Гост написа:pal702004 написа:За особено надарените:
Провеждаме експеримента 60 пъти.
От тях средно 48 пъти ще е избран зар, от кото средно 8 пъти ще се пада тройка.
Средно 12 пъти ще е избран тетраедър, от които средно 3 пъти тройка.
Следим внимателно ръцете: Ще се паднат средно 8+3 тройки, от които 8 от зара и 3 от тетраедъра.
И какво ни каза с тези сметки? Че от 60 пъти средно ще е избран зар 48 пъти, което удивително съвпада с Груйчовите 4/5 = 48/60. В условието никой не пита и не иска да се смята вероятността за падане на тройка, какъв е тоя зор... Горките ученици! Коскоджамити математици умуват, а какво е било на матурата...

Това, че Вие не намирате смисъл в дадено изказване, на означава че никой друг не намира смисъл в него.
Колегата удобно е избрал [tex]60[/tex] за брой опити, защото се дели на голям брой делители без остатък.
Имаме [tex]4[/tex] куба и [tex]1[/tex] тетраедър. Статистически, вероятността да изберем куб е [tex]\frac{4}{5}[/tex], което значи че за група от [tex]60[/tex] опита, [tex]\frac{4}{5}\cdot{}60=48[/tex] ще изберем куб, а в оставащите [tex]12[/tex] ще изберем тетраедър. Пак статистически, понеже кубът има [tex]6[/tex] стени от които само една има три точки, вероятността при избран куб да се падне [tex]3[/tex] е [tex]\frac{1}{6}[/tex], което при вече определени [tex]48[/tex] опита с куб, прави [tex]\frac{1}{6}\cdot{}48=8[/tex] тройки. Тетраедърът има [tex]4[/tex]стени, значи вероятността да се падне [tex]3[/tex] при [tex]12[/tex] хвърляния e [tex]\frac{1}{4}\cdot{}12=3[/tex].
Така по-ясно ли е от къде идват числата в чудесно-илюстративния пример на колегата?
п.с. Аз не съм математик, но съм учил достатъчно математика, за да знам колко малко знам от нея и да уважавам труда на тези, които са посветили труда на живота си да познават повече в тази област. Зад реализацията на всяко теоретично и практическо научно постижение стои трудът на математици (преподаватели и практици в приложната математика), чиито имена често са само редове в публикация, но без техните познания, публикацията не би имала същия принос.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]