Zarrie написа:.............
Да вземем примера
[tex]\left|x\right| > x - 2[/tex]
Имаме ДС х - 2 > 0 ; х > 2
След като разпаднем на два случая въпросът е
[tex]x > x - 2[/tex] трябва ли полученият отг. за х да принадлежи на интервала [0;∞)
[tex]x < 2 - x[/tex] съответно от (-∞;0)
amsara написа:[tex]/x^2-5x-6/=4x-14[/tex]
[tex]DM: 4x-14 \ge 0 => x \ge 3,5[/tex]
1.
[tex]x^2-5x-6=4x-14 <=> x^2-9x+8=0[/tex]
[tex]x_{1,2}=\frac{9\pm 7}{2 }[/tex]
[tex]x_{1}=8 \in DM[/tex]
[tex]x_{2}=1\notin DM[/tex]
2.
[tex]x^2-5x-6=14-4x[/tex]
[tex]x^2-x-20=0[/tex]
[tex]x_{3,4}=\frac{1\pm9 }{2 }[/tex]
[tex]x_{3}=5 \in DM[/tex]
[tex]x_{4}=-4 \notin DM[/tex]
=> [tex]x=8; x=5[/tex]
Задачата може да се реши и с метода на подинтервалите.
Ако искаш, кажи и ще напиша и него.
amsara написа:Госпожо,нещо се оплетох. Това, което описвате, касае модулни неравенства, ама в случая говорим за модулно уравнение. Тоест поне аз разбирам въпроса на Зари по друг начин. Щом е модулно уравнение, непременно дясната му част следва да е неотрицателна. Как да запишем тогава ограниченията за х, произлизащи от това? ОК, не е ДМ, какво е? Решението с метода на подинтервалите е ясно явно и на двама ни, затова и него не го коментирам. Но да предположим, че решаваме на принципа, познат на един седмокласник. Hе следва ли точно да разгледаме страната без модул и да намерим онези стойностu на х, при които изразът е неотрицателен? И едва тогава да разгледаме двата случая като се съобразим с получения за х интервал.Дано стана ясно какво питам.
Zarrie написа:
Съжалявам, че не си усвоявам материята, но съвсем обективно мога да кажа, че или тези хора грам не могат да обясняват или аз хич не възприемам
monika_at написа:Сара, според мен би трябвало да се нарече смислова област. За да има смисъл задачата (уравнението), дясната страна трябва да е неотрицателна.
Иначе ДМ (ДС) е нещо друго.
inveidar написа:monika_at написа:Сара, според мен би трябвало да се нарече смислова област. За да има смисъл задачата (уравнението), дясната страна трябва да е неотрицателна.
Иначе ДМ (ДС) е нещо друго.
Не съм съгласен. Уравнение няма смисъл, когато не можем да извършим означените действия. Точно така намираме ДМ-то. Това допълнително условие за дясната страна е просто необходимо условие уравнението да има решение. Ако не е изпълнено, примерно [tex]|x^2-x+1|= -x^2-3x-3[/tex], то уравнението няма решение, което означава, че сме си решили задачата. Да се реши уравнение какво означаваше? Да се намерят решенията (корените), или да се докаже, че няма такива. А задачата си има смисъл (тази, която написах аз). Нали?
Регистрирани потребители: Google [Bot]