Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Кога мога и кога не мога да използвам правилото на Лопитал?

Теми без категория

Кога мога и кога не мога да използвам правилото на Лопитал?

Мнениеот Skygear » 26 Фев 2021, 21:50

Наскоро решавах прости задачи за пресмятане на границата. Тъй като решавам задачи за училищна подготовка 2-ро равнище, знаех че могат сравнително лесно да се пресметнат с алгебра ... обаче мене ме мързи и си викам айде да им ударя един Лопитал и да не се занимавам (става дума за граници, които на пръв поглед са [tex]\frac{0}{0}[/tex] или [tex]\frac{\infty}{\infty}[/tex]). Силно бях изненадан обаче, когато правилито сякаш ми заби нож в гърба, и не ми даде правилните отговори. Отдолу са задачите, на които го пробвах (разбира се, пробвах го само на тези, които всъщност биха го изисквали на пръв поглед) Имаше 1-2 верни но останалите не се получиха. Особено тези с тригонометрията.
Прикачени файлове
Untitled.png
Untitled.png (49.66 KiB) Прегледано 548 пъти
Skygear
Нов

Рейтинг: 7

Re: Кога мога и кога не мога да използвам правилото на Лопит

Мнениеот Davids » 26 Фев 2021, 22:09

Принципно тези проблеми се появяват, когато понякога хората удобно забравят или пропускат привидно досадните излишни детайлчета във формулировката на правилото на Лопитал, които обаче са там с причина. :D
Аз обаче на пръв поглед не виждам проблеми с тези задачи, може би имам подозрения къде се чупи работата, но ще е добре да напишеш къде и как точно прилагаш правилото, за да може да помогнем с объркването. Иначе съветът ми е: отваряш учебника или който ти е източника (за предпочитане проверен и доверен източник), четеш внимателно и се чудиш кое от изискванията не е било изпълнено, за да не се получат нещата. За няколкото века, откакто е формулирано, иначе май си работи. :mrgreen:
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2529

Мнениеот KOPMOPAH » 27 Фев 2021, 14:43

Ето един пример, който трябва да хвърли светлина върху въпроса:

$$\lim_{x \to \infty}\frac{x^2+\sin x}{x^2}$$
Имаме неопределеност от вида $\frac{\infty}{\infty}$. Диференцираме числителя и знаменателя, както ни е учил Лопитал и получаваме:
$$\lim_{x \to \infty}\frac{x^2+\sin x}{x^2}=\lim_{x \to \infty}\frac{2x+\cos x}{2x}$$
Отново имаме неопределеност от вида $\frac{\infty}{\infty}$. Пак диференцираме числителя и знаменателя, в резултат получаваме:
$$\lim_{x \to \infty}\frac{2-\sin x}{2}$$
И тук с досада отбелязваме, че при $x \to \infty$ функцията $\sin x$ няма граница... :roll:

Пробваме по друг начин:$$\lim_{x \to \infty}\frac{x^2+\sin x}{x^2}=\lim_{x \to \infty}\frac{x^2}{x^2}+\lim_{x \to \infty}\frac{\sin x}{x^2}$$
Доколкото $|\sin x| \le 1$ второто събираемо е нула и:$$\lim_{x \to \infty}\frac{x^2+\sin x}{x^2}=1+0=1$$

Извод: Правилото на Лопитал е приложимо, само ако съществува граница на отношението на производните. В случаи като примера по-горе не е целесъобразно да се използва това правило. Когато във функцията има и тригонометрия (както си отбелязал), трябва да се внимава.

Скрит текст: покажи
Ако качиш по-свястна снимка или напишеш как си решавал, може и да коментираме задачите
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3142

Мнениеот Skygear » 27 Фев 2021, 22:40

Решавах ги преди около седмица и сега се сетих да питам. Преди малко се върнах, и явно проблемът е бил, че не съм диференцирал достатъчно внимателно :oops: . Сега само на [tex]\lim{x\to 0} \frac{sin(x) - tg(x)}{x^3}[/tex] и [tex]\lim{x\to 0} \frac{cos(3x) - cos(5x)}{xtg(7x)}[/tex] имам проблеми, сигурно пак заради калпаво диференциране. Ако може да драснете едно решение с Лопитал ще съм благодарен.
Skygear
Нов

Мнениеот Davids » 27 Фев 2021, 23:27

Калпавото диференциране ще мине, стига да го третираш сравнително редовно с крем против калпавост - практика :D
Иначе за тези граници Лопитал не е най-удобният инструмент, поне според мен. Макар и да изглежда примамливо удобен с формулировката си, в някои случаи е по-скоро автогол.
Втората граница сме разписвали вече тук с колегата КОРМОРАН. А същата спомената основна граница в темата (в моето решение тази де, с $1-cosx$ която е), всъщност те спасява и в първата задача, плюс малко други основни граници. Ако все пак си ентусиаст за Лопитал де, мога да разпиша и тези развития малко по-късно, но си мисля, че без основните граници пак няма да минем :lol:
Ако имаш още въпроси, въпросирай смело :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2529

Мнениеот S.B. » 28 Фев 2021, 07:23

Skygear написа:[tex]\lim{x\to 0} \frac{sin(x) - tg(x)}{x^3}[/tex] и [tex]\lim{x\to 0} \frac{cos(3x) - cos(5x)}{xtg(7x)}[/tex] имам проблеми, сигурно пак заради калпаво диференциране. Ако може да драснете едно решение с Лопитал ще съм благодарен.

Лопитал не е винаги е подходящ,особено за тригонометрични функции.Предлагам друго решение

Преработвам:

[tex]\displaystyle \frac{sinx - tgx}{x^{3}} = \displaystyle\frac{sinx - \displaystyle\frac{sinx}{cosx}}{x^{3}} = \displaystyle\frac{sinx.cosx - sinx}{x^{3}.cosx} = \displaystyle\frac{sinx(cosx - 1)}{x^{3}cosx} = \displaystyle\frac{-2 sinx(1 - cosx)}{x^{3}.cosx} = \displaystyle\frac{-2sinx.sin^{2}\displaystyle\frac{x}{2}}{x^{3}.cosx} = -2.\displaystyle\frac{sinx}{x}.\displaystyle\frac{sin^{2}\displaystyle\frac{x}{2}}{x^{2}}.\displaystyle\frac{1}{cosx} = -2.\displaystyle\frac{sinx}{x}. \displaystyle\frac{1}{cosx}. (\displaystyle \frac{sin\displaystyle\frac{x}{2}}{x})^{2}= -2.\displaystyle\frac{sinx}{x}.\displaystyle\frac{1}{cosx}. (\displaystyle\frac{\displaystyle\frac{1}{2}.sin\displaystyle\frac{x}{2}}{\displaystyle\frac{x}{2}})^{2}[/tex]
Сега се получава:
$\lim_{x \to 0}\frac{sinx - tgx}{x^{3}} = \lim_{x \to 0}-2.\frac{sinx}{x}.\frac{1}{cosx}.\frac{1}{4}.(\frac{sin\frac{x}{2}}{\frac{x}{2}})^{2} = -2.1.1.\frac{1}{4}.1 = - \frac{1}{2}$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5155

Мнениеот Skygear » 05 Май 2021, 21:40

Благодаря!
Skygear
Нов

Назад към Висша математика