Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Дефиниционно множество и Допустими стойности

Всичко, което си няма категория

Дефиниционно множество и Допустими стойности

Мнениеот ivito » 18 Май 2011, 17:29

Може ли някой да ми обясни какво кога е и защо??? И най-важното: Немога да разбера кога е =; ≠; ≤; ≥ и т.н. Благодаря!
Аватар
ivito
Нов

Рейтинг: 0

Re: Дефиниционно множество и Допустими стойности

Мнениеот baroveca » 18 Май 2011, 20:15

Винаги се определя ДС свойство на дадена ф-ция.
Когато имаш [tex]\frac{f(x)}{g(x) }[/tex] ДС на този израз се определя от [tex]g(x)\ne 0[/tex],защото знаменателат на една дроб винаги трябва да резлично от 0, защото делене на 0 е невъзможно.
Когато имаш ф-ция от вида [tex]\sqrt{f(x)}[/tex], ДС се определя от [tex]f(x)\ge 0[/tex], защото величината под корен и винаги най-малко 0.
Когато имаш [tex]\frac{\sqrt{f(x)} }{\sqrt{g(x)} }[/tex], ДС е определя от засичането на двете неравенства [tex]g(x)>0; f(x)\ge 0[/tex]
Когато трабва да определиш ДС на израз от вида [tex]\frac{f(x)}{g(x) } :\frac{q(x)}{p(x) }[/tex], ДС е определя от [tex]g(x)\ne 0;q(x)\ne 0;p(x)\ne 0[/tex]
На матурата много често се падат такива задачи.
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот ivito » 18 Май 2011, 20:23

Мерси много! Аз затова много се притеснявах, че матурата е утре, а аз не им обърнах голямо внимание през годината! Сега ги разбрах и се надявам да се справя добре. Благодаря отново!!!
Аватар
ivito
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот baroveca » 18 Май 2011, 20:28

ivito написа:Мерси много! Аз затова много се притеснявах, че матурата е утре, а аз не им обърнах голямо внимание през годината! Сега ги разбрах и се надявам да се справя добре. Благодаря отново!!!

Пожелавам ти успех!!! Дано се справиш!!!! Един съвет от мен- не бързай при решаването на задачите... Първо мисли много!!!!
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот Гост » 20 Апр 2021, 20:47

ivito написа:Мерси много! Аз затова много се притеснявах, че матурата е утре, а аз не им обърнах голямо внимание през годината! Сега ги разбрах и се надявам да се справя добре. Благодаря отново!!!

Как се справи :)
Гост

Назад към Алгебра