Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Синтетична геомертия.

Въпроси, които си нямат категория

Синтетична геомертия.

Мнениеот Гост » 22 Яну 2024, 15:14

Задача1. Да се докаже, че ако за △ABC и △A′B′C′, разглеждани в абсолютната геометрия, са изпълнени (AB) = (A′B′), <) CAB = <) C′A′B′ и <) ACB = <) A′C′B′, то △ABC е еднакъв на △A′B′C′.
Забележка. Тъй като триъгълниците △ABC и △A′B′C′ се разглеждат в абсолютната геометрия, то не следва, че във всеки триъгълник сборът на вътрешните
ъгли е равен на два прави ъгъла.

Задача 2. Дадени са перпендикулярните прави p и g. Ако μp е полуравнина с контур p, да се докаже, че σg(μp) = μp, където σg е осева симетрия с ос g.

Задача 3. Да се докаже, че твърдението P : ”Ако a, b, c са три прави такива, че a||b, c ∩ a = A, то c ∩ b = B.” е еквивалентно с E 22.

Задача 4.(Теорема на Питагор) (4 т.) Нека в △ABC, разглеждан в евклидова равнина, имаме <) ACB = 90◦. Да се докаже, че (μ(AB))2 = (μ(AC))2 +(μ(BC))2.
Упътване. Може да използвате признаците за подобност на триъгълници.
Гост

Re: Синтетична геомертия.

Мнениеот Гост » 07 Яну 2025, 15:13

Здравейте, намерихте ли миналата година такъв специалист за тези задачи по Синтетична геометрия?
Гост

Мнениеот Гост » 07 Яну 2025, 16:23

Гост написа:Здравейте, намерихте ли миналата година такъв специалист за тези задачи по Синтетична геометрия?

На последната оперативка не сме разглеждали този въпрос!След консултации с ръководството може би ще проведем конкурс за такъв специалист!
Гост

Мнениеот Гост » 07 Яну 2025, 17:00

Най - добре ще бъде ако напишете молба до министерството и те със заповед на МС ще ни задължат да назначим такъв специалист!
Гост

Мнениеот Гост » 15 Яну 2025, 20:49

Просто търся човек, който може да ми пимогне с решението на същата, 1-ва задача.....с цялото ми уважение се извинявам, че съм го нарекла специалист....не знам къде прочетохте някой да Ви задължава с нещо?!?
Търся помощ, Вие ако не можете да помогнете, може да просто подминете, вместо да остроумничите.....
Гост

Мнениеот S.B. » 16 Яну 2025, 05:25

Гост написа:Здравейте, намерихте ли миналата година такъв специалист за тези задачи по Синтетична геометрия?

Не зная защо протестирате!
На наглият Ви въпрос колегите са Ви дали достоен за уважение отговор.Колкото до "остроумниченето" все пак не забравяйте,че ние сме математици и остроумието задължително за нашата професия.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5314

Мнениеот Гост » 16 Яну 2025, 09:27

Както и да е, не съм имала намерение да обидя когото и да било, нито протестирам....не разбирам кое е нагло във въпроса ми, но....Вие си знаете.
Та да се върна на въпроса ми отново, тъй като обърнахте разговора в съвсем друга посока, която не е моята...
На зад.1 стигам до [tex]\varphi[/tex](C)[tex]\in[/tex]A'C'
остава ми малко накрая, но не съм сигурна как точно да го направя.
Гост

Мнениеот peyo » 16 Яну 2025, 10:14

Гост написа:Както и да е, не съм имала намерение да обидя когото и да било, нито протестирам....не разбирам кое е нагло във въпроса ми, но....Вие си знаете.
Та да се върна на въпроса ми отново, тъй като обърнахте разговора в съвсем друга посока, която не е моята...
На зад.1 стигам до [tex]\varphi[/tex](C)[tex]\in[/tex]A'C'
остава ми малко накрая, но не съм сигурна как точно да го направя.

Ха ! Намен ми стана интересно и ходих да видя каква е тази синтетична и абсолютна геометрия. Като разбрах реших да видя дали chargpt ще се страви и това се оказа най дългото време за мислене, което съм виждал досега:

Thought about proving triangle congruence in absolute geometry for 12m 4s

---

**Solution in Absolute Geometry**

**Restatement of the Problem**

> **Statement.** Prove that if for the triangles [tex]\triangle ABC[/tex] and [tex]\triangle A'B'C'[/tex], considered in *absolute geometry*, the following conditions hold:
> 1. [tex]|AB| = |A'B'|,[/tex]
> 2. [tex]\angle CAB = \angle C'A'B',[/tex]
> 3. [tex]\angle ACB = \angle A'C'B',[/tex]
>
> then [tex]\triangle ABC[/tex] is congruent to [tex]\triangle A'B'C'[/tex].

> **Note.** In absolute geometry, we do *not* assume that the sum of the angles of a triangle is [tex]180^\circ[/tex]. Nevertheless, many of the usual Euclidean‐style congruence criteria still hold.

---

### Key Idea

We want to prove what is often called **AAS** (Angle–Angle–Side) congruence: once we fix one side length and two angles at distinct vertices, there is essentially only one way (up to reflection) to complete the construction of the triangle. Hence any two triangles satisfying these same data must coincide under an isometry.

---

### Detailed Argument

1. **Label and Superimpose the Side**

Since [tex]|AB| = |A'B'|[/tex], there is an isometry (reflection/rotation/translation in absolute geometry) mapping the segment [tex]A'B'[/tex] onto [tex]AB[/tex]. We may assume after this step (by a slight abuse of notation) that
[tex]A' \mapsto A,\quad B' \mapsto B.[/tex]

Thus, for convenience, we rename points so that [tex]A' = A[/tex] and [tex]B' = B[/tex]. Now both triangles share the same side [tex]AB[/tex].

2. **Match the Angle at [tex]A[/tex]**

We are given [tex]\angle CAB = \angle C'A'B' = \angle C'AB[/tex].
- Since [tex]A' = A[/tex] and [tex]B' = B[/tex], this means the rays [tex]AC[/tex] and [tex]AC'[/tex] either coincide or are symmetric about the line [tex]AB[/tex].
- By choosing the same “side” of [tex]AB[/tex] for [tex]C[/tex] and [tex]C'[/tex], we can make [tex]AC[/tex] and [tex]AC'[/tex] **coincide** (as oriented rays from [tex]A[/tex]).

3. **Match the Angle at [tex]C[/tex]**

Next, [tex]\angle ACB = \angle A'C'B' = \angle A'C'B[/tex].
- We now know [tex]AC[/tex] = [tex]AC'[/tex] as rays and [tex]B = B'[/tex].
- The equality of angles [tex]\angle ACB = \angle A'C'B[/tex] implies that the rays [tex]BC[/tex] and [tex]BC'[/tex] also coincide (again, up to a reflection across [tex]AC[/tex], but we choose the same side).

4. **Conclusion: [tex]C[/tex] and [tex]C'[/tex] Coincide**

Once [tex]AC[/tex] and [tex]BC[/tex] both match [tex]AC'[/tex] and [tex]BC'[/tex], respectively, it follows that their intersection point—namely [tex]C[/tex]—must coincide with [tex]C'[/tex]. Thus, all corresponding vertices match, making [tex]\triangle ABC[/tex] and [tex]\triangle A'B'C'[/tex] the *same* triangle under an isometry, proving their congruence.

---

### Why Absolute Geometry Suffices

- We never assumed [tex]\angle A + \angle B + \angle C = 180^\circ[/tex]. That would be the case in **Euclidean** geometry, but in **absolute geometry** (which includes hyperbolic models too), the sum of the angles can be strictly less than [tex]180^\circ[/tex].
- The crucial tools we used are:
1. We can **isometrically** move one segment to another of the same length.
2. We can replicate angles at the chosen vertices.
3. The intersection of two given rays from [tex]A[/tex] and [tex]B[/tex] is uniquely determined on a given side of [tex]AB[/tex].

These facts hold in all “neutral” or “absolute” geometries (without invoking the parallel postulate). Hence the argument stands generally.

---

### Final Remark

This is the **AAS Congruence** (Angle–Angle–Side) theorem:

> If two angles and the non-included side of one triangle are equal to the corresponding two angles and the non-included side of another triangle, then the two triangles are congruent.

Thus, we have shown that knowing one side and two angles at different vertices determines a triangle uniquely (up to reflection across that side), and any two such triangles are *congruent*.

----------------------------------------------

Това решение доколкото мога да преценя изглежда ок, в смисъл не виждам явни халюцинации, но моля поправете ме ако греша. Доказателства с LLM-и са съмнителни.

Пробвах и с Gemini 1.5 и то даде други решение и то много по бързо и те ми изглеждат ок. Хмм...
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот Гост » 16 Яну 2025, 10:54

Благодаря Ви за съдействието! Оказа се, че има математик тук, който ще опита да ми помогне, а не да се заяжда...
Аз също го разпитах- на мен ми каза да използвам произволен репер, което не ми допадна като решение. Струва ми се че при Вас съветът е чрез E20, което ми изглежда добре вече
Още веднъж Ви благодаря!
Гост

Мнениеот Гост » 16 Яну 2025, 11:01

Gpt ги дава много постно, затова ми се искаше някой, който е наясно със Синтетична геометрия да напише някакво по- подробно решение...Няколко човека, математици, ми отказаха категорично като видяха задачата и това, което съм написала докъдето мога, затова потърсих помощ тук.
Благодаря Ви!
Гост

Мнениеот peyo » 16 Яну 2025, 11:10

Гост написа:Благодаря Ви за съдействието! Оказа се, че има математик тук, който ще опита да ми помогне, а не да се заяжда...
Аз също го разпитах- на мен ми каза да използвам произволен репер, което не ми допадна като решение. Струва ми се че при Вас съветът е чрез E20, което ми изглежда добре вече
Още веднъж Ви благодаря!

No problem. Аз питах моя човек за E20 и ето какво ми каза:

**Short Answer:**
No. The proof of this AAS (Angle–Angle–Side) congruence in *absolute (neutral) geometry* does **not** require or explicitly refer to Euclid’s Proposition 20 (E20), which states “In any triangle, the sum of any two sides is greater than the remaining one” (the triangle inequality).

---

## Where E20 Typically Arises
- **Euclid’s Proposition 20 (Book I)** is the standard statement of the triangle inequality.
- It is often used to show, for instance, that two circles with appropriately chosen radii cannot have more than two intersection points, or that certain constructions are possible/impossible.

However, **in the AAS proof here**, the essential steps are:
1. **Isometry (Superposition).** Move one triangle so that the known side coincides with the corresponding side of the other triangle.
2. **Angle Matching.** Use the given equal angles at those two vertices to force the rays to coincide.
3. **Uniqueness of Intersection.** The third vertex (the intersection of those two rays) must coincide if the rays agree.

These arguments rely on the basic properties of constructing (and moving) segments and angles in *absolute geometry* (i.e., reflections, rotations, uniqueness of ray intersection on each side of a line, etc.). None of these steps *requires* the triangle inequality in order to conclude the triangles are congruent.

---

## Why E20 is Not Needed Here
- The proof never needs to assert that “[tex]|AC| + |BC| > |AB|[/tex]” (or any variant of side comparisons).
- Uniqueness of the intersection point for given rays out of [tex]A[/tex] and [tex]B[/tex] does *not* rely on E20. It rests on a simpler fact: if you fix two rays, those rays can only intersect in **at most one** point on each “side” of the line [tex]AB[/tex].

Hence, **the triangle inequality is not invoked** and thus Euclid’s Proposition 20 does not explicitly appear in this proof.

---

## Bottom Line
- The statement and proof of AAS congruence in absolute geometry stand independently of E20.
- Consequently, **nothing in the proof directly refers to or requires** Euclid’s Proposition 20.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот Гост » 16 Яну 2025, 11:25

Най- вероятно има размнаване в Е-та, нямам друго обяснение, под Е20 имам предвид аксиомата, че за всеки ъгъл в равнината съществува еднаквост, такава че [tex]\varphi[/tex]лъч р=лъч q и [tex]\varphi[/tex]лъч q= лъч p
Тук, с клавиатурата, малко странно го написах, но....го написах
Гост

Назад към Геометрия