Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Обратими функции

Обратими функции

Мнениеот Петър Евгениев » 16 Фев 2018, 10:47

Здравейте, ако можете да обясните обратните/обратими функции, не ангажирам със задачи, просто идеята на обратните функции [tex]f^{-1}[/tex], примерно знам,че логаритмичната функция е обратна на показателната, ама не е кат да го разбирам напълно.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Re: Обратими функции

Мнениеот ptj » 16 Фев 2018, 11:47

Няма нищо за разбиране -
[tex]f(x)=y \Leftrightarrow f^{-1}(y)=x[/tex].

Т.е. ако имаш стойността на функцията (y), с обратната функция намираш аргумента (x).
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Петър Евгениев » 16 Фев 2018, 13:44

ptj написа:Няма нищо за разбиране -
[tex]f(x)=y \Leftrightarrow f^{-1}(y)=x[/tex].

Т.е. ако имаш стойността на функцията (y), с обратната функция намираш аргумента (x).

Ясно, ми има за разбиране, ако не ти го е казал никой.В учебника само е намекнатo, не е написано както ти го написа и аз се чудех как точно да го запиша, сега знам, вече благодаря.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Мнениеот ptj » 16 Фев 2018, 14:33

Друг важен факт за съществуването (определението) на обратната функция ([tex]f^{-1}[/tex]) на дадена функция [tex]f[/tex] е, че [tex]f[/tex] трябва да е "биекция", т.е. на всяко [tex]x_1\ne x^2[/tex] да се съпоставя [tex]y_1=f(x_1)\ne y_2= f(y_2)[/tex] и обратното.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Следващото НДУ (публикувано в Уикипедия), очевидно е неправилно :

Необходимо и достатъчно условие една функция да е обратима в множеството D е тя да бъде строго монотонна.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F

Правилно е:
Всяка монотонна функция е обратима.(защото от монотонноста следва, че функцията е биекция)

П.П. Не се доверявайте сляпо на всичко прочетено или видяно в интернет. :lol:
Последна промяна ptj на 16 Фев 2018, 14:55, променена общо 1 път
ptj
Математик

Мнениеот Davids » 16 Фев 2018, 14:55

ptj написа:Друг важен факт за съществуването (определението) на обратната функция ([tex]f^{-1}[/tex]) на дадена функция [tex]f[/tex] е, че [tex]f[/tex] трябва да е "биекция", т.е. на всяко [tex]x_1\ne x^2[/tex] да се съпоставя [tex]y_1=f(x_1)\ne y_2= f(y_2)[/tex] и обратното.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Необходимо и достатъчно условие една функция да е обратима в множеството D е тя да бъде строго монотонна.

Същото нещо дойдох да коментирам, прочитайки го в уикипедия... Очевидно неправилно твърдение, което веднага ме накара да се засиля към форума и да предотвратя някой да вземе да го приеме за вярно, без да го провери :lol: Адмирирам ангажимента Ви, господине :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2538

Мнениеот ptj » 16 Фев 2018, 15:09

Нещо повече, съществуването на обратна функция не налага ограничения за "наредба" нито в дефиниционната област, нито в областта от стойности на дадена функция.

Това, че в практиката ние използваме най-често обратими монотонни функции, не променя и не влияе на дефинициите.
ptj
Математик

Мнениеот KOPMOPAH » 16 Фев 2018, 17:14

Това, което трябва да знаеш за обратните функции е, че те са симетрични спрямо линията $y=x$, в което можеш да се убедиш тук, поиграй си и ще получиш картинки като
F-1.gif
F-1.gif (6.23 KiB) Прегледано 1752 пъти

F-2.gif
F-2.gif (9.2 KiB) Прегледано 1752 пъти

F-3.gif
F-3.gif (8.31 KiB) Прегледано 1752 пъти
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Петър Евгениев » 16 Фев 2018, 19:14

Ехе... добре,че попитах, точно от уикито бях се заел да чета преди това.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Мнениеот Saposto_MM » 17 Фев 2018, 17:44

Нека имаме функция [tex]f:X\to Y[/tex] и нека [tex]Im(f)=\{y\in Y|\exists x\in X, f(x)=y\}[/tex] е образът на [tex]f[/tex]. Функцията [tex]f[/tex] наричаме обратима, ако [tex]f[/tex] е биекция между [tex]X[/tex] и [tex]Im(f)[/tex] (достатъчно инекция, понеже е сюрекция съгласно дефиницията на образ). (разбира се, възможни са и по-общи дефиниции, и по-различни, тази обхваща по-голямата част от функциите, с които работим, и които сме свикнали да наричаме обратими)
В класа на непрекъснатите функции от [tex]\mathbb{R}[/tex] в [tex]\mathbb{R}[/tex] ([tex]C(\mathbb{R})[/tex]) понятията "(строга) монотонност" и "обратимост" са еквивалентни (т.е. дефиницията в Уики е съгласувана с другата дефиниция за функциите от този клас) (след няколко дни, ако никой не го е оправил там, ще го променя). Човек може да помисли дали и как този клас може да бъде разширен.
Препоръчвам четенето на английската уикипедия, поне що се отнася до Математика. Там рядко има такива неточности (и все пак вероятно има, макар да не мога да си спомня в момента или да не съм забелязал).
Saposto_MM
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот drago » 18 Фев 2018, 18:11

ptj написа:Друг важен факт за съществуването (определението) на обратната функция ([tex]f^{-1}[/tex]) на дадена функция [tex]f[/tex] е, че [tex]f[/tex] трябва да е "биекция", т.е. на всяко [tex]x_1\ne x^2[/tex] да се съпоставя [tex]y_1=f(x_1)\ne y_2= f(y_2)[/tex] и обратното.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F

Правилно е:
Всяка монотонна функция е обратима.(защото от монотонноста следва, че функцията е биекция)

@ptj: Ами, да, в българския вариант на уикипедия очевидно има гршка. Добре де, що не го поправиш щом си го видял, там всеки може да редактира, затова е такова дерижето.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Назад към Функции и производни