Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Подготовка за матура

Подготовка за матура

Мнениеот andrey68a6 » 12 Окт 2011, 21:25

Здравейте,11 клас съм в ГПЧЕ за съжеление защото 7 клас когато кандидаствах си нямах и на идея че мисля да канд с математика след това.Та въпросите ми са :
-Трудна ли е като цяло матурата по математика?
-На кои задачи трябва да наблегна ако искам да кандидатсвам (от 10 11 12 клас)
-Има и желаещи за тази матура(имам в предвид не е като гео.)
-Има ли голямо развитие с този предмет .

Единственото нещо което ще ми е пречка е ,че госпожата по мат. е толкова тъпа че нямам развитие в нейните часове(сякаш иска да и минат часовете и да издрънка нещо колкото да не е без хич).Имам още една опция да кандидаствам с гео. ,но за разказвателните предмети се иска зубрене а аз не съм по това , аз съм по разбирането.Като цяло мат. ми е интересна,но много връсници ме плашат че мат. е най-ужасния предмет ?! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :) :) :)
andrey68a6
Нов

Рейтинг: 0

Re: Подготовка за матура

Мнениеот Xixibg » 12 Окт 2011, 23:05

По принцип математиката е трудна наука.Зависи много колко материал си пропуснал.За да имаш приличен успех трябва да започнеш с материала от 8 ми клас да не кажа и от по напред(6ти и 7ми).Задачите който дават обхващат обширен материал и учейки само нещата от 10,11и 12 клас мисля, че няма да е достатъчно.Вземи си учител по математика или поне намери някой познат който да ти помага.В предмета няма нищо ужасно просто нещата са свързани и ако си пропуснал някакъв стар материал след това ти е трудно да разбереш новият,а учениците масово имат пропуски затова им е трудно.
По въпроса за кандидатстване с география :) ами няма нищо лошо,но когато влезеш да следваш(ако изобщо влезеш) ще има няколко изпита по математика ,така че тя(математиката) отново ще ти трябва.Затова без значение с какво искаш да кандидатстваш си припомни и материала ,защото после ще ти е много трудно.
Xixibg

Мнениеот strangerforever » 12 Окт 2011, 23:26

- Не.
- Всичко от задължителната подготовка.
- Да.
- Да.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот andrey68a6 » 13 Окт 2011, 16:38

Благадоря ви.Моля ви дайде още мнения по тази тема за да знам какво да правя ..дали да избера мат. или гео.:) :) :) :) :)
andrey68a6
Нов

Мнениеот strangerforever » 13 Окт 2011, 19:30

andrey68a6 написа:Благадоря ви.Моля ви дайде още мнения по тази тема за да знам какво да правя ..дали да избера мат. или гео.:) :) :) :) :)

Моля ви, дайте мнение, да избера дали да ям круша или ябълка.

Което ти харесва повече, това избери.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот andrey68a6 » 13 Окт 2011, 20:00

strangerforever написа:
andrey68a6 написа:Благадоря ви.Моля ви дайде още мнения по тази тема за да знам какво да правя ..дали да избера мат. или гео.:) :) :) :) :)

Моля ви, дайте мнение, да избера дали да ям круша или ябълка.

Което ти харесва повече, това избери.

Прав си,но ако някой ми каже ,че в последно време матурите по мат. са доста трудни ,ще се замисля дали да не запиша географията(всички твърдят че това е най-лесната матура)
andrey68a6
Нов

Мнениеот MOPKOBKA » 15 Окт 2011, 22:20

Математиците са грамотни. Иди на гео.
Аватар
MOPKOBKA
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот andrey68a6 » 16 Окт 2011, 17:16

офффф то се е видяло че "математиците" няма да ми помогнат...
andrey68a6
Нов

Мнениеот ganka simeonova » 16 Окт 2011, 17:26

andrey68a6 написа:офффф то се е видяло че "математиците" няма да ми помогнат...

Xixibg е написал много добре! Какво повече да се пише? Ти самия си знаеш, на какво дередже си по математика и дали има смисъл да се явяваш!
Пореши малко задачи във форума и ще ти кажем :)
И още нещо, което ми направи много грозно впечатление- оценката ти за учителя по математика.
На какво основание и знания считаш, че е "много тъпа" ?
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 16 Окт 2011, 18:29

И какво очакваш да ти кажат тези математици, дето даже в кавички си ги сложил :?: Общите положения те ги споделиха с теб, оттам нататък как могат да ти дадат съвет за или против математиката като предмет за матура.Всеки знае отговора за себе си.Ако си примерно слаб по математика и впоследствие вземеш, че не се справиш, тях ли ще ги виниш, че са те посъветвали да се спреш на мат?Или път обратното, добър се оказваш по математика, а заради казаното от тях избeреш географияи и пропуснеш шанса си за някоя готина специалност с математика.Никой няма да е навит да носи отговорност за някакъв твой избор.Трябва сам да си го направиш.Никой тук не те познава, нито знае възможностите ти.Какво очакваш точно да ти кажат?
И между другото, не си единственият, попаднал на кофти учител. И аз миналата година се радвах на такъв.В много отношения ни прецака и пак не бих си позволила да кажа, че е тъпа.Въпреки това каква е учителката ти, развитие може да си имаш, ама ако ти го искаш.Дори и да е малко по-трудно.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Consigliere- » 16 Окт 2011, 18:30

Нека се намеся и аз .От нашия клас повечето смятат същото за нашата учителка.Но не защото наистина е така ,а защото не са пипнали по математика от началото на годината и после се чудят що не разбират.Ще бъда директен и ще ти кажа ,че въпросът ти е супер глупав ."Коя матура е по-трудна".Ти ако не учиш всяка една матура е достатъчно трудна .Ти за всяка важна стъпка в живота ли смяташ да ти казват какво да правиш.Което ти е интересно това следвай.Имаш достатъчно време стига да имаш желание.Аз до преди година бях супер несериозен,бях на принципа "Абе нали ,че ме приемат някъде ,университети много".Изкарвах 3ки и 4ки.И се радвам ,че навреме се осъзнах .От началото на лятото почнах да се подготвям,като вземах 1 час седмично математика при частен учител ,отделно в този форум добих нови знания ,и за щастие се намериха хора ,които да се занимават със задачите ми ,както и да ми обяснят кое как е и защо е така .Не казвам ,че съм стигнал необходимото ниво но като знам какъв бях преди смятам ,че съм напреднал значително.
Аватар
Consigliere-
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот ganka simeonova » 16 Окт 2011, 18:41

="Consigliere-"Ще бъда директен и ще ти кажа ,че въпросът ти е супер глупав ."Коя матура е по-трудна".Ти ако не учиш всяка една матура е достатъчно трудна .Ти за всяка важна стъпка в живота ли смяташ да ти казват какво да правиш.Което ти е интересно това следвай.

Consigliere, целия твой пост ми хареса, но това- най- много :)
ganka simeonova

Мнениеот Leasy » 16 Окт 2011, 21:32

Би било добре да се ориентираш към университет. Казвам университет, а не специалност, защото балообразуването в различните университети е различно. Например, ако искаш да кандидатстваш КСТ в ТУ с матура, оценката от матурата ти се взима с коеф. 2,9 (а изпитът - с 3). Затова ако приемем идеалния вариант, че на матурата изкараш 6,00, балът ти ще бъде 6 от дипломата + 2,9 х 6 = 23,4 от 24 максимален, което е добре.
Ако кандидатстваш във ФМИ към СУ и на матурата изкараш 6,00, балът ти ще бъде 6 от дипломата + 2 х 6 = 18 от 24 максимален, което хич не е добре ако искаш да влезеш нещо, различно от статистика.

Също така трябва да знаеш, че оценката от матурата автоматично ти замества оценката в дипломата, сиреч ако за четирите години средно образование в ГПЧЕ-то си имал четири шестици годишни оценки по математика, а на матурата се издъниш с четворка, в дипломата ти ще пише 4, а не 6.

В светлината на всичко това, сам си прецени. Аз кандидатствах с математика, но държах матура по английски, което е тъпо, но такава ни е системата...
Leasy
Нов

Мнениеот Consigliere- » 16 Окт 2011, 22:15

за ТУ от матурата по 1.9 ,а пък от изпита по 2 .Не се взема дипломата ти по всички предмети .Единствено по физика и математика през 4те години.
"Също така трябва да знаеш, че оценката от матурата автоматично ти замества оценката в дипломата, сиреч ако за четирите години средно образование в ГПЧЕ-то си имал четири шестици годишни оценки по математика, а на матурата се издъниш с четворка, в дипломата ти ще пише 4, а не 6." Не важи за всички университети според мен.
Аватар
Consigliere-
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот andrey68a6 » 18 Окт 2011, 19:16

ganka simeonova написа:
andrey68a6 написа:офффф то се е видяло че "математиците" няма да ми помогнат...

Xixibg е написал много добре! Какво повече да се пише? Ти самия си знаеш, на какво дередже си по математика и дали има смисъл да се явяваш!
Пореши малко задачи във форума и ще ти кажем :)
И още нещо, което ми направи много грозно впечатление- оценката ти за учителя по математика.
На какво основание и знания считаш, че е "много тъпа" ?

1.Едно мнение не е достатъчно за да си направиш извод за нещо важно което трябва направиш!
2.Ами до сега по мат. са ми преподавли 2 госпожи.Първата беше много добра обясняваше задачите и всички ги разбирахме(при нея отидох на олимпиада по мат). Втората(сегашната) имам чувството че си обеснява на нея без да се стреми ние да разберем... сякаш чака да и мине часа (както на нас) и да си иде !
andrey68a6
Нов

Мнениеот andrey68a6 » 18 Окт 2011, 19:26

Leasy написа:Би било добре да се ориентираш към университет. Казвам университет, а не специалност, защото балообразуването в различните университети е различно. Например, ако искаш да кандидатстваш КСТ в ТУ с матура, оценката от матурата ти се взима с коеф. 2,9 (а изпитът - с 3). Затова ако приемем идеалния вариант, че на матурата изкараш 6,00, балът ти ще бъде 6 от дипломата + 2,9 х 6 = 23,4 от 24 максимален, което е добре.
Ако кандидатстваш във ФМИ към СУ и на матурата изкараш 6,00, балът ти ще бъде 6 от дипломата + 2 х 6 = 18 от 24 максимален, което хич не е добре ако искаш да влезеш нещо, различно от статистика.

Също така трябва да знаеш, че оценката от матурата автоматично ти замества оценката в дипломата, сиреч ако за четирите години средно образование в ГПЧЕ-то си имал четири шестици годишни оценки по математика, а на матурата се издъниш с четворка, в дипломата ти ще пише 4, а не 6.

В светлината на всичко това, сам си прецени. Аз кандидатствах с математика, но държах матура по английски, което е тъпо, но такава ни е системата...

Аз си мислех или за СУ или
за УНИБИТ където
С матура:
- удвоената оценка от матурата по математика;
- оценката по ИТ (ако липсва – по физика) (съгласно чл.17, ал.2 от Наредбата);
- общ успех от дипломата.

и още един въпрос ,коя е най-ниската нужната оценка за да влезнеш в тези ВУЗ-ове. Защото каза че 4 е ниска оценка ?!
andrey68a6
Нов

Назад към ДЗИ