас (като народ).
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот kickboxer » 20 Май 2011, 22:28

ganka simeonova написа:
prodanov написа:Нищо не ти разбрах пич. Ем се оплакваш, ем ги хвалиш, ем си от смг. wtf? :lol:

Не е правилно, да намаляват точките на последните 3 задачи, а в същото време на малоумната задача със средна заплата да праснат 4 т.
Така се подбиват хубавите изпитнми работи и се толерират не толкова можещите. Защо?
Защото всеки трвба да изкара матурата и после да отчитаме в медиите, колко са супер децата.
Една матура трябва да има различни по сложност задачи и сложните и интересни задачи, които провокират и показват мислене да се толерират!
Ще има да чакаме с такава матура ВУЗ-овете да я приемат като вход.

Какво да разбирам аз под не толкова можещи ?Ми дайте всиchки от последните три задаchи да тръгваме и да носят половината тоchки..И винаги на тоchно една от тези последните три има по едно скрито свойство,което ако не съобразиш,няма да решиш задаchата...ДА,тоchно защото задаchata със заплатите е смешно,затова повеche от половината я объркаха,да..
mkmarinov,ти следиш ли ми мисълта ?Ми не сме всиchки от математиcheски гимназии да ти решаваме супер сложните задаchи,невъзможно е всиchки от 25 задаchи да докарат поне 23-24 верни.ХАйде като говорим да е малко реално погледнато.Недей да ми сравняваш нивото на уchеник в СМГ или такъв в някоя друга елитна гимназия спрямо някого от обикновеното провинциално уchилище.Вие ако имате по 15 chаса математика,ние имаме по 2 редовни и някой път ако има ЗИП,я има,я не...Разликата е видна,аз не мисля,che се бия в гърдите за нещо,но нека гледаме реално.Който може,нека си изкара 6.00 и 4.5 на изпита,негова си работа.Не са всиchки родени математици,но все пак трябва да се уважават и хората,които полагат усилия,но малко не им стига...Те добре che не оставиха същото оценяване,както и да бяха сложили две накрая от сорта на "ивановските" да видим тогава дали щеше да е толкова голямо желанието да са си по 15 на задаcha"Някои просто се държите надуто и това ,кой щял да ги реши,с ирония ми го казваш,като си голям математик - влез в СУ ,изкарай каквото ще изкараш и прав ти път в живота,радвай се,che си роден да ти се отдава математиката,ама не се въздигай над тия,които не им е дадено толкова,но пак проявяват повеche усърдие и желание от тебе...
Последна промяна kickboxer на 20 Май 2011, 22:45, променена общо 4 пъти
kickboxer
Нов

Мнениеот strangerforever » 20 Май 2011, 22:35

15 часа математика в профилирани паралелки? Чувствам се "непрофилиран".
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот ganka simeonova » 20 Май 2011, 22:47

kickboxer, докато такива като теб не започнат да възприемат матурата като ИЗПИТ, лошо.
Що вие учениците си мислите, че тя трябва да е елементарна?
Че всички да изкарате поне 4, само защото сте благоволили да се явите?
Айде, моля! :twisted:
ganka simeonova

Мнениеот mkmarinov » 20 Май 2011, 23:34

mkmarinov,ти следиш ли ми мисълта ?

Май ти не следиш моята.
Ми не сме всиchки от математиcheски гимназии да ти решаваме супер сложните задаchи,невъзможно е всиchки от 25 задаchи да докарат поне 23-24 верни.ХАйде като говорим да е малко реално погледнато.

Реално погледнато задачите са супер прости. Това е най-лесната матура от години насам. Задачите са такива, че ако можеш да решиш една, можеш да решиш всичките. Преписването на матура е детска работа, така че дори не се налага да ги решаваш.
Недей да ми сравняваш нивото на уchеник в СМГ или такъв в някоя друга елитна гимназия спрямо някого от обикновеното провинциално уchилище.Вие ако имате по 15 chаса математика,ние имаме по 2 редовни и някой път ако има ЗИП,я има,я не...

Ние нямаме по 15 часа математика. В 10 клас имахме 6, 11 - 7, а в 12 клас - 8 часа математика на седмица.
И научи какво е ЗИП и какво е СИП.
Разликата е видна,аз не мисля,che се бия в гърдите за нещо,но нека гледаме реално.Който може,нека си изкара 6.00 и 4.5 на изпита,негова си работа.Не са всиchки родени математици,но все пак трябва да се уважават и хората,които полагат усилия,но малко не им стига...

Ми че като не сте всичките родени математици не се явявайте на матура по математика. Не е задължителна. Ако някой е положил поне малко усилия, матурата ще му се стори елементарна. Под "поне малко усилия" имам предвид решаване на задачи от предни матури по 15 минути на ден от месец-два преди матурата. Не е толкова много, нали?
Те добре che не оставиха същото оценяване,както и да бяха сложили две накрая от сорта на "ивановските" да видим тогава дали щеше да е толкова голямо желанието да са си по 15 на задаcha"

Ами че да бяха дали от "Ивановските" задачи - тъкмо щеше да има поне една задача, на която трябва да се МИСЛИ малко, не да се припомнят вече решени задачи. Уви, образованието ни насърчава зубренето пред мисленето. Като са научени децата да не мислят в час, а да чакат учителят да даде стандартен метод за решаването на всяка задача, няма да се представят добре на изпита. Всъщност никъде няма да се представят добре.
Някои просто се държите надуто и това ,кой щял да ги реши,с ирония ми го казваш,като си голям математик - влез в СУ ,изкарай каквото ще изкараш и прав ти път в живота,радвай се,che си роден да ти се отдава математиката,ама не се въздигай над тия,които не им е дадено толкова,но пак проявяват повеche усърдие и желание от тебе...

Пак повтарям, каквото ти се отдава - на такава матура отиваш. Ако не ти се отдава, преписваш. Матурата е тест и преписването е елементарно. Дори от обща култура, с нулева подготовка, човек може да си я изкара с повече от 3. Без да преписва. Ако прояви малко съобразителност и препише - петицата му е в кърпа вързана. Оценка 5 се нарича "Много добър". Ако всеки е "Много добър", просто стандарта ни не струва.
Усърдието и желанието винаги се възнаграждават. Но едно е да проявиш усърдие и желание, друго е само да говориш. Това се вижда накрая в резултатите ;) .
mkmarinov
Математиката ми е страст

Мнениеот kickboxer » 21 Май 2011, 01:03

Добре,аз само говоря,усърдие и старание не съм проявил през изминалата за мен,все още изминаваща за някои уchебна година.Между другото в стаята където бяхме опитите за преписване бяха ограниchени до минимум.Аз бях седнал най-отзад не chuх и гък специално за това,по отношение на квестори ,мисля che бяхме добре.Сега,che има техники за преписване има ,chувам за хора,виждат си варианта,излизат до тоалетна или нещо такова и им дават отговорите веднага.Лиchно аз не съм преписвал,за други не знам и не ме интересува.Но бъдете сигурни simeonova и mkmarinov ,che има хора,които не сме отишли просто да я вземем с 3-4,както и да е,бъдете живи и здрави и това е ;) .
kickboxer
Нов

Мнениеот inveidar » 25 Май 2011, 21:49

Като чета супер компетентните мнения на Ганка и Макмаринов ми става много мъчно. Абсолютна истина - малоумната задача със средната заплата е сбъркана поне от 75 % от участниците. Втора задача от още повече. Също такава е статистиката и с 25-та задача. От 210 проверени работи я има 3-4 пълни шестици я не. За какво ниво плачете вие? На много лесния, според мен, пробен изпит в СУ има не повече от 4-5 и то не пълни шестици. Не разбирате ли, че това са реалностите в България? И що си мислите, че всички завършващи в чужбина са много добре подготвени, т.е по-подготвени от завършващите в България? Защо се мислите за толкова велики, бе? Решили сте задачите от матурата, браво, голяма работа сте!!! Дай да правим изводи защо са дали толкова лесни задачи! Дават се трудни задачи на изпита за след седми клас, уау, защо дават толкова трудни задачи! Не смятате ли, че нещо не сте наред с реакциите?! Айде и по-скромно! :twisted:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот dimy93 » 25 Май 2011, 21:58

И що си мислите, че всички завършващи в чужбина са много добре подготвени, т.е по-подготвени от завършващите в България

не всички естесвено,но знам доста добри математици които учат навън -нормално е от 7млн да имаме 20-тина таланта годишно ,но точно те и не остват в България
dimy93
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот strangerforever » 25 Май 2011, 22:08

inveidar написа:Като чета супер компетентните мнения на Ганка и Макмаринов ми става много мъчно. Абсолютна истина - малоумната задача със средната заплата е сбъркана поне от 75 % от участниците. Втора задача от още повече. Също такава е статистиката и с 25-та задача. От 210 проверени работи я има 3-4 пълни шестици я не. За какво ниво плачете вие? На много лесния, според мен, пробен изпит в СУ има не повече от 4-5 и то не пълни шестици. Не разбирате ли, че това са реалностите в България? И що си мислите, че всички завършващи в чужбина са много добре подготвени, т.е по-подготвени от завършващите в България? Защо се мислите за толкова велики, бе? Решили сте задачите от матурата, браво, голяма работа сте!!! Дай да правим изводи защо са дали толкова лесни задачи! Дават се трудни задачи на изпита за след седми клас, уау, защо дават толкова трудни задачи! Не смятате ли, че нещо не сте наред с реакциите?! Айде и по-скромно! :twisted:

Абсолютно несъгласен с казаното. Не знам защо повечето хора си мислят, че нивото на изпитите трябва да се съобразява с нивото на учениците, напротив, точно обратното е. Това, че масово хората не могат да решат лесните задачи, не означава, че трябва да се дават още по-лесни задачи. Напълно съгласен съм, че матурата е повече от елементарна и може да се реши от един десетокласник без никакви затруднения (за 6.00 дори)
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 25 Май 2011, 22:13

Абсолютни глупости говориш! Що не я решиха тогава? Аман от дървени философи!!!
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот dimy93 » 25 Май 2011, 22:16

Всъщност имайки впредвид формулите които са дадени не е невъзможно да се реши от 10класник стига да е в някоя елитна математическа гимназия
dimy93
Напреднал

Мнениеот strangerforever » 25 Май 2011, 22:39

dimy93 написа:Всъщност имайки впредвид формулите които са дадени не е невъзможно да се реши от 10класник стига да е в някоя елитна математическа гимназия

Напълно възможно, нужни са ти елементарни познания за аритметична и геометрична прогресия (само определенията) Всичко останало е учено.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 25 Май 2011, 22:44

dimy93 написа:Всъщност имайки впредвид формулите които са дадени не е невъзможно да се реши от 10класник стига да е в някоя елитна математическа гимназия

Щом аз набързо съм цвъкал матура без комбинаторичните задачи(тъй като не бях я учил) и съм имал грешки от рода,че съм забравил да умножа или разделя на 2 ... т.е. грешки от бързина тъй като съм ги решавал в час и съм бързал да има време да ми ги проверят,а съм от профил в обикновенно СОУ в малък град ... :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот baroveca » 26 Май 2011, 14:11

strangerforever написа:Напълно съгласен съм, че матурата е повече от елементарна и може да се реши от един десетокласник без никакви затруднения (за 6.00 дори)

За това,че матурата е лесна мога да се съглася отчасти. Но не всеки десетокласник може да реши матурата,че даже и за 6,00..Това,че учите в някоя математическа гимназия или сте профил математика ви кара да мислите по този начин. Но какво да каже един ученик като мен- с тези безкрайно недостатъчни 2 часа седмично математика? Мислите ли, че на ученик с по 6 часа География седмично математиката ще му първа сила? Не всеки ще седне у тях по 5-6 часа на ден да решава задачи сам -без помощ -само с един учебник и нещо като справочник, както правя аз..че вече съучениците ми мислят, че ще откача от математиката..На вас, които учите в МГ или други елитни гимназии математиката е лесна,защото имате много часове и много решавате..така че говорете индивидуално. Знам,че материала на матурата по математика и само от първо равнище, но има неща,които не всеки може да знае...така че....иначе да си призная тазгодишната матура по математика беше лесна,
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот strangerforever » 26 Май 2011, 14:34

Разбирам ти мисълта, но се замисли, щом хора се явяват ИЗБИРАТЕЛНО на тази матура, значи се очаква те да са подготвени поне една идея над средното ниво. Матурата обаче изобщо не е на такова ниво, а всеки, който просто е слушал в час (дори и е нематематическа гимназия) може да изкара със сигурност над 5, което е нереално. Това не е домашна работа, а изпит.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Мнениеот amsara » 26 Май 2011, 15:26

Един ден госпожа Симеонова пусна линк към матурата по математика, ама не тази тука, а тази дето се явява поред трети зрелостен изпит.Може и да е била още по-елементарна, не знам.Изкарах 36-37 точки само от тестовата част и свободните отговори за 30-40 минути решаване, а съм осми клас в ЕГ,в която математиката честно е на ниво под нулата. :mrgreen: До края на годината има месец, тоест 4 седмици с по 3часа математика. А ние още не сме почнали последния дял от геометрията с вписани и описани окръжности, в който уроците сигурно са 30-40, не съм ги броила точно :(
Защо тогава да не може десетокласник, който си е учил нещата като хората в 8,9 и 10 клас да се справи отлично с матурата и без да е бил в МГ :?: Кое му е чак толкова странното?
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 26 Май 2011, 16:48

amsara написа:Един ден госпожа Симеонова пусна линк към матурата по математика, ама не тази тука, а тази дето се явява поред трети зрелостен изпит.Може и да е била още по-елементарна, не знам.Изкарах 36-37 точки само от тестовата част и свободните отговори за 30-40 минути решаване, а съм осми клас в ЕГ,в която математиката честно е на ниво под нулата. :mrgreen: До края на годината има месец, тоест 4 седмици с по 3часа математика. А ние още не сме почнали последния дял от геометрията с вписани и описани окръжности, в който уроците сигурно са 30-40, не съм ги броила точно :(
Защо тогава да не може десетокласник, който си е учил нещата като хората в 8,9 и 10 клас да се справи отлично с матурата и без да е бил в МГ :?: Кое му е чак толкова странното?

Права си,Но както каза баровеца има хора,които са с други профили и т.н. т.е. не могат да речем като мене да си седнат и да си решават,колкото си искат,а трябва да се съсредоточат върху тези профили,а и попринцип,когато няма кой да ти обърне кой знае какво внимание и да ти обяснява всичко подробно си е кофти ... а и мисля,че ти ходиш на курсове(ако не се лъжа от разглеждането на форума),а не всеки може да си го позволи ... Не говоря от моя гледна точка,а от тази на ученик,който е с някакъв друг профил и в не кой знае колко елитно училище ... Наскоро едно момче ми изпрати сканирани листи с това,което решават в СМГ и честно казано имам чувството,че тези задачи и госпожата ми няма да може да ги реши ... т.е. според мен матурата не е трудна,макар че не съм в елитно училище(но въпреки това съм профил математика)... според ученик в СМГ може и кандидатстудентския изпит да не е труден,а един ученик от неелитно училище,което не с математическа насоченост може да не може да се справи и с матурата ... Просто има "балкан" разлика в знанията,което си е кофти,а и което лично мен най-ме дразни е това,че едни могат да отидат на матура без да отварят нищо допълнително(само да слушат в часовете),а други трябва като луди да търсят материали,учебници,да ходят на курсове и т.н. като естествено казвам това заради гледната точка,не че имам нещо против хората,които са в МГ-та (макар,че честно казано им завиждам :D ) и вярно,че матурата е избирателна,но просто когато някой разбере,че иска да учи друго,а не това което му е профил и какво прави ... с пръст в уста
Лошото е,че и не във всеки град има добри училища ... Просто има много фактори,който оказват влияние,като главният според мен е финансово положение,тъй като съм виждал хора дето си нямат идея от математика да ходят на курсове и почват да разбират повече от тия дето са я знаели и то не за друго,а защото са попаднали при някакъв добър учител,при който хвърлят луди пари (което естествено не всеки може да си го позволи) ... :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот amsara » 26 Май 2011, 20:23

Не зная откъде си решил, че ходя на курсове. :roll: Ходих само в 7 клас на школа заради изпитите.Ма то това си е нормално, все пак учех до 7 клас в най-обикновено кваратално ОУ.А и школата не беше специално за математици в МГ или нещо подобно, а такава която подготвя и по математика, и по БЕЛ.Те всички седмокласници ходят на някакви такива допълнителни занимания.Ама сега никъде не ходя. Но от задачите от матурата, които успях да реша със сегашните си познания, останах с впечатлението, че е предостатъчно да владееш материала от учебника, а не някакви по-сложни неща като за изпит.Може и да греша. :roll:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 26 Май 2011, 20:40

Явно съм се объркал,че ходиш на курсове .може и друг да е бил затова написах до колкото съм чел във форума ...
А относно задачите наистина не са кой знай какво,но просто не всички са ориентирани с математика от малки ами да речем някой решава в 9-10 клас,че ще кандидатства с математика и ако не е поне в такъв профил нещата са си
"по-тежки" от към подготовка ... Иначе аз съм в профил математика и не ми се струва трудна матурата,даже ми се струва много лека и поне аз до колкото съм решавал матури грешките ми са били някакви механични,а не от незнание и както каза stranger по-горе стига да си завършил 10 клас и да знаеш определенията за прогресиите можеш да направиш матурата.А вече явно е друг въпроса за тези,който изучават математиката по учебници за задължителна подготовка,тъй като явно виждат затруднение и тъй като не съм в тяхното положение не мога и да кажа какво им е,затова нека те да кажат какво не са решавали или срещали в училище от материала за матурата :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот dimy93 » 26 Май 2011, 21:50

В часа по инфо ми беше скучно и седнах да ги решавам за 15-20 мин реших 1-12 задача наум буквално-дори без калкулатор ....включително и геометриите...
dimy93
Напреднал

Мнениеот inveidar » 26 Май 2011, 23:13

Гоуеми решавачи сте, бе!!! Ако не сте разбрали, матурата има за цел да провери знанията на учениците върху материала от задължителната подготовка. В този смисъл задачите си бяха повече от нормални и изискваха наистина цялостно познаване на материала. Не бяха много трудни, но не бяха и много лесни. В това, че оценката се взима за кандидатстване във висшите учебни заведения също няма нищо лошо. Хубаво е всеки, който има желание, да опита да следва математика. Ако има възможности, ще остане и във втори курс, ако няма - ще си ходи. Кое му е лошото? Това, че всеки, който го приемат за студент, завършва е вярно за най-сбърканите висши учебни заведения. Който иска трудни задачи и да се доказва като велик, може да го направи по време на следването или като участва по олимпиади и състезания като ученик. Що не спрете да си чешете езиците?
Аватар
inveidar
Математик

ПредишнаСледваща

Назад към ДЗИ