iliann написа:Не знам дали ме разбра върху какво се чудя.Реши задачата чрез намиране на дискриминанта и размени местата на х1 и х2 и ще получиш два различни отговора.
Бях се опитал да обобщя, че няма как това да е възможно. Кои са двете различни решения, които получаваш? Според теорията би следвало, че при формулите на Виет (пак повтарям, симетрични уравнения) няма значение кой корен кой ще ти е. А ако решаваме чрез дискриминанта, би следвало само едното от двете възможни уравнения, които трябва да имаме предвид за решения, да има реално решение, тъй при двете се получава еднакъв корен от лявата страна и еднакъв израз, но с противоположни знаци, от дясната. И така решенията пак се свеждат до:
I начин:Чрез Виет -
[tex]\begin{array}{|l} x_1 = x_2 + 6 \\ x_1 + x_2 = -2 \\ x_1x_2 = 4-n \end{array}[/tex]
[tex]\Rightarrow x_2 = -4 \cup x_1 = x_2 + 6 = 2[/tex]
[tex]\Rightarrow -8 = 4 - n^2[/tex]
[tex]n^2 = 12[/tex]
[tex]n = \pm\sqrt{12}[/tex]
II начин:[tex]\sqrt{b^2 - 4ac} = 6a \cup \sqrt{b^2 - 4ac} = -6a[/tex]
С универсалните означения, изведох тази зависимост по-горе.
При нашия случай [tex]а = 1[/tex] и лесно се вижда, че второто няма как да има решение, тъй като корен не може да е отрицателен.
Решаваме първото:
[tex]\sqrt{b^2 - 4ac} = 6a[/tex]
[tex]\sqrt{4 - 4(4-n^2)} = 6[/tex]
[tex]2\sqrt{1 - 4 + n^2} = 6|:2[/tex]
[tex]\sqrt{n^2 - 3} = 3|^2[/tex]
[tex]n^2 - 3 = 9[/tex]
[tex]n^2 = 12[/tex]
И окончателно: [tex]n = \pm\sqrt{12}[/tex]
Както виждаш, решението се свежда до това, какъвто и подход да предприемеш. Не мога да разбера къде срещаш трудности? Обясни, ако има нещо неясно, да се опитваме да дадем малко акъл