Меню
❌
Начало
Алгебра
Геометрия
Програми
Тестове
Задачи
Упражнения
Състезания
Игри
Пъзели
Висша математика
Форум
ГЛАВНО МЕНЮ
1 клас
Събиране и изваждане до 10
Сравнение на числа до 10
Събиране и изваждане до 20
Събиране и изваждане до 10/20
2 клас
Събиране и изваждане до 100
Умножение по 2, 3, 4, 5
Таблицата за уможение
Деление
Обиколка
3 клас
Събиране и изваждане до 1000
Събиране, умножение, деление
Обиколка
4 клас
Събиране и изваждане
Събиране, умножение, деление
Лице на правоъгълник
5 клас
Делимост на 2, 3, 4, 5, 9
Уравнения
Проценти
Дроби
Еквивалентни дроби
Най-малко общо кратно
Събиране и изваждане на дроби
Умножение и деление на дроби
Десйтвия с дроби
Смесени дроби
Десетични дроби
Изрази
6 клас
Отрицателни числа
Степенуване
Координатна система
Питагорова теорема
7 клас
Ъгли
Tриъгълник
Задачи от движение
Смеси и сплави
Съвместна работа
Разлагане на множители
Текстови задачи
Неравенства
Модулни уравнения
Опростяване на многочлени
Действия с многочлени
Линейни уравнения с параметър
8 клас
Корени
Квадратни уравнения
Формули на Виет
Линейна функция
Модулни неравенства
9 клас
Квадратни неравенства
Системи уравнения
Линейна функция
Модулни неравенства
Рационални неравенства
Степенуване
Алгебра
Дробни уравнения
Уравнения от по-висока степен
Нелинейни системи
Задачи с параметър
Доказване на неравенства
Лихви и кредити
Прогресии
Аритметична прогресия
Геометрична прогресия
Прогресии
Числови редици
Реципрочни уравнения
Логаритми
Логаритмични изрази
Логаритмични уравнения
Логаритмични уравнения
Логаритмични неравенства
Логаритмични неравенства
Тригонометрия
Тригонометрия
Тъждества
Основни задачи
Тригонометрични изрази
Тригонометрия
Тригонометрични уравнения
Тригонометрични неравенства
Решаване на неравенства
Екстремални задачи
Теория на числата и комбинаторика
Делимост и прости числа
Диофантови уравнения
Комбинаторика
Математическа индукция
Дискретна математика
Вероятности
Вероятности
Условна вероятност
Схема на Бернули
Геометрична вероятност
Случайни величини
Статистика
Геометрия
Теорема на Талес
Синусова теорема
Косинусова теорема
Вписани и описани окръжности
Хорди и допирателни
Подобни триъгълници
Класификация на числата
Стереометрия
Призми и пирамиди
Цилиндър, конус, сфера
Сечения, ъгли, разстояния
Показателни уравнения
Ирационални уравнения
Показателни неравенства
Ирационални неравенства
Функции
Обратни тригонометрични функции
Производни
НГС и НМС на функция
Монотонност на функции
Граници
Граници на функции
Дефиниционна област
Четни и нечетни функции
Графики на функции
Квадратна функция
Функционални уравнения
Полиноми
Наклон на права
Матрици
Комплексни числа
Аналитична геометрия
Аналитична геометрия
Конични сечения
Уравнение на окръжност
Парабола
Елипса
Полярни координати
Производни
Производни
Приложения на производните
Интеграли
Интеграли
Интегриране по части
Тригонометрични смени
Висша математика
Линейни системи
Линейни пространства
Собствени стойности
Геометрия в пространството
Реален анализ
Редове
Функции на няколко променливи
Кратни интеграли
Диференциални уравнения
Диференциална геометрия
Комплексен анализ
Числени методи
Оптимизация
Случайни величини
Статистика
Логика и множества
Дискретна математика
Групи, пръстени, полета
Диференциални уравнения
Начало
Задачи
Схема на Бернули и биномна вероятност
Лесни
Нормални
Трудни
Схема на Бернули и биномна вероятност - трудни задачи с решения
Задача 1
Стрелец стреля [tex]4[/tex] пъти, като при всеки изстрел вероятността за попадение е една и съща и изстрелите са независими. Вероятността за поне едно попадение при четирите изстрела е [tex]0{,}9984[/tex]. Каква е вероятността за попадение при един изстрел?
[tex]0{,}8[/tex]
[tex]0{,}2[/tex]
[tex]0{,}96[/tex]
[tex]0{,}2496[/tex]
Решение:
Нека [tex]p[/tex] е вероятността за попадение при един изстрел; тогава вероятността за пропуск е [tex]1-p[/tex]. Изстрелите са независими, затова вероятността при [tex]4[/tex] изстрела да няма нито едно попадение е [tex](1-p)^4[/tex]. Събитието „поне едно попадение“ е противоположно на събитието „нито едно попадение“, следователно
[tex]1-(1-p)^4=0{,}9984\ \Rightarrow\ (1-p)^4=0{,}0016=0{,}2^4[/tex]
Тъй като [tex]1-p\ge 0[/tex], взимаме неотрицателния корен четвърти:
[tex]1-p=0{,}2\ \Rightarrow\ p=0{,}8[/tex]
Вероятността за попадение при един изстрел е [tex]0{,}8[/tex].
Задача 2
Вероятността един радиолокатор да открие даден обект при едно наблюдение е [tex]0{,}8[/tex], като отделните наблюдения са независими. Колко най-малко наблюдения трябва да се направят, за да бъде открит обектът поне веднъж с вероятност не по-малка от [tex]0{,}99[/tex]?
Решение:
Наблюденията образуват схема на Бернули с [tex]p=0{,}8[/tex] и [tex]q=1-p=0{,}2[/tex]. Вероятността при [tex]n[/tex] наблюдения обектът да не бъде открит нито веднъж е [tex]0{,}2^n[/tex], затова вероятността той да бъде открит поне веднъж е [tex]1-0{,}2^n[/tex]. Трябва
[tex]1-0{,}2^n\ge 0{,}99\ \Leftrightarrow\ 0{,}2^n\le 0{,}01[/tex]
Степента [tex]0{,}2^n[/tex] намалява с нарастването на [tex]n[/tex]. Проверяваме първите стойности:
[tex]0{,}2^2=0{,}04\gt 0{,}01 ; \qquad 0{,}2^3=0{,}008\le 0{,}01[/tex]
Следователно [tex]2[/tex] наблюдения не са достатъчни, а при [tex]3[/tex] наблюдения вероятността е [tex]1-0{,}008=0{,}992\ge 0{,}99[/tex]. Най-малкият брой наблюдения е [tex]3[/tex].
Задача 3
Лекарство помага на [tex]80\%[/tex] от болните. Пет болни приемат лекарството, като излекуването на всеки от тях не зависи от останалите. Кой е най-вероятният брой излекувани болни?
Решение:
Имаме схема на Бернули с [tex]n=5[/tex] опита, вероятност за успех [tex]p=0{,}8[/tex] и [tex]q=0{,}2[/tex]. Вероятността да бъдат излекувани точно [tex]k[/tex] болни е
[tex]P_5(k)=\binom{5}{k}\cdot 0{,}8^k\cdot 0{,}2^{5-k}[/tex]
Сравняваме две последователни вероятности:
[tex]\frac{P_5(k+1)}{P_5(k)}=\frac{5-k}{k+1}\cdot \frac{0{,}8}{0{,}2}=\frac{4(5-k)}{k+1}[/tex]
Това отношение е по-голямо от [tex]1[/tex] точно когато [tex]20-4k\gt k+1[/tex], т.е. [tex]k\lt 3{,}8[/tex]. Следователно вероятностите растат до [tex]k=4[/tex] и след това намаляват:
[tex]P_5(0)\lt P_5(1)\lt \ldots\lt P_5(4)\gt P_5(5)[/tex]
Проверка:
[tex]P_5(3)=10\cdot 0{,}8^3\cdot 0{,}2^2=0{,}2048 ; \quad P_5(4)=5\cdot 0{,}8^4\cdot 0{,}2=0{,}4096 ; \quad P_5(5)=0{,}8^5=0{,}32768[/tex]
Най-вероятният брой излекувани болни е [tex]4[/tex].
Задача 4
В урна има [tex]15[/tex] бели и [tex]5[/tex] черни топки. Последователно се изтеглят [tex]8[/tex] топки, като всяка изтеглена топка се връща обратно в урната преди следващото теглене. Кой е най-вероятният брой изтеглени черни топки?
Решение:
Тъй като всяка топка се връща, [tex]8[/tex]-те тегления са независими и при всяко от тях черна топка се изтегля с една и съща вероятност:
[tex]p=\frac{5}{20}=\frac{1}{4} ; \quad q=1-p=\frac{3}{4}[/tex]
Следователно имаме схема на Бернули и вероятността да бъдат изтеглени точно [tex]k[/tex] черни топки е [tex]P_8(k)=\binom{8}{k}p^kq^{8-k}[/tex]. Сравняваме две последователни вероятности:
[tex]\frac{P_8(k+1)}{P_8(k)}=\frac{8-k}{k+1}\cdot \frac{p}{q}=\frac{8-k}{3(k+1)}[/tex]
Това отношение е по-голямо от [tex]1[/tex] точно когато [tex]8-k\gt 3k+3[/tex], т.е. [tex]k\lt \frac{5}{4}[/tex], а това е само при [tex]k=0[/tex] и [tex]k=1[/tex]; при [tex]k\ge 2[/tex] то е по-малко от [tex]1[/tex]. Следователно
[tex]P_8(0)\lt P_8(1)\lt P_8(2)\gt P_8(3)\gt \ldots\gt P_8(8)[/tex]
Най-вероятният брой изтеглени черни топки е [tex]2[/tex]; вероятността за него е [tex]P_8(2)=28\cdot \frac{1}{16}\cdot \frac{729}{4096}\approx 0{,}311[/tex].
Задача 5
Цената на дадена акция всеки ден или се покачва с [tex]1[/tex] пункт, или спада с [tex]1[/tex] пункт, като двете възможности са равновероятни и не зависят от предходните дни. Каква е вероятността след [tex]10[/tex] търговски дни цената да е спаднала с [tex]4[/tex] пункта?
[tex]\frac{15}{128}[/tex]
[tex]\frac{1}{16}[/tex]
[tex]\frac{105}{512}[/tex]
[tex]\frac{15}{64}[/tex]
Решение:
Нека [tex]u[/tex] е броят на дните с покачване, а [tex]d[/tex] е броят на дните със спад. Тогава
[tex]u+d=10 ; \quad u-d=-4\ \Rightarrow\ u=3 ; \quad d=7[/tex]
[tex]10[/tex]-те дни са независими повторения на един и същ опит с вероятност за покачване [tex]p=\frac{1}{2}[/tex], затова по формулата на Бернули вероятността за точно [tex]3[/tex] покачвания е
[tex]P=\binom{10}{3}\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\left(\frac{1}{2}\right)^{7}=\frac{120}{1024}=\frac{15}{128}[/tex]
Вероятността цената да е спаднала с [tex]4[/tex] пункта е [tex]\frac{15}{128}[/tex].
Задача 6
Иванчо и Марийка играят на дузпи – Иванчо бие, а Марийка пази вратата. При всяка дузпа Иванчо избира по случаен начин една от трите посоки – левия ъгъл, средата или десния ъгъл, а Марийка, независимо от него, също по случаен начин избира една от същите три посоки, в която да се хвърли. Ако посоките съвпаднат, дузпата е спасена, а в противен случай е гол (удари в гредата или извън вратата няма). Бият се [tex]5[/tex] дузпи. Иванчо печели, ако вкара повече от [tex]2[/tex] гола, а в противен случай печели Марийка. Каква е вероятността Иванчо да спечели?
[tex]\frac{80}{243}[/tex]
[tex]\frac{64}{81}[/tex]
[tex]\frac{17}{81}[/tex]
[tex]\frac{56}{243}[/tex]
Решение:
При една дузпа има [tex]3\cdot 3=9[/tex] равновъзможни двойки посоки (на Иванчо и на Марийка), като в [tex]3[/tex] от тях посоките съвпадат. Следователно дузпата се спасява с вероятност [tex]\frac{3}{9}=\frac{1}{3}[/tex] и е гол с вероятност
[tex]p=1-\frac{1}{3}=\frac{2}{3}[/tex]
Петте дузпи са независими повторения на един и същ опит (схема на Бернули с [tex]n=5[/tex] и [tex]p=\frac{2}{3}[/tex]), затова вероятността за точно [tex]k[/tex] гола е
[tex]P_5(k)=\binom{5}{k}\left(\frac{2}{3}\right)^k\left(\frac{1}{3}\right)^{5-k}=\binom{5}{k}\frac{2^k}{3^5}[/tex]
Иванчо печели при [tex]3[/tex], [tex]4[/tex] или [tex]5[/tex] гола:
[tex]P=\binom{5}{3}\frac{2^3}{3^5}+\binom{5}{4}\frac{2^4}{3^5}+\binom{5}{5}\frac{2^5}{3^5}=\frac{80+80+32}{243}=\frac{192}{243}=\frac{64}{81}[/tex]
Вероятността Иванчо да спечели е [tex]\frac{64}{81}[/tex].
Задача 7
В лотарийна игра с числата от [tex]1[/tex] до [tex]80[/tex] при всяко теглене по случаен начин се изтеглят [tex]20[/tex] различни числа. Играч залага при всяко теглене на едно и също число. Най-малко колко тегления са необходими, за да бъде вероятността заложеното число да бъде изтеглено поне веднъж по-голяма от [tex]0{,}9[/tex]?
Решение:
При едно теглене всичките [tex]\binom{80}{20}[/tex] възможни групи от [tex]20[/tex] числа са равновъзможни, а [tex]\binom{79}{19}[/tex] от тях съдържат заложеното число. Следователно при едно теглене то се изтегля с вероятност
[tex]p=\frac{\binom{79}{19}}{\binom{80}{20}}=\frac{20}{80}=\frac{1}{4}[/tex]
Тегленията са независими, затова при [tex]n[/tex] тегления числото не се изтегля нито веднъж с вероятност [tex]\left(\frac{3}{4}\right)^n[/tex] и се изтегля поне веднъж с вероятност [tex]1-\left(\frac{3}{4}\right)^n[/tex]. Трябва
[tex]1-\left(\frac{3}{4}\right)^n\gt 0{,}9\ \Leftrightarrow\ \left(\frac{3}{4}\right)^n\lt 0{,}1[/tex]
Степента [tex]\left(\frac{3}{4}\right)^n[/tex] намалява с нарастването на [tex]n[/tex]. При [tex]n=8[/tex] условието не е изпълнено (вероятността е около [tex]0{,}8999[/tex]):
[tex]\left(\frac{3}{4}\right)^8=\frac{6561}{65536}\gt\frac{6553{,}6}{65536}=0{,}1[/tex]
При [tex]n=9[/tex] условието е изпълнено (вероятността е около [tex]0{,}925\gt 0{,}9[/tex]):
[tex]\left(\frac{3}{4}\right)^9=\frac{19683}{262144}\lt\frac{26214{,}4}{262144}=0{,}1[/tex]
Най-малкият брой тегления е [tex]9[/tex].
Задача 8
Колко най-малко пъти трябва да се хвърли правилен зар, за да може с вероятност поне [tex]0{,}95[/tex] да се твърди, че поне веднъж се е паднала шестица? Използвайте, че [tex]\lg 2\approx 0{,}3010[/tex] и [tex]\lg 3\approx 0{,}4771[/tex].
Решение:
Нека [tex]n[/tex] е броят на хвърлянията, а [tex]A[/tex] е събитието „поне веднъж се е паднала шестица“. Хвърлянията са независими и при всяко от тях шестица не се пада с вероятност [tex]\frac{5}{6}[/tex]. Противоположното събитие „нито една шестица при [tex]n[/tex] хвърляния“ има вероятност [tex]\left(\frac{5}{6}\right)^n[/tex], следователно
[tex]P(A)=1-\left(\frac{5}{6}\right)^n\ge 0{,}95\iff\left(\frac{5}{6}\right)^n\le 0{,}05[/tex]
Логаритмуваме двете страни с десетичен логаритъм (функцията [tex]\lg[/tex] е растяща):
[tex]n\lg\frac{5}{6}\le\lg 0{,}05[/tex]
С дадените стойности получаваме
[tex]\lg\frac{5}{6}=\lg\frac{10}{12}=1-2\lg 2-\lg 3\approx 1-0{,}6020-0{,}4771=-0{,}0791[/tex]
[tex]\lg 0{,}05=\lg\frac{10}{200}=1-\lg 2-2\approx -1{,}3010[/tex]
Тъй като [tex]\lg\frac{5}{6}\lt 0[/tex], при деление на това число знакът на неравенството се обръща:
[tex]n\ge\frac{\lg 0{,}05}{\lg\frac{5}{6}}\approx\frac{-1{,}3010}{-0{,}0791}\approx 16{,}4[/tex]
Най-малкото такова цяло число е [tex]n=17[/tex]. Проверка: [tex]\left(\frac{5}{6}\right)^{16}\approx 0{,}054\gt 0{,}05[/tex], а [tex]\left(\frac{5}{6}\right)^{17}\approx 0{,}045\lt 0{,}05[/tex]. Следователно зарът трябва да се хвърли най-малко [tex]17[/tex] пъти.
Задача 9
Книга от [tex]120[/tex] страници съдържа [tex]6[/tex] фигури. Всяка фигура, независимо от останалите, може да се намира на всяка от страниците с една и съща вероятност. Каква е вероятността случайно избрана страница да съдържа поне [tex]3[/tex] фигури?
[tex]\frac{20\cdot 119^{3}}{120^{6}}[/tex]
[tex]\frac{20\cdot 119^{3}+15\cdot 119^{2}+6\cdot 119+1}{120^{6}}[/tex]
[tex]\binom{6}{3}\cdot \frac{1}{120^{3}}[/tex]
[tex]1-\left(\frac{119}{120}\right)^{6}[/tex]
Решение:
Фиксираме избраната страница. За всяка от шестте фигури „фигурата е на тази страница“ е опит с вероятност за успех [tex]p=\frac{1}{120}[/tex] и за неуспех [tex]q=\frac{119}{120}[/tex], като шестте опита са независими. Следователно броят на фигурите на страницата е броят на успехите при [tex]6[/tex] опита по схемата на Бернули и
[tex]P=\sum_{k=3}^{6}\binom{6}{k}p^kq^{6-k}=\binom{6}{3}p^3q^3+\binom{6}{4}p^4q^2+\binom{6}{5}p^5q+\binom{6}{6}p^6[/tex]
Тук [tex]p^kq^{6-k}=\frac{119^{6-k}}{120^6}[/tex] и [tex]\binom{6}{3}=20[/tex], [tex]\binom{6}{4}=15[/tex], [tex]\binom{6}{5}=6[/tex], [tex]\binom{6}{6}=1[/tex], следователно
[tex]P=\frac{20\cdot 119^{3}+15\cdot 119^{2}+6\cdot 119+1}{120^{6}}\approx 1{,}14\cdot 10^{-5}[/tex]
Верни:
Грешни:
Нерешени задачи:
Лесни
Нормални
Трудни
Предложете задача на тази страница
Калкулатор
Калкулатор по статистика
Алгебра
Теория на вероятностите
Още задачи
Вероятности
Условна вероятност и формула на Бейс
Геометрична вероятност
Текст на задачата
Решение (предложете стъпки за решаване или дайте насока за решаването):
Името ви,
ако желаете да се публикува
Обратна връзка
Съдържание:
1 клас
,
2 клас
,
3 клас
,
4 клас
,
5 клас
,
6 клас
,
7 клас
Електронна поща:
Форум за математика(архив)
За мен
Copyright © 2005 - 2026. Копирането на материали е нарушение на закона за авторските права и сайтът ще си търси правата!