Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за 6 клас (Цели Изрази)

Задача за 6 клас (Цели Изрази)

Мнениеот taskow » 20 Апр 2012, 15:48

Здравейте.

Има една задача, която много ме мъчи и се опитвам да я реша от часове, но не успявам. Ето я:
Даден е целият израз: (2x - a)(ax - 2) - x{2pa cтепен} (a - x) - 1 -4a. Извършете умножението, подредете многочлена по степените на х и намерете стойността на параметъра а, за която многочленът няма свободен член. Много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете, тъй като утре имам тест на тази тема и нищо не разбирам от нея. :D (извинявам се, ако има някакви неточности)
taskow
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача за 6 клас (Цели Изрази)

Мнениеот ganka simeonova » 20 Апр 2012, 15:58

taskow написа:Здравейте.

Има една задача, която много ме мъчи и се опитвам да я реша от часове, но не успявам. Ето я:
Даден е целият израз: (2x - a)(ax - 2) - x{2pa cтепен} (a - x) - 1 -4a. Извършете умножението, подредете многочлена по степените на х и намерете стойността на параметъра а, за която многочленът няма свободен член. Много ще съм ви благодарен, ако ми помогнете, тъй като утре имам тест на тази тема и нищо не разбирам от нея. :D (извинявам се, ако има някакви неточности)

[tex](2x-a)(ax-2)-x^2(a-x)-1-4a=2ax^2-4x-a^2x+2a-ax^2+x^3-1-4a=[/tex]

[tex]=x^3-ax^2-(4+a^2)x-1-2a[/tex]
За да няма свободен член, трябва
[tex]-1-2a=0=>-2a=1=>a=-0,5[/tex]
Последна промяна ganka simeonova на 20 Апр 2012, 16:00, променена общо 2 пъти
ganka simeonova

Мнениеот taskow » 20 Апр 2012, 15:58

ganka simeonova написа:
taskow написа:Здравейте.

[tex](2x-a)(ax-2)-x^2(a-x)-1-4a=2ax^2-4x-a^2x+2a-ax^2+x^3-1-4a=[/tex]

[tex]=x^3-ax^2-(4+a^2)x-1+2a[/tex]
За да няма свободен член, трябва
[tex]-1+2a=0=>2a=1=>a=0,5[/tex]

Мерси много!
taskow
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ganka simeonova » 26 Яну 2022, 03:09

Пропуснах знак и го оправих :)

Последно избутване Anonymous от 26 Яну 2022, 03:09