Бихте ли ми обяснили как да си съставя ДО на ирационалното уравнение
[tex]3y^{2} + 3sqrt{3y^{2} - 2x + 3} = 2x + 15[/tex]
Благодаря предварително!
* Ако е от значение задачата е система и второто у-е на системата е
[tex]3x - 2y = 5[/tex]
Zarrie написа:Благодаря Ви
Zarrie написа:Всъщност аз питах за ДО защото получих отговорите, но получих 2 отговора в повече, които по нищо не личи че не трябва да са решения, но не фигурират в отговорите на задачата.
След полагането аз съм записал два случая
1-вият, че [tex]9y^{2} - 4y - 28 = 9[/tex] и вторият [tex]\red9^{2} - 4y + 26 = -9[/tex]
от това, че [tex]sqrt{(3y^{2} - 2x + 3)^{2}} = 3^{2} = \left|{3y^{2} - 2x + 3} \right| = 9[/tex]
за второто получих, че няма реални корени, а за първият получих отговорите на задачата + стойности
y = 2 и х = 3
и при заместване се получава вярно числово равенство
21 = 21обърках се първо защото не разбирам защо нямаме второто равенство след повдигане на 2-ра степен корена
т.е. [tex]f(y) = 9 \cup[/tex] [tex]\red f(y) = -9[/tex]
и второ защо не фигурират корените, след като са корени на полученото уравнение - което ме навежда на мисълта, че трябва да има ДС, които да ограничават корените на у-то. Опитах се още в началото след изразяването и заместването на [tex]2x = \frac{4y +10}{3}[/tex] под знака на корена корена, който полагам, получавайки корени за y да искам от уравнението да е f(y) ≥ 0 но не получавам ДО, която да премахва получените от мен решения.
Zarrie написа:Хмм, да не злепоставя учителката ми по математика, но мисля, че ми е казвала, че записа всъщност е едно и също.
MENKA написа:Решение.
Регистрирани потребители: Google [Bot]