Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

25та задача, примерна тема

25та задача, примерна тема

Мнениеот gabrinka » 07 Май 2018, 12:16

Здравейте, бих си радвала, ако ми помогнете с тази задача:
Върху страните BC, CD на квадрата ABCD са взети точките P и Q, така че CP+CQ=3. Правите AP и DC се пресичат в т. E. Ако AB=3 и PE=4, намерете дължината на отсечката QE.
Аз лично използвам отношения от подобни триъгълници и Питагорова, но получавам уравнение от 4та степен, което не става да разложа. Благодаря предварително! :)
Обичам да си противореча, всъщност не обичам.
gabrinka
Нов

Рейтинг: 3

Re: 25та задача, примерна тема

Мнениеот Петър Евгениев » 07 Май 2018, 14:32

Еми аз бих триъгнал така: изпозлвам това:[tex]CP+CQ=3[/tex], от тук да изразя едното чрез другото(примерно [tex]CQ=3-CP \Rightarrow DQ=CP \Rightarrow PB=3-CP, CE=\sqrt{(4-CP)(4+CP)}[/tex] и така да изразя всичко, което мога да квадрата с това същото нещо, което съм тръгнал после последователно Питагорови теореми: [tex]\triangle CEP, \triangle APB, \triangle ADE[/tex].
Получавам много гадничко нещо, затова не искам да пускам решение още. Случайно да имаш отговора :)
Пускам чертежа, че ми става съвестно, когато пиша без да пускам решение.
ПС.: Аз получавам [tex]QE=4-\sqrt{7}+\sqrt{8-2\sqrt{7}}[/tex],което не е отговора сигурно и имам грешка някъде.
Дано чертежа е полезен на някой.
Прикачени файлове
Webp.net-resizeimage (1).png
Webp.net-resizeimage (1).png (14.42 KiB) Прегледано 752 пъти
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот Davids » 07 Май 2018, 16:18

Щом $PC = x$ и страната на квадрата ти е 3, то значи $BP = CQ = 3-x$.
Оттам ползвай подобието на $\Delta ABP \approx \Delta ECP$, откъдето извличаш $\frac{AB}{CE} =
\frac{BP}{CP} \Rightarrow CE = \frac{3x}{3-x}$
Остана и от Питагорова теорема за $\Delta ECP$ да изразиш също и $CE = \sqrt{PE^2 - CP^2} = \sqrt{16 - x^2}$
И решаваш уравнението, за което говориш...
$x^4 - 6x^3 + 2x^2 + 96x - 144 = 0$

Опитах се по поне 6 различни начина да получа нещо ново, но всичко води до това уравнение от четвърта. Та това ме наведе на мисълта да се позанимавам с него и предимно с мисълта, че ТРЯБВА да има някакви корени (очаквано, а :lol:). Та, в този ред на мисли се върнах към един много полезен, но често забравян и недооценяван метод за разлагане на многочлен от четвърта степен на два от втора - метода на неопределените коефициенти (мисля, че в този си вид имаше нещо общо с името на Даламбер, но не съм сигурен...). На надкандидатстудентско ниво има много по-академични обяснения, но аз ще се придържам към училищната му форма:
Ако имаш един многочлен от четвърта степен, на който коефициентът пред най-високата (четвъртата) степен е единица, то значи той може да се разложи (ако има решение, а пък ако няма - ще го докажем по-късно, също може да се намери по този начин) до произведение на два квадратни тричлена във вида:
$(x^2 + ax + b)(x^2 + cx + d) = 0$
И сега ако разкриеш скобите, полиномът от четвърта степен придобива вида:
$x^4 + (a + c)x^3 + (b + ac + d)x^2 + (ad + bc)x + bd = ax^4 - 6x^3 + 2x^2 + 96x - 144 = 0$

Решаваш система в цели числа:
[tex]\begin{array}{|l} a + c = -6 \\ d + ac + b = 2 \\ ad + bc = 96 \\ bd = -144 \end{array}[/tex]

Сега тук става страшно... но това е най-човешкото, до което успях да стигна.
$\frac{3-x}{x} = \frac{3}{\sqrt{16 - x^2}}$ (от което следва и полиномът горе) е $x = \sqrt{7} - 1$ (което е и единствено валидно решение на полинома).
Оттам имаме $QE = QC + CE = 3 - x + \sqrt{16 - x^2} = 4 + \sqrt{8 + 2\sqrt{7}} - \sqrt{7}$, което си е доста странен отговор като за кандидатстудентска задача... И аз дотук блокирам :lol:

П.С.: Благодарение на @КОРМОРАН усетих, че накрая под корена съм забравил да обърна един минус, което ми беше довело и до грешния краен резултат. Но да, в този си вид наистина дължината на отсечката можем да сведем до формули за квадрат на сбор и оттам да получим 5. Но методът на решение на колегата си остава златен :P Нямаше пък и да предположа дори, че точно грешното полагане ще доведе до такива главоблъсканици, докато с обратното полагане на $x$ ставало къде-къде по-лесно... а има логика в това :lol:
Последна промяна Davids на 07 Май 2018, 17:04, променена общо 3 пъти
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот KOPMOPAH » 07 Май 2018, 16:39

Петър Евгениев написа:...
ПС.: Аз получавам [tex]QE=4-\sqrt{7}+\sqrt{8-2\sqrt{7}}[/tex],което не е отговора сигурно и имам грешка някъде.
...

Аз пък получавам $QE=4-\sqrt{7}+\sqrt{8+2\sqrt{7}}$, което се преобразува $4-\sqrt{7}+\sqrt{1+2\sqrt{7}+7}=4-\sqrt{7}+\sqrt{\left(1+\sqrt{7}\right)^2}=4-\cancel{\sqrt{7}}+1+\cancel{\sqrt{7}}=5$
Решението включва полагане на $BP=x$, малко Питагорови теореми и подобни триъгълници и решаване на уравнението $x^4 -6x^3+ 2x^2-54x+81 = 0$
Уравнението изглежда ужасно за решаване, но ако се представи във вида $\underbrace{x^4 -8x^3+ 9x^2}_{\mbox{$x^2(x^2 -8x+ 9)$ }} +\underbrace{2x^3-16x^2+18x}_{\mbox{$2x(x^2 -8x+ 9)$ }}+\underbrace{9x^2-72x+81}_{\mbox{$9(x^2 -8x+ 9)$ }} = 0$ нещата стават много по-лесни :)
Уравнението от четвърта степен се разлага на две квадратни, от които едното няма реални корени, а корените на другото са $4\pm \sqrt{7}$
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот gabrinka » 07 Май 2018, 17:43

Благодаря на всички! :) За жалост нямам отговорите. Това прочуто уравнение доста го мъчих, но винаги има какво да се научи.
Обичам да си противореча, всъщност не обичам.
gabrinka
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот Knowledge Greedy » 07 Май 2018, 20:59

Квадрат две отсечки страна и външна точка.png
Квадрат две отсечки страна и външна точка.png (6.86 KiB) Прегледано 694 пъти

От подобието [tex]\triangle PEC \sim \triangle PAB[/tex] следва
[tex]\frac{y}{3}=\frac{x}{3-x}=\frac{4}{\sqrt{9+(3-x)^2}} \,\ (\ast)[/tex]
Оттук, с повдигане второто равенство на втора степен [tex]\frac{x^2}{(3-x)^2}= \frac {16}{9+(3-x)^2}[/tex]
представяме последователно така [tex]\frac{x^2\left [ 9+(3-x)^2 \right ]}{(3-x)^2}= 16[/tex]
[tex]x^2+\frac{9x^2}{(3-x)^2}= 16[/tex]
[tex]\left ( \frac{x}{3} \right )^2+\frac{x^2}{(3-x)^2}=\frac{16}{9}[/tex]

[tex]\left ( \frac{x}{3} \right )^2+\frac{1}{\frac{(3-x)^2}{x^2}}=\frac{16}{9}[/tex]
[tex]\left ( \frac{x}{3} \right )^2+\frac{1}{\left (\frac{3}{x}-1 \right )^2}=\frac{16}{9}[/tex]
Стигаме до съвсем естественото полагане [tex]\frac{3}{x}=t[/tex],
при което уравнението добива вида [tex]\frac{1}{t^2}+\frac{1}{(t-1)^2}=\frac{16}{9}[/tex]
Равносилно на [tex]t^2+(t-1)^2=\frac{16}{9}t^2(t-1)^2[/tex]
И само още едно преобразуване ни дели от прозрението, че полагането трябваше да бъде друго - правим ново полагане
[tex]2t^2-2t=u[/tex]
Полученото квадратно уравнение [tex]\frac{16}{9}u^2-u-1=0[/tex]
Веднага [tex]u=3[/tex], от него следва [tex]t=\frac{1+\sqrt{7}}{2}[/tex]
и на свой ред [tex]x=\sqrt{7}-1[/tex]
С питагорова теорема [tex]y^2=4^2-(\sqrt{7}-1)^2[/tex]
и [tex]y=\sqrt{7}+1[/tex]
Така [tex]QE=3-x+y=5[/tex]
_________
Не скрих почти нищо от "кухнята", но излишна част от чертежа остана - синият триъгълник с връх [tex]Z[/tex].
Решението ми бе продиктувано от контекста на заглавието. Все пак пълни уравнения от четвърта степен не се дават на конкурсни изпити.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот matst » 08 Май 2018, 08:11

[tex]PC=BC-BP=3-3\tan α = 4\sin α[/tex]
[tex]\implies 3(\cos α-\sin α) = 2\sin 2α[/tex]
[tex]9(\cos α-\sin α)^2 = 4\sin^2 2α[/tex]
[tex]9(1-\sin 2α) = 4\sin^2 2α[/tex] решава се квадратното уравнение
[tex]\implies \sin 2α = 3/4[/tex]

[tex]BQ=\frac{3}{\cos α}, \; BG=3\sin α \; \implies \frac{BG}{BQ}=1/2 \sin 2α = 3/8[/tex]
[tex]\frac{BG}{QG}=3/5[/tex]

[tex]\frac{AB}{EQ}= \frac{BG}{QG}[/tex] т.к. [tex]\triangle AGB \sim \triangle EGQ[/tex]
[tex]\implies EQ=5[/tex]

.
Прикачени файлове
2018-05-07.jpg
2018-05-07.jpg (16.56 KiB) Прегледано 671 пъти
matst
Нов

Рейтинг: 99

Назад към ДЗИ