Разстоянието от върха на параболата y = x^{2} + 4x + 5 до ординатната ос е:
а) -2; б) 1; в) 2; г) \sqrt{5}
ganka simeonova написа:[tex]x_V=-\frac{b}{2a } =-2=>y_V=4-8+5=1[/tex]
Това означава, че върхът се намира на една единица разстояние от оста Ох над нея=> отг. б)
ganka simeonova написа:[tex]x_V=-\frac{b}{2a } =-2=>y_V=4-8+5=1[/tex]
Това означава, че върхът се намира на една единица разстояние от оста Ох над нея=> отг. б)
mkmarinov написа:ganka simeonova написа:[tex]x_V=-\frac{b}{2a } =-2=>y_V=4-8+5=1[/tex]
Опа, кое беше абциса и кое ордината.
loving_math написа:Написаното не показва по никакъв начин разменяне местата на абциса и ордината.
------------------------------------------------
А в задачата се търси другото разстояние, това до Оу.
mkmarinov написа:loving_math написа:Написаното не показва по никакъв начин разменяне местата на абциса и ордината.
------------------------------------------------
А в задачата се търси другото разстояние, това до Оу.
strangerforever написа:Ще си позволя да се намеся и да подкрепя mkmarinov (естествено, "дърветата" трябва да се подкрепяме)
Ако в поста на ganka simeonova пишеше "Разстоянието от абсцисата е...", тогава нямаше да можем да говорим за разменяне на двете понятия. Сега можем. В условията ясно се споменава "... до ординатната ос", към която след това ganka simeonova се обръща като "Ox", което е невярно и е абсолютно разменяне на понятията.
Преди някой да ме обвини, не съм пристрастен, не знам дали е случайно объркване или не (мога само да предполагам), но в случая твърдението на loving_math е грешно, затова си позволявам да се намеся.
mkmarinov написа:loving_math, на всеки му се случва да сгреши. Дори на учител. Ако за теб посочването нечия грешка е проява на неуважение, или опит за оронване на престиж... Опитай се да пораснеш.
И не споменавай тежката артилерия, че ще я извадя.
amsara написа:Който прочел написаното преди да го изтрия - прочел.Само ще кажа ,че според мкмаринов всички трябва да пораснат - и 14 годишните дечковци, и 37 годишните жени.
Само той е достатъчно пораснал, зрял и винаги прав.
nenam написа:Да. Виждам, че сте се изпокарали за тази елементарна (според мен) задача. Очевидният отговор е – 2 (някъде по-нагоре беше пресметнат защо е – 2).
И накрая, верния отговор е А) – 2 или В) 2? Това е въпроса.
amsara написа:Ми тогава значи, че разстоянието до ординатата е 2.
Регистрирани потребители: Google [Bot]