4okoboko написа:Задачата е: Докажете, че произведението на 4 последователни цели числа,
увеличено с 1 е точен квадрат.
Видях, че в отговора се даваше точка за представяне (n-1)n(n+1)(n+2), ама проблемът е, че от това се получава n.n.n.n + 2.n.n.n - n.n -2.n( n на четвърта + 2.n на трета -n на втора -2.n) и оттам не знам как се разлага, но ми се е случвало понякога да пробвам 20-30 минути и да успея по късмет да го разложа, а понякога, както в този случай, не мога, но въпросът ми е следния: има ли начин, по който веднага да знам как мога да ги разложа на множители и кога мога да го направя, защото примерно ако на някоя задача не може да се разложи аз може да си блъскам главата цял час и накрая да разбера, че не става. И накрая, ако може някой да го разложи, защото след това има един много гаден израз 2009.2010.2011.2012 да се разлага и ми трябва представяне чрез n, не чрез z.
Пропуснал си да прибавиш единицата. Тогава ще имаш:
[tex]n^4+2n^3-n^2-2n+1[/tex]Понеже се иска представяне на точен квадрат, полученият израз ни навява на мисълта, че това евентуално е квадрат на тричлен. И понеже знаем, че
[tex](a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ac[/tex], установяваме, че
[tex]n^4+2n^3-n^2-2n+1=(n^2+n-1)^2[/tex]
Сега, относно разлагането на множители, винаги съм твърдяла, че това е изкуство:) Точно определен метод няма и понякога разлагането може да е доста изтощително.
Принципно един много член се разлага на линейни множители, с помощта на своите корени. Ако броят на реалните корени (било равни или различни) е равен на степента на многочлена, той ще има вида:
[tex]a_nx^n+a_{n-1}x^{n-1}+....a_1x+a_0=a_n(x-x_1)(x-x_2)....(x-x_n)[/tex]
Пример: [tex]x^3-6x^2+11x+6[/tex] има за корени числата[tex]x_1=1; x_2=2; x_3=3[/tex]. Тогава разлагането е
[tex](x-1)(x-2)(x-3)[/tex]
Намирането на корените, ако те са рационални (или поне достатъчен брой от тях)и полиномът има рационални коефициенти може да стане със схемата на Хорнер или с деление на полинома на [tex]x-x_i[/tex]. където [tex]x_i[/tex] е негов корен.
Друг пример.
[tex]x^3-x^2+2x-2[/tex] Тук или работим чрез групиране, както сме учили в 7 клас, или пак намираме корен, който в случая е единствен (визирам реален) корен. Това е [tex]x=1[/tex]. Тогава многочленът се разлага на два множителя- единият е линеен, а другият е квадратен неразложим.
[tex](x-1)(x^2+2)[/tex]
Друг метод е методът на неопределените коефициенти... Въобще има доста похвати.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс