Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

модулни уравнения

Всичко, което си няма категория

модулни уравнения

Мнениеот Zarrie » 04 Май 2014, 11:26

Здравейте, докато четях теорията за решаване на модулни уравнения, попаднах на някакъв начин за решения нар. метод на подинтервалите, който ми е непознат, но и не успях да схвана. Може ли някой да ми го обясни, ако може и чрез пример.
Метод на подинтервалите – Може да се прилага при всички модулни уравнения. Удобно е да използваме следното правило:
Стъпка А: Решаваме уравнението f(x) = 0, за всеки от модулите, участващи в уравнението (2). Нека да предположим, че решението на горното уравнение е x0
Стъпка В: Определяме знаците на всеки от модулите вляво и вдясно от x0. Ако модулите са повече от един, добре е тези резултати да нанесем в таблица.
Стъпка C: Накъсваме дефиниционната област (ДМ.) на подинтервали, като нанесем числата x0 и определяме подинтервала отляво да е затворен, а отдясно – отворен (когато лявата страна е – ∞ или число, непринадлежащо на ДМ., интервалът отляво не се затваря).
Стъпка D: Решаваме уравнението (2) във всеки от подинтервалите като заместим модулите със знаците от таблицата и проверяваме дали получените решения принадлежат на разглеждания подинтервал. Отпадат тези, които не принадлежат.
Стъпка E: Обобщаваме всички решения.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Назад към Алгебра