Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защо?

Теми без категория

Защо?

Мнениеот Гост » 23 Юни 2015, 15:29

Защо конкейв функцията се превежда на Български вдлъбната функция и съответно конвекс изпъкнала? Моята интуиция е че трява да е обратното. Може ли някой да ми обясни?
Гост

Re: Защо?

Мнениеот drago » 24 Юни 2015, 16:14

Ами защото convex значи изпъкнал(а), а concave вдлъбнат(а). Какво общо има с интуицията?
П.П. Или по скоро въпросът ти е не за превода, а защо за изпъкнала ф/я се дефинира такава която като я гледаш отдолу е такава. Вероятно ти се струва по-правилно да се нарича изпъкнала, ако е такава, гледана отгоре? Въпрос на условност.
drago
Математик

Рейтинг: 514

Мнениеот inveidar » 26 Мар 2022, 01:29

Ами защото се гледа по посока на оста Оy.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 07 Апр 2023, 22:55

Ами да, drago е прав, но разбирам и чувствата на Гост, който смята, че преди да го обърне вятъра, чадърът е изпъкнал (нагоре), а не е вдлъбнат, Освен това, английската дума която превеждаме като вдлъбнат (concave) всъщност означава пещерообразен - като пещера (като/със cave). И наистина, един чадър е като пещера (като го гледаме отдолу). Всички е въпрос на гледна точка и посока и уславяне. Победила е гледната точкоа и уславянето да считаме, че чадъра го гледаме отдолу (докато го ползваве, а не гредаме чадърите на другите и не ги сравняваме с възвишение изпъкнало над земята. Наистина е странно, че повърхнината на една тракийска гробница би трябвало да се нарича вдлъбната повърхнина. Аз затова не говоря за изпъкнали и вдлъбнати графики, а за такива събиращи дъжд и такива не събиращи дъжд. Събиращите имат положителна втора производна, а несъбиращите - отрицателна втора производна (плоските са някакво средно положение). Приемам, че оста игрек сочи нагоре, а дъждът вали надолу.
Гост

Мнениеот Румен Симеонов » 07 Апр 2023, 23:22

Гост написа:Ами да, drago е прав, но разбирам и чувствата на Гост, който смята, че преди да го обърне вятъра, чадърът е изпъкнал (нагоре), а не е вдлъбнат, Освен това, английската дума която превеждаме като вдлъбнат (concave) всъщност означава пещерообразен - като пещера (като/със cave). И наистина, един чадър е като пещера (като го гледаме отдолу). Всички е въпрос на гледна точка и посока и уславяне. Победила е гледната точкоа и уславянето да считаме, че чадъра го гледаме отдолу (докато го ползваве, а не гредаме чадърите на другите и не ги сравняваме с възвишение изпъкнало над земята. Наистина е странно, че повърхнината на една тракийска гробница би трябвало да се нарича вдлъбната повърхнина. Аз затова не говоря за изпъкнали и вдлъбнати графики, а за такива събиращи дъжд и такива не събиращи дъжд. Събиращите имат положителна втора производна, а несъбиращите - отрицателна втора производна (плоските са някакво средно положение). Приемам, че оста игрек сочи нагоре, а дъждът вали надолу.

Това го написах аз, Румен Симеонов. Влязох си с имената, но без да усетя някак си съм излязъл или системата ме е изхвърлила и съм станал Гост в момента на постването.
()(())(()())((()))(()()())(()(()))((())())((()()))
0 1 01 11 001 101 011 111
[ ] 0 1 x ~ & \
Румен Симеонов
Напреднал

Рейтинг: 20

Назад към Висша математика