Сийка написа:Иван написал на картончета цифрите от 1 до 9 по следния начин: цифрата 1 на
две картончета, цифрата 2 на три картончета, цифрата 3 на четири картончета и т.н.
След това сложил картончетата в кутия. Намерете вероятността на първото произволно
изтеглено картонче да има нечетна цифра .
Тези две задачи са ми за домашна . моля помогнете ми ! Знам че прекалих но ми помогнете ! моля ви ! Весела Коледа !!!!!
Весела Коледа и на теб.
[tex]1 \rightarrow 2_{k}[/tex]
[tex]2 \rightarrow 3_{k}[/tex]
[tex]3 \rightarrow 4_{k}[/tex]
[tex]....[/tex]
[tex]n \rightarrow (n+1)_{k}[/tex]
[tex]9 \rightarrow 10_{k}[/tex]
Нечетните числа в даденото в условието множесто (целите числа от 1 до 9) са: [tex]1,3,5,7,9[/tex] сега броиш 1-цата я има на 2 картончета , 3-ката я има на 4 картончета, 5-цата я има на 6 картончета, 7-цата я има на 8 картончета и 9-ката я има на 10 картончета. Значи сборът от картончетата с нечетни числа написани върху тях е: [tex]2_{k}+4_{k}+6_{k}+8_{k}+10_{k}=30[/tex] бройки картончета с написани върху тях нечетни числа.
Сега аналогично проброяваш колко картончета с написани върху тях четни числа има: [tex]2\rightarrow 3_{k},4\rightarrow 5_{k},6\rightarrow 7_{k},8\rightarrow 9_{k}[/tex], значи броят на картончетата с написани четни числа върху тях е [tex]3_{k}+5_{k}+7_{k}+9_{k}=24[/tex] картончета с написани върху тях четни числа.
Класическа вероятност- най-лесната и приложима. [tex]P(x)=\frac{брой-на-благоприятните-събития}{общ-брой-събития}[/tex]
В нашич случай благоприятно събитие би било да изтеглим картонче с написана върху него нечетна цифра. Колко са тези възможни събития(картончета), ами преброихме, че са [tex]30[/tex] картончета с нечетни цифри, тоест в числителя на класическата вероятност [tex]P(x)[/tex], където има благоприятни събития пишем [tex]30[/tex]
Сега общ брой събития е сбора от картончетата с нечетни числа на тях и картончетата с четни числа на тях тоест [tex]общ-брой=30+24=54[/tex]
$$P(x)=\frac{30}{54}=0,(5)$$
Ако сме преброили правилно това е вероятността да изтеглим картонче с написано на него нечетно число, но разбира се това са моите скромни разсъжения и ако има грешка ти ще ми кажеш, защото няма да препишеш наготово, а ще ми го провериш, нали?