Блягодаря за линка към есето.
Като ученик, не харесвах часовете по литература и се страраех всячески да избягвам всичко свързано с тях. Даже и сега не знам причината за тогавашните си решения - дали обикновен мързел, дали изискванияата за прочит през лятотот на определени (безинтересни за възрастта ми) литератутни произведения, дали липсата на еднозначни отговори на въпросите по тематиката изучавана в нея . Може причината е била в по-ранното ми привързване към математиката и съществената разлика между типа и начина на обработката на първоизточниците и цялостния модел за изграждане на база от знания в двете различни науки. Може би също тогавашния ми моралния и жизнен опит е бил прекалено оскъден за да оценя възможните плюсове от изучаването на несвързани и тотално различни области.
Не можем да променим миналото си - можем само да променим бъдещите си решения, въз оснаова на опита свързан с него. Сега вече мога да се върнем на темата за есето. Честно казано бих оприличил прочетеното с Шекспировото заглавие "Много шум за нищо" или съобразно настоящата дествителност - с откровените лъжливи (празни откъм съдържание) речи на някой съвременен български политик към избирателите. Предполагам, че е писано от някой кандидат студент, имащ достатъчни технически умения за писане на подобно съдържание, Стила и езика му вероятно са в пъти по-добри от моите, но не ми хареса липсата на по-задълбочено изследване на тезата свързана с "Вярата". Очаквах поне бегли идеи за произхода, кой и защо я е създал, какви са били целите му, дали са се изпълнили и какви възможни метаморфози са претърпели. Едва тогава бихме могли да дискутираме дали част от тях са все още актуални и какви са възможните ползи или вреди от тяхното познание, доколко е удачно да ги следваме и как може да ги интерпретираме в съвремената действителност.
Може би въпросите и отговорите са малко сложни за един осмокласник. Но поне аз, възоснова на моите лични грешки споменати по-горе, твърдо отстоявам тезата за ползата от насърчаването на младото поколение на търсенето на отговори на всички възможни въпроси. Самоусъвършенсването е една от важните съставки за прогреса на човечеството. Проблема е, че малка част от нас го разбират, а още по-малка го прилагат ( и то навреме)...