Гост написа:В триъгълника ABC ъгъл ACB=60[tex]^\circ[/tex] и AB=15. Вписаната в триъгълника окръжност се допира до страната AB в точка M, като AM=x. За коя стойност на x лицето на триъгълника ABC e най-голямо?
ptj написа:И за мен решението на S.B. e прекалено дълго и нерационално. Аз видях същото решение като на Румен Симеонов буквално с прочитането на задачата...
ptj написа:При фиксина страна [tex]c[/tex] най-голямото лице на триъгълника съответства на максимум на [tex]h_c[/tex].
Тогава за дъгата от окръжността, съдържаща върха [tex]C[/tex], за която хордата AB се вижда под 60[tex]^\circ[/tex], нейния перпедикулярен разполовяващ я диаметър се явява и ос на симетрия. За всяка точка от съответната половинка прилежащата хорда и синуса между нея и страната растат едновременно, т.е. тяхното произведение ([tex]hc)[/tex] е максимално точно при пресечената точка на дъгата и диаметъра.
П.П. Останалото е същото като при предишния вариант.
остава да разберем какъв смисъл се влага в понятието "умни разсъждения". Вероятно такива, съответстващи на моментното състояние на духа на явлението Румен Симеонов.Аз когато оценявам кандидат-студентски работи пиша високи оценки на умните разсъждения, дори и ако някои сметки и даже отговора са сбъркани.
ptj написа:По-принцип от факта, че елипсата има по сплесната графика от окръжността, може лесно да се докаже, че максумима на периметъра е точно при [tex]AC=AB[/tex]. Нататък е безиинтересно...
Регистрирани потребители: Google [Bot]