Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Републикански кръг на олимпиадата по математика 2012

Републикански кръг на олимпиадата по математика 2012

Мнениеот Гост » 22 Май 2012, 19:17

На 12-13.05 не се ли проведе Републиканския кръг на олимпиадата по математика ? Задачите и отзиви?
Гост

Re: Републикански кръг

Мнениеот Гост » 22 Май 2012, 21:25

http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... year=2012&
На сайта на Министерство на образованието не ги видях. Странна работа.
Гост

Мнениеот Гост » 22 Май 2012, 22:32

Това ли са наистина задачите!??
И ако наистина на 12-13.05.2012 се е провел републиканския кръг, може ли вече 10 дни тук нищо да не се споменава, а да научаваме тези неща от дру сайт с превод на задачите на английски??!
Или има нещо фалшиво или това е много интересно и показателно!
Гост

Мнениеот inveidar » 22 Май 2012, 22:36

Да, това е много интересно и показателно! Ако искате, мога да ви пусна задачите на български.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот drago » 23 Май 2012, 06:19

Ами да, пускам преди няколко дни търсене в гугъл за републикански/финален/ кръг на ОМ 2012 и няма нищо!! Тук никой не го интересува /явно/, което означава, че хората посетили това състезание не влизат в този сайт! Ами не трябва ли и министерството на образованието да го отрази?
И да, тъжно е, че трябва да научаваме тези новини от източници извън България.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Re: Републикански кръг на олимпиадата по математика 2012

Мнениеот Гост » 23 Май 2012, 11:06

Ако не греша и предходни години задачите от националния кръг не са показвани на сайта на министерството.
Някой страни имат обособени сайтове, които са много добре администрирани и са посветени на математическите състезания. На мен най-много ми харесва сайта на олимпиадата в Канада. Има подобен сайт и за българската олимпиада, но не е обновяван от години. На сайта, посветен на полската олимпиада има и описание на някои полски градове и Полша като цяло. Би могло, ако се направи добър сайт - той да печели и от реклама и да се стимулира туризма, но това са само мои идеи и не знам, доколко са добри. За съжаление, България губи позиции на международна олимпиада, но ако се стимулира интереса на подрастващите с качествени задачи и достъп до добра литература и качествени преподаватели това би могло да се промени. В това отношение ми харесват полската олимпиада и тази в Русия. Руските задачи изглеждат "прости и достъпни" и те "провокират да ги решиш". В Полша има задочен кръг и така учениците имат какво да решават през цялата година, но не е сигурно, че хората "сами са си решили задачите" в български условия. Може да се направи нещо подобно заради "липсващия" 1-ви кръг - училищен, който имаше преди години. Може би е добра стъпката, че на областен кръг задачите са обособени по класове. Това, което не ми е харесвало, когато съм бил участник е, че не съм виждал като на кандидат-студентски изпит - "конспект" т.е. набор от теория, която ако знаеш да е сигурно, че ще можеш да си решиш задачите и литературата, която е нужно човек да се подготви да е качена на даден сайт и свободно достъпна. В това отношение - съм виждал много добри руски сайтове http://www.mccme.ru/ е подобен. Що се отнася до задачите - за мен, важно е да са "красиви и провокиращи", а такива нови задачи се измислят много трудно.
Гост

Мнениеот Гост » 24 Май 2012, 20:48

Задачите не се качват, защото после се издават книги с тях.
Гост

Мнениеот Гост » 24 Май 2012, 21:44

В Канада, САЩ и Русия не се ли издават?!
Гост

Мнениеот Гост » 24 Май 2012, 21:45

От къде мога да си купя тези книги?
Гост

Мнениеот Гост » 24 Май 2012, 21:48

http://www.pmgbs.com/docz/list_books10.pdf доколкото разбирам СМБ Унимат ги издава, но явно тиражите са много малки :(
Гост

Мнениеот Гост » 25 Май 2012, 08:43

Гост написа:Задачите не се качват, защото после се издават книги с тях.

Интересна логика:

1. Излиза, че поне 50 души (участниците и техните учители) имат намерение да издават книги с тези задачи.

2. Добре е да се направи дискусия може ли четенето в интеренет да замести книгите. Аз лично смятам, че по математика това е абсурдно.

3. Да оплюеш книгите точно на 24 май е добър пример за нещо, което ни отдалечава от Европа.

4. По-късно днес ще се откажа (временно, може би) от намерението да пиша книга и ще пусна задачите с решения.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Май 2012, 13:25

Аз бях на НОМ и мисля, че тези сборници се даваха като награда за учениците до 5 място. Иначе моята преподавателка си закупи от Петър Бойваленков.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Май 2012, 15:46

Всъщност сборниците предимно се дават като награди.Е,разбира се може и да се закупят,ама то това е малко трудно ако нямаш контакт с някой от издателите...А да Ви кажа,че над 90%,че да не са и 100,от задачите и решенията им ги има в интернет,на БЪЛГАРСКИ!Да,задачите от националният кръг обикновено не се качват в сайта на МОН,но не е невъзможно да се намерят ако щете във форуми,или както някой по-горе ги беше постнал-на английски(а м/у другото именно това са задачите от тазгодишния национален кръг).
Аз ходих на националния кръг,даже имам 1 вярна задача и още малко точки отгоре :lol: (9ти клас съм м/у другото).Като цяло,задачите бяха очаквани(като се имат впредвид и резултатите).Даже по мое мнение 2рият ден беше много по-лесен от 1вия :)
Гост

Мнениеот Гост » 25 Май 2012, 17:41

На мен задачите ми харесаха. Задача 6 е вече известен факт, но по-ценното тук са решенията. Виждал съм я решена с какви ли не сложни методи, а в pdf-файла е решена по "прости" и красиви начини. Твърдението на задачата, също така е красиво и не особено популярно, освен, ако човек не се занимава с геометрия професионално от години.
Гост

Мнениеот drago » 25 Май 2012, 20:40

Задачите са приятни, има лесни и по-трудни, но сякаш няма такава, която да се чудиш как да я подкараш.
drago
Математик

Мнениеот mdelyakova » 26 Май 2012, 08:36

Аз съм седми клас и доста бях търсила задачи от минали години и намерих само от 2009-та, но един приятел от СМГ си ги беше взел от библиотекарката и ми ги даде. Иначе темата от тази година (поне за седми клас) беше много приятна :)
Lead. Don't follow.
mdelyakova
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот ins- » 29 Май 2012, 14:54

Бях написал голяма глупост :)
Умей да обуздаваш четири неща - съня, стомаха, сексуалността и гнева /Питагор/
Аватар
ins-
Математик

Рейтинг: 254

Мнениеот kucheto » 31 Май 2012, 19:19

Как ще коментирате това (на всички им е ясно, че има подпиране и вратички в регламента, дори са пуснали и други хора, с далеч по-малко от 32 точки): http://bnt.bg/bg/productions/69/edition ... limpiadata?
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот Гост » 31 Май 2012, 20:50

Ще коментирам, че е жалко нещо толкова хубаво, като олимпиадата да се опорочава, и че не вярвам, че най-добрите ученици в страната отиват на IMO, което се вижда и от постигнатите резултати през последните години, а е тъжно, защото има много добри специалисти по математика в България.
Гост

Мнениеот drago » 01 Юни 2012, 07:17

Гост написа:... и че не вярвам, че най-добрите ученици в страната отиват на IMO, което се вижда и от постигнатите резултати през последните години...

Tова е малко прекалено и едва ли е вярно. А и понятието "най-добър" е също условно, защото на едно състезание се изисква и неща извън математиката, като психологическа устойчивост, и др. и не е същото като да се занимаваш вкъщи!
А пък за успехите ни...според мен причината е в недостатъчната подготовка, която се прави- през годината по места, както и на националния отбор преди IMO. Това е свързано с финансиране , но не само.
Вижте, че страните, които имат успехи на IMO, започват да правят селекшън тестове, доста преди нашия национален(3-ти) кръг, и не правят едно контролно, а поне 3 (18 задачи).
Последна промяна drago на 01 Юни 2012, 07:19, променена общо 2 пъти
drago
Математик

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 07:17

[quote="kucheto"]Как ще коментирате това (на всички им е ясно, че има подпиране и вратички в регламента, дори са пуснали и други хора, с далеч по-малко от 32 точки):

Първо да си зададем няколко елементарни въпроса. Ако националната комисия има любимци, не е ли по-умно да им подскаже задачите предварително, отколкото после да се бори с примитивните регламенти на МОМН? Освен Никола, някой друг счита ли се за ощетен? Чи е в същата позиция като Никола - мисли ли някой, че Ахчиева е пропуснала да го попита дали подкрепя Никола? И какъв отговор е получила, та е "пропуснала" да го покаже?

После малко история. Такава замяна (на Хартарски с Константинов) вече е имало - когато са били в 7-ми клас за МБОМ
и пак заради нескопосания регламент на МОМН, който не зачиташе на участниците в националния отбор оценка за изпита след 7-ми клас. Резултатът - Константинов е единственият наш ученик с бронзов медал от МБОМ от 5-годишния мандат на Кортезов (всички останали имат златни и сребърни медали). И още един резултат - след този случай ръководителите на националните отбори за БОМ (Николов) и МБОМ (Кортезов) внесоха остро протестно писмо в МОМН и те промениха регламента - вече на участниците в националния отбор се зачита оценка 6.00 за изпита по математика след 7-ми клас. Една от малкото положителни реакции на МОМН.

Още малко история - вижте резултатите на Никола Константинов на най-сериозното международно състезание, на което е участвал. Аз няма да ги кажа, намерете ги сами на http://rmms.lbi.ro/index.php?id=results_math

Вече сме малко под повърхността на проблема, но имаме преднина пред Ахчиева, която нито може, нито иска да задълбае - току виж стигнала до това, с което започна - грандиозния ни "успех" в Япония.

Ако ви е станало интересно, да продължа ли?
Гост

Мнениеот drago » 01 Юни 2012, 07:23

Гост написа:
kucheto написа:...Ако ви е станало интересно, да продължа ли?

Да!
drago
Математик

Мнениеот Гост » 01 Юни 2012, 07:32

Да!

Добре, но първо искам да чуя мнения по написаното от мен и Драго?
Гост

Следваща

Назад към Състезания за 9 - 12 клас