Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

търся уроци последователно по: Математика и информатика

търся уроци последователно по: Математика и информатика

Мнениеот prostoiskamdaznam » 19 Сеп 2014, 13:04

Здравейте, търся човек, който разбира и от математика, и от информатика, за да може да започнем с математиката от 12 клас - опресняване, да продължим по въвеждане във висшата математика - не знам кое от нея ми е най-нужно, и да продължа с информатиката.

Възможно ли е това, как би станало примерно да се подготвя с основните неща?
Имам интерес, искам да разбера дали мога - в училище не ми е било трудно по математика, мисля, че сега когато имам сериозно желание, ще е по-успешно, защото тогава ме мързеше. :)

Ще се радвам и на някой друг съвет, но предварително казвам, че ми е известно, че няма да ми е лесно (?)
Аватар
prostoiskamdaznam
Нов

Рейтинг: 0

Re: търся уроци последователно по: Математика и информатика

Мнениеот MENKA » 19 Сеп 2014, 21:02

Първо уточнете кой ВУЗ и специалност изучавате.Но за висша математика най-вече ви трябват производните,граница на функция,изследване на функция-във връзка със математическия анализ.Почти нищо друго.Материята на висшата математика,особено аналитичта геометрия и линейа алгебра нямат нищо общо със материала от средния курс.
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот drago » 20 Сеп 2014, 12:26

MENKA написа:...Материята на висшата математика,особено аналитичта геометрия и линейа алгебра нямат нищо общо със материала от средния курс.

:shock: :shock: ???
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот monika_at » 20 Сеп 2014, 12:39

И аз мислех да реагирам, но се отказах:)
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Knowledge Greedy » 20 Сеп 2014, 14:08

Не разбирам, това някаква провокация ли е?
MENKA написа:...Материята на висшата математика,особено аналитичта геометрия и линейа алгебра нямат нищо общо със материала от средния курс.
:roll: :mrgreen: :lol:
Висшите училища значи имат огромен контингент от потенциални студенти, които може да не са завършили средно училище. Ама кой да им каже ? !
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот MENKA » 20 Сеп 2014, 22:05

Е,какво,трябва да знае за пирамиди ли?Истината е,че висшата математика освен граница и производна на функция и квадратно уравнение,тригонометрия,нищо друго не се ползува.Питащия само го насочих какво точно да преговори,а и да ми пишете и -10,съжалявам,но това е истината.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 21 Сеп 2014, 09:01

MENKA написа:Е,какво,трябва да знае за пирамиди ли?Истината е,че висшата математика освен граница и производна на функция и квадратно уравнение,тригонометрия,нищо друго не се ползува.Питащия само го насочих какво точно да преговори,а и да ми пишете и -10,съжалявам,но това е истината.

:o :o :o :shock: :shock: :shock:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот math10.com » 21 Сеп 2014, 14:58

MENKA написа:Е,какво,трябва да знае за пирамиди ли?Истината е,че висшата математика освен граница и производна на функция и квадратно уравнение,тригонометрия,нищо друго не се ползува.Питащия само го насочих какво точно да преговори,а и да ми пишете и -10,съжалявам,но това е истината.

Е, ще добавим действия с обикновенни и десетични дроби,действия с отрицателни числа, степенуване.... това е от началния и основния курс.Към казаното горе ще добавим и малко вектори , разлагане на множители ,ирационални изрази , показателна функция от средния курс.

Абе като се замисля ще ще ми е по-лесно да изброя нещата от елементарната математика , които не са необходими за висшата.

А дори и за пирамиди се учи по дескриптивна геометрия.Стереометрията е необходима за УАСГ.Общо взето елементарната математиката е навсякъде.Даже и при специалност фармация, за която се кандидатства с биология и химия има математика
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот monika_at » 21 Сеп 2014, 15:06

1) За да се занимава човек с Анализ, трябва да знае какво е функция и основните задачи, свързани с функции (например определяне на коефициентите пред неизвестното; пресечни точки с координатните оси, пресечни точки на две функции)
2) За да определи знака на една производна, трябва да умее да решава рационални и ирационални неравенства.
3)Ако функцията не е рационална или ирационална, а съдържа показателна (логаритмична) функция, трябва да познава свойствата им.
4)Ако изучава АГ, пак трябва да има познания върху основните геометрични фигури и тела, както и върху парабола, елипса, хипербола, окръжност..
5) Еле пък да не говорим за Дескриптивната геометрия (там, ако не познаваме свойствата им или не знаем къде лежи центърът на вписаната в пирамида сфера ( а тук трябва да знаем, кога може да се впише сфера в пирамида), ще решим дадена задача от Монжова проекция, Аксонометрия или Перспектива) на кукуво лято.
всички тези неща Менке, опират до знания от средния курс по математика.
Но, не се учудвам. Както са ти повърхностни и непълни решенията, които в повече пъти предлагаш, такова е и мнението ти.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот monika_at » 21 Сеп 2014, 15:08

math10.com , сега прочетох мнението ти. :)
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот prostoiskamdaznam » 22 Сеп 2014, 08:43

не се обиждайте, но отворих темата за учител. Предполагам, че това беше сравнително лошо решение - кой математик ще препоръча друг или ще се препоръча сам? :)

Така че, питам открито отново - имате ли идея в сайта дали има учител по математика, който да е на добри цени и добър преподавател? Ще се обадя тези дни на: Николина Калинова, Георги Милев и някоя си Димитрова - всичките намерени тук във форума.

Моника, ако искаш може да ми станеш учител :Д Стига да имаш подобен опит.

Обаче за уроци по информатика.... идея си нямам. поне засега. Какво е важно да науча по информатика? (може ли пак някакво такова алгоритъмче като предното :))
Аватар
prostoiskamdaznam
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот MENKA » 22 Сеп 2014, 20:33

За да се решава граница на функции и производна,елементарната математика е преди този материал,затова не знам и за какво пишете въобще тези глупости.А към този,който пита-посочете в кой клас сте или ВУЗ,защото дескриптивна г. не се изучава във всеки.Вие все едно отивате на зъболекар и не казвате кой зъб ви боли,а че само ви боли и дотук.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот loving_math » 23 Сеп 2014, 06:50

Къде, Менке, видя написани глупости, освен в твоите постове? Елементaрната математика предхождала коментирания материал.. Ами да, предхожда го, усвояването му се опира до голяма степен нa нея, нали точно това ти казват? А и самото момче/момиче е написало, че иска да започне с опресняване на знанията си от училище и тогава да премине към висшата математика. Споделя, че принципно математиката му/й е вървяла, но мързелът в гимназията е надделял, което предполага поне някои пропуски за попълване. Та къде са глупостите не разбрах. В стил твоя пример със зъболекаря -предлагаш на потребителя да строи масивна къща, с не дотам стабилни основи.Гледай да не падне постройката..
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот Knowledge Greedy » 23 Сеп 2014, 08:16

Чудесно - форумът даде резултат!
prostoiskamdaznam написа:... Ще се обадя тези дни на: Николина Калинова, Георги Милев и някоя си Димитрова - всичките намерени тук във форума. Моника, ако искаш може да ми станеш учител :Д Стига да имаш подобен опит...
Действайте! Успех :D
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към Обяви - продавам/търся, уроци по математика