monika_at написа:Както и да е:) Грешката е в построяването на точката като вътрешна за триъгълника.
Да
monika_at написа:Както и да е:) Грешката е в построяването на точката като вътрешна за триъгълника.
Knowledge Greedy написа:Първата задача е на практика пример, с който можеш да "докажеш", че всяко число е нула.
Ето, искам да докажа, че [tex]38=0[/tex]
Да разделим [tex]38[/tex] на две равни части, всяка от тях е по [tex]19[/tex] .
Означаваме за по-кратко едната от тях с [tex]x[/tex], а другата с [tex]y[/tex].
Започваме:
Имаме [tex]x-y=0[/tex]. Няма съмнение , нали!
1 действие: Повдигаме на 2-ра степен и се получава [tex](x-y)(x-y)=0[/tex].
2 действие: Ако "[tex]y[/tex]" мине отдясно става [tex]x=y[/tex] и тогава повдигаме на 2-ра степен; става [tex]x^2=y^2[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex][tex]x^2-y^2=0[/tex] , разлагаме на множители [tex](x+y)(x-y)=0.[/tex]
3 действие: и едното е нула, и другото е нула - приравняваме ги [tex](x+y)(x-y)=(x-y)(x-y)[/tex] .
4 действие: множителите, дето са ни в повече отляво и отдясно не ги пишем ис т а в а
[tex]x+y=x-y[/tex], но тук може да се върнем към това, което означихме с [tex]x[/tex] и с [tex]y[/tex].
И се получава
[tex]38=0[/tex]!?
Knowledge Greedy написа:Аз май пак съм изпуснал нещо?![]()
4okoboko, само демонстрираш, че не разбираш. Ти разбираш много повече, отколкото показваш.
Сега ще ти напиша отново същото, но ще оцветя в червено всичко, което води до грешните изводи.
Най-важното аз и преди бях подчертал, а и ти пределно ясно го разбираш
- всичко идва от забраненото деление на нула.Knowledge Greedy написа:Първата задача е на практика пример, с който можеш да "докажеш", че всяко число е нула.
Ето, искам да докажа, че [tex]38=0[/tex]
Да разделим [tex]38[/tex] на две равни части, всяка от тях е по [tex]19[/tex] .
Означаваме за по-кратко едната от тях с [tex]x[/tex], а другата с [tex]y[/tex].
Започваме:
Имаме [tex]x-y=0[/tex]. Няма съмнение , нали!
1 действие: Повдигаме на 2-ра степен и се получава [tex](x-y)(x-y)=0[/tex].
2 действие: Ако "[tex]y[/tex]" мине отдясно става [tex]x=y[/tex] и тогава повдигаме на 2-ра степен; става [tex]x^2=y^2[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex][tex]x^2-y^2=0[/tex] , разлагаме на множители [tex](x+y)(x-y)=0.[/tex]
3 действие: и едното е нула, и другото е нула - приравняваме ги [tex](x+y)(x-y)=(x-y)(x-y)[/tex] .
4 действие: множителите, дето са ни в повече отляво и отдясно не ги пишем ис т а в а
[tex]x+y=x-y[/tex], но тук може да се върнем към това, което означихме с [tex]x[/tex] и с [tex]y[/tex].
И се получава
[tex]38=0[/tex]!?
Ти сам го каза - ако делим на нула се получава някаква сбъркана (но не математическа!) логика.
Точно това е направено с червеното действие - съкратено е на нула!
Регистрирани потребители: Google [Bot]